Интервюта . 4 минути

Радостина Христова: Можем да ползваме филтри, но под прожектора пак сме ние

Радостина Христова Можем да ползваме филтри но под прожектора пак сме ние

Радостина Христова или както ѝ казват Радостна Мама – работи в сферата на дигиталния и инфлуенсър маркетинг. С мрежа от над 700 нано и микро инфлуенсъри (сред които и моя милост Петър Нефтелимов), тя помага на бизнесите да използват тяхното креативно съдържание за по-голяма онлайн популярност. Създател е и на Influencer Media Bulgaria – основен източник за новини и тенденции от света на дигиталния и инфлуенсър маркетинг в България и чужбина. Завършила е маркетинг, книгоиздаване и арабска филология. Лектор и обучител е по инфлуенсър маркетинг.

Радостина Христова е brand ambassador на Balkan eCommerce Summit 2024 – форум, който ще се проведе между 4-5 април в Арена София. Форумът ще предложи нови перспективи за сектора на електронната търговия в Балканския регион. Neftelimov.com е медиен партньор на събитието.

На какво се дължи трендът все повече жени по време на майчинство да започват собствен бизнес?

Майчинството отключва потенциал, за който жените не са подозирали преди да родят.

В същото време ангажира деня и съзнанието им до тогава степен, че променя ежедневието им на различни нива. По-творческите или тези, които са имали нужда от подтик да напуснат работа и да започнат свой бизнес, го получават точно по време на майчинството – когато хем имат повече време, хем трябва да са вкъщи с децата си.

Радостина Христова се забавлява

Photography by BK

Защо Радостина Христова реши да стане мама-блогър?

Комуникацията е моя професия и страст. Винаги съм била обичала да пиша и разказвам истории, а и да давам съвети, още преди да използвам думата “инфлуенсър” в моята биография. След като родих първия си син, знаех, че за втория ще имам много време и енергия да създавам не просто съдържание, а структурирани канали, от които да печеля.

За кого е и за кого не е инфлуенсърството?

Инфлуенсърството е за комуникаторите – за тези, които могат и обичат да разказват истории, не се страхуват да споделят личния си живот, имат умения и качества в конкретна сфера и са готови да се отдадат на тази дейност всеки ден.

Не е за тези, които искат просто подаръци и безплатно посещение на събития на живо.

Инфлуенсърство с Радостина Христова 

Yoanna Tsacheva • Photography

Независимо че и аз се водя донякъде личност с влияние в социалните мрежи, не разбирам манията в днешно време хората да следват дадени личности, които никога няма да срещнат на живо или да общуват с тях? Какво ги кара да ги следват и да си купуват продуктите, които рекламират?

Вероятно има множество изследвания, които доказват защо това е така, но моето лично мнение е, че ние имаме нужда да се отъждествим с нещо извън нашата среда – с красиви, с успешни, забавни, слаби или интересни личности. Да надникнем в техния живот и да усетим, че сме част от него и ги познаваме. Следваме ги, за да ни забавляват, да ни информират и да ни обучават дори. Това е причината да купуваме…, защото им вярваме и искаме да изживеем техните продукти, услуги и от части живот.

Фалшиви ли сме в социалните мрежи?

Защо да сме фалшиви? Можем да ползваме филтри, да сме в студио и да снимаме с камери и осветление, но под прожектора пак сме ние.

Така аз виждам инфлуенсърите, като изключвам тези, които са неразпознаваеми на живо или пък стандартът им на живот по нищо не отговаря на показания онлайн. В повечето случаи обаче това не е така. Познавам лично почти всички, с които работя и зная, че на живо и онлайн често имиджът съвпада. Иначе няма нужда да различаваме истинско от фалшиво. Ние не сме онлайн да гледаме абсолютна истина, тогава бихме пуснали новините, а не видеата на любимите ни инфлуенсъри.

Радостина Христова в синьо 

Photography by BK

Радостина Христова, как се стигна до създаването на Influencer Media Bulgaria?

Бях на морето за поредните 2 месеца с децата и осъзнах, че ми липсва нещо в моята розова империя, а именно медия, която да отразява новини и събития, полезни източници и мнения в сферата на дигиталния и инфлуенсър маркетинг. Имам опит в управлението на медия вече – marketing360.bg беше създадена и изцяло управлявана от мен, работила съм и за други медии, била съм колумнист и външен автор.

Медиите са моето второ аз и просто трябваше да създам една такава, която липсваше в моето портфолио, а и в България. Четат я маркетинг мениджъри и заети в тази сфера, инфлуенсъри и създатели на съдържание, собственици на онлайн магазини, които искат да се информират за инфлуенсърите, преди да започнат работа с тях.

Радостина Христова в розово

Photography by BK

Все по-често започна да организираш събития за инфлуенсъри – какви хора ги посещават и с каква цел?

Събитията също са част от хобитата и от професионалния ми път.

Последните една-две години успях да организирам 7 събития от поредицата “Инфлуенсъри срещат брандове” и гостите са точно такива – маркетинг представители и инфлуенсъри, агенции и заинтересовани да работят или да се срещнат с тях.

Основната цел на моите събития е нетуъркинг и най-вече запознанства и изграждане на работещи партньорства. Да се видят едни други на живо и да преценят дали си пасват достатъчно, че да работят дългосрочно. Забавлението винаги е част от този процес.

Радостина Христова е brand ambassador на Balkan eCommerce Summit 2024

Как един brand ambassador може да увеличи продажбите на едно събитие?

Бранд амабсъдърите имат ключова роля за имиджа на събития като Balkan Ecommerce Summit, които не просто повишават доверието и информираността за него, но и потвърждават значимостта му за региона. Никола Илчев отлично е избрал 17 представители на бизнеса от различни държави, с разнообразна експертиза, опит и визия, така че да покаже не просто какви личности подкрепят персонално него, събитието, но и бъдещето на региона. Продажбите със сигурност се увеличават, заради дейността на бранд амабсъдърите:

 • редовна комуникация за събитието онлайн и в публичното пространство по време на други събития;
 • споделяне на промокод в newsletter, блог, социални мрежи или лична комуникация;
 • предоставяне на специален линк за партньорите им за регистрация;
 • личен storytelling защо е важно да си купиш билет и да си там;
 • всички те са лидери на мнение в своята сфера и билетите се продават и за да осъществят срещи с тях и подобните им на събитието;
 • добавят стойност, като дават вътрешна информация за събитие, която не всички имат;
 • приканват и другите да станат част от общност, в която си заслужава да бъдеш.

Радостина Христова панелист на Balkan eCommerce Summit 2023

Радостина Христова, какво да очакваме на Balkan eCommerce Summit 2024?

О, това е въпрос за 20-минутен разговор, но все ще кажа:

 • Международни лектори от Meta, Microsoft, TikTok, Pazaruvaj, Geopost, Veriteer, The Marketer, Frankly, Generation Y и много други.
 • Дискусионни панели на теми маркетинг, изкуствен интелект, маркетплейси и други.
 • Допълнителни малки формати, които ще се случват успоредно с основната програма.
 • Огромна експо зона с доставчици на услуги за онлайн бизнеса, както и представители на някои от най-големите онлайн магазини и маркетплейси на Балканите.
 • Достъп до специално приложение, който дава информация за всички регистрирани гости, техните фирми и интереси, както и опция за организиране на онлайн срещи с всеки един от тях.
 • Невероятно Балканско парти с най-голямата звезда в България.
 • Най-интензивният нетуъркинг в сферата на екомерс-а, който може да ви се случи на едно място с представители на над 15 държави от Балканите и не само.
 • Списание, посветено изцяло на електронната търговия на Балканите с най-ценната информация, от която всеки бизнес има нужда – дати със събития, имена и контакти на ключови фигури на всеки пазар, доставчици услуги, без които нито един онлайн магазин не може да оперира в различните държави.

Водещата Божидара Пенчева, която има чудесен опит в телевизия и на сцена ще ни преведе през двата дни, а организаторът Никола Илчев обещава незабравимо парти и комуникация, която ще запомним. Вярвам му.

Лично аз се вълнувам да водя маркетинг панела и да говорим по тема, която ще е супер практична и полезна за всички гости, както и да се срещна със стотици гости от над 15 държави и да обсъдим как да работим заедно.

Радостина Христова лектор на Balkan eCommerce Summit

Ако планираш да разшириш бизнеса си на Балканите или извън тях, твоето място е на Balkan eCommerce Summit 2024 в София, България. В тази връзка ти предоставям прококод neftelimov15 за 15% отстъпка на билети за събитието с валидност до 03.04.2024 г.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader