Маркетинг и реклама . 1 минутa

Контент маркетинг: Как се пише добра рекламна статия?

Контент маркетинг Как се пише добра рекламна статия

Рекламните статии се публикуват както на уебсайтове и в различни социални мрежи, така и във вестници и списания. Правилно написани, те ти позволяват да разшириш групата от клиенти и по този начин имат положителен ефект върху статистиката на продажбите. 

Разработването на добра рекламна статия чрез маркетинг на съдържание обаче не е лесна задача. За да може публикуването на текста да донесе очакваните резултати, трябва да запомниш няколко важни правила при писане.

6 прости правила за създаване на страхотна рекламна статия за успешен контент маркетинг

#1 Рекламирай обективно

Една от най-важните характеристики на една рекламна статия е обективността. Други отличителни черти са привличане на внимание, естественост и надеждност.

Трябва да запомниш, че успешният контент маркетинг не трябва да напряга клиента или пък да го подведе. Целта на рекламната статия е да популяризира услуга или продукт по такъв начин, че клиентът да се заинтересува от офертата, но да не почувства, че има работа с натрапчива реклама.

Ако твоят клиент в началото осъзнае, че има рекламен текст пред себе си в чист вид, е много вероятно той да не иска да го прочете изцяло и да си създаде негативно мнение за марката. Следователно рекламираният продукт или услуга не трябва да се споменава твърде рано.

#2 Намери интересна тема за своята рекламна статия

Главната цел на контент маркетинга е увеличаване на реализациите (продажби).

Ефективният маркетинг чрез съдържание не е въпрос на случайност или късмет. Клиентът ще прочете цялата статия само ако вярва, че се занимава с интересна тема и може да бъде ценен източник на информация.

Така че не пиши банални текстове за ползите от спорта, наличието на витамин С или вредността на ултравиолетовите лъчи, защото това са популярни теми, за които обикновеният човек знае всичко, което трябва.

Изборът на добра тема изисква съпричастност към ролята на целевата група, дефиниране на нейните нужди и интереси. Не забравяй, че статията има за цел да убеди читателя, че твоят продукт или услуга е съвместима с техните нужди.

#3 Пиши динамично

Дори една съществена статия по интересна и важна тема може да отегчи читателите, ако е написана в лош стил. Номерът е постоянно да поддържаш интереса на читателя висок, което може да бъде подпомогнато от използването на активни, настоящи и положителни твърдения.

Освен това не създавай изречения, които не добавят нищо към темата, а са само обем към текста, тъй като човек не обича и няма да чете огромно „натъпкано“ съдържание.

#4 Планирай оформлението на текста

Всяка статия в Интернет, включително и рекламната, е много по-удобна и приятна за четене, когато е прозрачна и добре структурирана.

Това означава, че можеш да включиш използването на подзаглавия и параграфи в твоя набор от правила. Освен това е добра идея – понякога дори изгодна – да включиш изчисления, диаграми, списъци или таблица в средата на статията, но не бива да прекаляваш.

Разделяй текста на параграфи, започването на няколко поредни параграфи с една и съща дума също не е желателно.

#5 В контент маркетинга проверявай, проверявай и пак проверявай

Друго правило е проверката на създадения текст. Всеки прави грешки, но в случай на рекламните статии те са неприемливи, защото отслабват имиджа на марката.

Преди публикуване на текста, той трябва да бъде прочетен няколко пъти от автора, както и от коректор или друго лице, което има необходимите познания, за да прецени неговата коректност от гледна точка на езика.

#6 Помисли къде ще бъде публикувана статията

Няма по-добър начин да спечелиш клиенти от добър продукт, добре подчертани предимства и проста история. Когато имаш всичко това, опитай се да накараш рекламното си послание да достигне до целевата аудитория. Помисли къде се намират потенциалните получатели на твоята оферта.

Вземи за пример консултантска компания, фокусирана върху стратегически консултации и маркетингови проучвания: Представи си, че тя публикува рекламна статия в лайфстайл списание и нейният конкурент пуска реклама на бизнес уебсайт за сектора на малки и средни предприятия. Предполагам, че е лесно да се предвиди коя компания ще получи повече клиенти, нали?

Мащабът също е важен – затова си струва да се оцени потенциалът на избрания канал за укрепване на ефективността на маркетинга и продажбите. Твоите рекламни статии трябва да бъдат публикувани на сайтове, които имат много посетители и са популярни сред целевата група, към която се насочваш. Разбира се, за уебсайтове с широка аудитория, цените за публикуване на рекламни текстове могат да бъдат високи, но считай това като инвестиция, която скоро ще се изплати.

Как да обозначим нашата рекламна статия?

Естествената реклама в медиите и високата ефективност на продажбите са мечтата на повечето компании. Google обаче изисква рекламните статии да бъдат ясно маркирани. Независимо дали твоите маркетингови материали са публикувани в пресата или на уебсайт, трябва да се съсредоточиш върху разграничаването на твоя текст с отделни характеристики.

Няма шанс за скрита реклама и симулиране на класически редакционен материал, тъй като издателят е длъжен да информира читателите за рекламния характер на статията.

Заключение

Съвременният бизнес все повече процъфтява, а Интернет освободи енергия, която опростява много процеси и ти позволява бързо да увеличите клиентската си база. Дигиталната реалност, в отлива на новата информационна ера, парадоксално се конкурира с реалната. Накратко, рекламата в местната преса не е толкова привлекателна, колкото беше преди няколко години. Вероятността клиентът да те намери през Мрежата определено е над средната.

Ето защо е всички големи компании използват различни маркетингови стратегии, за да достигнат до своите клиенти. Контент маркетинга или маркетинг чрез съдържанието е похват, който ще ти донесе огромни ползи.

Днес всеки бизнес трябва да има уебсайт, а създаването на съдържание чрез маркетинг е един от най-ефективните начини, които може да приложиш, за да достигнеш и да грабнеш потребителя. Освен това, уникалното и добре структурирано съдържание ще подобри SEO оптимизацията на твоя сайт и ти ще станеш видим в класацията на търсачките (SERP), като Google.

Също по темата прочети: 13 SEO съвета за добро класиране в Google от Славчо Панов

Източник: Spiritell.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Радослав Петров

Аз съм Радослав Петров и активно се занимавам с SEO и създаване на съдържание за различни онлайн медии и списания. Също така се боря в класацията на Google за по-добри места на няколко бизнеса. Правя това от 2015 година и за мен страст, която не усещам като работа.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader