Интервюта . 2 минути

Жанет Найденова, БЕА: Бъдещето на дигиталния маркетинг е „FOLLOW THE MONEY“

Жанет Найденова, БЕА, Българска Екомерс Асоциация, дигиталния маркетинг

Жанет Найденова е магистър по математика от Софийски университет ,,Св. Климент Охридски‘‘ и маркетинг и иновации от ,,Международно бизнес училище Койчев‘‘. Има над 30-годишен опит в областта на ИКТ и дигиталния маркетинг, от които 8 г. в глобална компания, влязла във FORTUNE 500, достигайки позицията на Маркетинг директор в Канада и EMEA (Европа Близкия изток и Африка). През 1999 г. Жанет създава JNN Consult, първата маркетингова консултантска агенция, специализирана в областта на ИКТ и дигиталния маркетинг.

Жанет е маркетингов консултант на Световната банка (SEED) – донорска организация на международната фондова корпорация (IFC), отличена с ,,Най-добър консултант за Югоизточна Европа“, експерт по маркетинг на ИКТ в Европейския съюз.

Тя е първият преподавател по Интернет/дигитален маркетинг в Софийския университет в рамките на магистърската програма по е-бизнес. Също така, тя ще бъде лектор на eCommCongress 2018.

Повече за себе си ще ни разкаже в следното интервю.

Какво е общото между математиката и дигиталния маркетинг?

Има много общо (усмихва се).

Завършила съм първото си висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност математика. Продължих да се занимавам с информационни технологии.

По онова време имаше много хора, които владееха програмирането и информационните технологии, но много малко, които знаеха и можеха да кажат какви програми и системи да се създадат, на кого ще са полезни, как да достигнем клиентите и за какви суми да им ги предложим. И тогава аз взех решение за себе си да завърша второ висше образование „маркетинг и иновации“, за да надградя познанията си за информационните технологии със знания и умения в маркетинга.

Как се стигна до създаването на Българска е-комърс асоциация и с какво се занимава тя?

Идеята за създаването на Българска Е-комерс Асоциация (БЕА) съзрява от няколко години. В края на 2016 г. 8 водещи компании от екосистемата на електронната търговия в България: електронни магазини, платформи и услуги за електронна търговия, се обединихме и учредихме БЕА. През март 2017 година излезе и решението от Софийски Градски Съд. През май 2017 БЕА бе официално приета за член на Ecommerce Europe.

Мисията на БЕА е да подпомага развитието на електронната търговия в България.

Основен приоритет на асоциацията е да лобира за по-добри и желани политики в индустрията чрез сътрудничество с държавните органи при създаването на законови и подзаконови нормативни актове, отнасящи се до осъществяване на електронната търговия.

Провеждаме проучвания, разпространяваме данните от тях, издаваме Паспорт на Е-комърс индустрията в България с данни за пазара, провеждаме безплатни обучения по електронна търговия в цялата страна, имаме работни групи за бизнес партньорства и развитие, за работа с НАП и КЗП, e-логистика, е-плащания и др.

Какво мислиш, че е бъдещето на дигиталния маркетинг?

Потребителите са по-овластени, свързани и информирани от всякога. Бързото развитие на облачните услуги, социалните медии и мобилността променят използването на каналите, устройствата и методите на комуникация и пазаруване, които потребителите сами избират. За да се ангажират с потребителите, компаниите ще трябва да се срещат с тях в онлайн каналите и местата, където те комуникират и пазаруват.

Стратегията за развитието на дигиталния маркетинг и разпределението на рекламните бюджети ще е „FOLLOW THE MONEY“.

В тези онлайн канали ще продължава да се насочва дигиталният маркетинг и маркетинг инвестициите. Дигиталният маркетинг ще е все повече свързан с технологиите – AI (изкуствен интелект) и персонализация на база AI, Роботи, чат-ботове, АR (разширена реалност), VR (виртуална реалност) и много други.

Кои са 3-те най-важни стъпки за успешен проект?

  1. Визия за проекта – къде искате да стигнете с него и какво искате да постигнете?
  2. Добро планиране.
  3. Постоянство в работата за постигане на целта.

Сега като се върнеш назад във времето, има ли момент от живота ти, който би променила?

Не бих променила нищо. Вървя по пътя, който смятам за правилен и който ме мотивира да продължавам да вървя напред и да споделям моите знания и умения с хората, които желаят да се учат.

Какво би казала на младите хора, които се страхуват да пристъпят към осъществяване на проектите си?

Не се страхувайте! Ако не опитате да поемете по неутъпканата пътека, как ще знаете дали ще се справите?

Представете си успеха, който искате да постигнете, начертайте пътя, който искате да извървите и го следвайте с душа и сърце! Тогава ще стигнете там, за където сте се запътили и докъдето се простират мечтите Ви!

Какво да очакваме от теб на eCommCongress 2018?

Цифри и данни за пазара на електронната търговия (усмихва се).

Виж също:

Велизар Величков, Grabo.bg: Влагаш ли 100% от себе си – трудно ще се провалиш!

Алекс Божинов(Google): България се превърна в мой дом и най-любимо място

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader