eCommerce Academy . 3 минути

5 групи критерии за оценка в eCommerce Academy Awards и една уникална, която я няма никъде

5 критерии за оценка в eCommerce Academy Awards и една уникална

eCommerce Academy Awards е конкурс, който търси звездите на онлайн търговията. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред. Neftelimov.com е медиен партньор на конкурса.

Това е и една от основните цели, които си поставяме с този конкурс – да намерим собственици на онлайн магазини, които са готови да “чуят” както положителните страни за своята дейност, така и да им покажем практиките, които могат да спрат да правят, за да имат по-добри резултати в бизнеса.

А най-ценното – участието в общност от електронни търговци.

Кой организира конкурса eCommerce Academy Awards?

Зад цялостната идея за eCommerce Academy Awards заставам аз, Никола Илчев и екипът на eCommerce Academy. Академията стартира дейността си през 2016-та година като организира едни от най-мащабните и значими конференции в сферата на електронната търговия у нас. Също така след 2 издадени книги на българския пазар, след провеждането на безброй уебинари, заснемането на над 300 видеа на тема онлайн продажби и аудио подкаст, закономерно този формат, чрез който търсим и искаме да покажем най-добрите електронни търговци, се появява точно сега.

Кой може да участва в конкурса eCommerce Academy Awards?

От малки до големи онлайн търговци. Не са поставени ограничения по отношение на оборот на бизнеса, средства, отделени за маркетинг и реклама, онлайн присъствие на търговеца и т.н. Тъй като конкурсът е строго профилиран, единственото условие е онлайн магазините да оперират в един и същи бранш и да отговарят на определението за електронен магазин – да имат т.нар. количка и процес по приемане на поръчка – Checkout.

Кои са критериите за оценка на електронните магазини?

Кои са критериите за оценка на електронните магазини в eCommerce Academy Awards
Журито на eCommerce Academy Awards е изготвило 6 критерия за оценка на електронните магазини, включили се в конкурса.

 

Първата група критерии е “Маркетинг на електронния магазин”.

Думата маркетинг е всеобхватна, затова нека се разясни какво точно ще се оценява тук:

  • Лесно и ясно разбиране по отношение на предлаганите продукти и услуги в електронния магазин;
  • Качествена структура на съдържанието по отношение на копирайтинг;
  • Структурирана визуална комуникация, добре формулирани CTA послания, актуалност на съдържанието.
  • Предоставяне на допълнителни опции за клиента – разнообразни методи на плащане, опции за доставка, възможност за оставяне на отзив за продукт;
  • Добре организирани социални профили и канали;
  • Наличие на Trust signals и тяхната организация.

Втората група критерии е “Оптимизация за търсещи машини (SEO)”.

Няма онлайн магазин, който да не иска да се показва на по-предни позиции в търсачките.

Малко шеговито, но знаеш ли кое е най-сигурното място да скриеш труп?

На втора страница в Google, разбира се. Ние няма да сме толкова критични, но журито на конкурса ще провери как се индексира електронният магазин, каква е URL структурата му и има ли правилна йерархия на категориите, точно ли са нанесени мета данните в онлайн магазина, както и редица други критерии, за да даде качествена обратна връзка на всеки кандидат.

Третата група критерии е технически параметри на магазина.

Тук ще ти подскажем, че е изключително важно електронните магазини да имат мобилна версия.

Защо е необходимо това?

Днес всеки има интернет достъп навсякъде, през смартфон, таблет, IPhone, и това позволява да се търси нужната информация дори и през мобилното устройство.

Именно затова е необходимо изграждането на така наречената мобилна версия на онлайн магазина, чиято цел е да направи страниците по-лесно достъпни за визуализиране и навигиране от мобилен телефон.

Нашето жури, съставено от експерти, ще оценява различни аспекти на работа на онлайн магазина при отделни операционни системи, използваемост през десктоп и мобилно устройство, ще извърши тест чрез софтуер за измерване на скоростта и други параметри.

Четвъртата група критерии е правни аспекти на онлайн магазина.

Представи си, че търсиш да наемеш служител на работа. Ще поискаш неговото CV, ще се запознаеш с това, което е описано в него, ще го поканиш на интервю за работа.

Нещо подобно се получава, когато клиентът попадне на страниците на даден онлайн магазин. Той иска да намери ясна, точна и коректна информация за него. Това създава авторитет и доверие у потребителите.

Представителите на журито ще проверят общите условия за дейността на онлайн магазина, политиката за поверителност и политиката за бисквитките.

Петата група критерии попада в категорията MUST, за да има онлайн магазинът повече лоялни клиенти.

Това е “Дизайн и клиентско преживяване”.

Знаеш, че първото впечатление е много важно. Погрижи се твоят електронен магазин да има приятен интерфейс, дизайн и цветове, съобразени с нишата на работа, уникални дизайнерски инструменти и т.н.

Това е важно, защото има безброй електронни магазини, които се конкурират за едно и също нещо – вниманието на потребите. Ако искаш клиенти, които се връщат отново при теб, издигни дизайнът и потребителското преживяване в нещо, което прави добро първо впечатление.

Коя е уникалната група критерии в eCommerce Academy Awards 2022?

Коя е уникалната група критерии в eCommerce Academy Awards 2022

Това е “Работа с клиенти и следпродажбен процес”.

Вярваме, че това е ключов фактор за всеки бизнес, но и нещо, което не е оценявано досега в нито един конкурс. Тук не говорим само за България, а и за цял свят.

По този група критерии, специално подготвен за това екип, ще проверява как отделът за обслужване на клиенти на онлайн магазина, регистрирал се за участие в конкурса, реагира при рекламации, връщане на стоката, отказ от направена вече поръчка, както и при други възникнали проблеми.

И още нещо, бъди сигурен, че ще направим тази проверка, но не за да се “заяждаме”, а за да предоставим качествена обратна връзка, която всеки онлайн магазин, включил се в конкурса заслужава.

Повече за конкурса и участие в него може да прочетеш ТУК.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Никола Илчев

Никола Илчев има богат опит в собствени и чужди eCommerce проекти, както и значително влияние в развитието на екосистемата на електронните търговци в България. Основател на eCommerce Academy. Автор на книгата Add to Cart, която е компилация от най-добрите идеи и практически съвети на над 25 доказани експерти в онлайн търговията в България. Силно вярва, че всеки бизнес трябва да бъде дигитален и се стреми да предостави полезна информация и контакти на всеки, който е поел по пътя на онлайн продажбите.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader