Зелен бизнес . 14 минути

Как се живее в Рим: Вечният град

Рим Вечният град наистина ли е вечен

Скъпи читателю, в тази статия на Neftelimov.com ще си поговорим за един град в топ 3 на най-зелените градове в Европа – Рим (Roma).

Да започнем с малко история от Уикипедия:

Рим е столица на Италия и област Лацио. Разположен е на реките Тибър и Аниен с площ от 1 285 км2 и население 4 298 000 души (2021). Наречен е „вечният град“ (the Eternal City), защото древните римляни вярвали, че каквото и да се случи със света и независимо колко империи ще се въздигнат и паднат – Рим ще продължи вечно да съществува. Датираща от древността легенда разказва, че градът е основан през април 753 г. пр. хр. от Ромул, след като убил брат си Рем. В следващите векове Рим израснал в силна империя, чийто връх е по времето на Марк Аврелий – 161-180 г. сл. хр. Точно като древният град и днешният Рим е основан на 7 хълма: Капитолий, Палатин, Квиринал, Виминал, Есквилин, Целий и Авентин. Централният район се нарича Кампо Марцио, кръстен на бога на войната Марс.

Градът Рим притежава атрактивна смесица от грандиозни забележителности и шумен живот.

Съвет: Запази си онлайн билети предварително, за да не чакаш на километричните опашки.

Площад Навона в Рим
Площад Навона

Топ 10 забележителности в Рим

  1. Колизеумът (Colosseo)
  2. Римският форум (Foro Romano)
  3. Пантеонът (Pantheon)
  4. Площад Венеция и Виториано (Piazza Venezia, il Vittoriano)
  5. Фонтанът ди Треви (La Fontana di Trevi)
  6. Галерия Боргезе (Galeria Borghese)
  7. Площад Испания (Piazza di Spagna)
  8. Площад Навона (Piazza Navona)
  9. Замъкът Свети Анджело (Castello di Sant’Angelo)
  10. Испанските стълби (Spanish steps)

Извън класацията, Ватикана – държавата-град.

Всички те предоставят така наречените „културни екосистемни услуги“. Това са нематериалните ползи, които хората получаваме от природата. Тук включваме отдих, естетическо удоволствие, духовното преживяване и приключението от посещението на горепосочените атракциони.

Колизеумът Colosseo символът на Рим вътрешен изглед
Колизеумът (Colosseo), символът на Рим – вътрешен изглед
Фонтанът ди Треви в Рим La Fontana di Trevi
Фонтанът ди Треви (La Fontana di Trevi)
Ватикана изглед от купола на базиликата Св. Петър
Ватикана – изглед от купола на базиликата „Св. Петър“

Рим е град, в който винаги има какво да се прави. Пазаруване от италианските дизайнери – Armani, Gucci, Dolce & Gabbana, Versace; изкусителна храна и сладолед, пенливо капучино и изящни вина са само част от нещата, които може да пробвате. Това е един от най-величествените и романтични градове в целият свят с огромен туристически поток от близо 9 млн. души на година (2021). Всъщност е 3-тата най-популярна туристическа дестинация в Европа. Не случайно италианците изключително много държат на езика си и макар да им говориш на английски или друг език – те отговарят само на италиански. Е, разбираемо е, след като Рим е близо на 3 000 години нали така? Националисти са на 100%, не се заблуждавай! Изучаването на италиански е силно препоръчително, тъй като владеенето на английски език в града е по-ниско от повечето сравними европейски столици.

куполът на базиликата Свети Петър
Куполът на базиликата ,,Св. Петър“

Какво има на всеки ъгъл в Рим?

Ресторанти и чанти. Да. Тук ще намериш изобилие и от двете. Красиви чанти естествена кожа във всякаква форма и размер. А ресторантите буквално се препълват за броени минути от посетители и се налага дори да чакаш на опашка за някой много популярен. Това са двата основни икономически елемента във Вечния град!

Fontana di Trevi в Рим
Fontana di Trevi

Друго интересно за местните е, че очакват бакшиш от чужденците в заведенията. 5 евро в знак на уважение към обслужването им вършат чудеса. Определено запомнят, защото не всички оставят включително и самите те. Цените не са евтини. Салатите стартират от 8 евро нагоре, а основните в заведенията на центъра са от порядъка 15-30 евро. Столица е все пак. В Рим цената на живот е еквивалентна на всеки голям международен град, но все пак е по-евтина от градове като Токио, Париж или Ню Йорк. Бъдете готови, че някои неща в Италия са по-скъпи, отколкото в Съединените щати, например разходите за енергия, отопление, гориво и електричество. От друга страна, храната е много по-евтина и по-здравословна, отколкото във всяка друга страна, тъй като италианците обръщат много внимание на свежестта на продуктите.

Градините на Вила Боргезе третият по големина парк в Рим
Градините на Вила Боргезе (третият по големина парк в Рим)

Каква сума ти трябва, за да живееш във Вечния град?

Като цяло имаш нужда от доход от поне 1900 евро на месец. Ако искаш истински комфорт – ще трябва да печелиш повече от 2500 евро на месец. Като студент в Рим, цената на живот е по-ниска, с минимум 1500 евро. Независимо къде решиш да живееш, наемът ще бъде най-големият ти месечен разход от минимум 800 евро.

Колизеумът централен изглед
Колизеумът централен изглед

Въпреки че в Италия няма официални минимални заплати, някои сектори на икономиката имат минимални заплати, определени от синдикатите – около 7 евро на час Това е малко по-малко от някои от минималните заплати, определени от синдикатите в Германия например. От 2021 г. минималната заплата за селскостопанските работници в Италия е 874,65 евро на месец. Сред всички сектори в Италия, които имат минимална заплата, това е най-ниското. Също така от 2021 г. текат разговори за въвеждане на официална минимална заплата за всички категории в Италия. Все още не е постигнат консенсус по въпроса. Важно е да се знае, че заплатите в Рим са над средните за Италия. Повечето работни места, дори и най-ниско платените позиции са склонни да имат по-високи заплати в столицата.

Предястие в известен ресторант в Рим
Предястие в известен ресторант

Зелен град ли е Рим?

Да! В Италия – Рим и Милано са сред най-екологичните градове в Европа. Това е според Индекса на зелените градове за 2020-та г., изготвен от Economist Intelligence Unit. Рим, столицата на Италия, е на трето място в класацията, а Милано е на пето място. Любопитното обаче е, че ломбардската столица също се оказва доста високо в класацията за най-замърсените градове в Европа.

Изглед към хълма Палатин от Колизеумът
Изглед към хълма Палатин от Колизеумът

Като цяло критериите, които се считат за класифициране на зелените градове са: брой паркове, градини, природни зони, детски площадки, площи с вода и гори. Вниманието към мобилността, намаляването на въглеродните емисии, градското развитие, насочено към пешеходност и използването на алтернативни на автомобилите транспортни средства – също е силно обмислено. Двата града са добре представени в тази класация. Последното благодарение на извършената работа за увеличаване броя на зелените площи и използването на споделена мобилност.

Палатин останки от римско време
Палатин (останки от римско време)

Рим е признат с безспорното си присъствие на обществени зелени площи в историческите сгради. Благодарение на това се получават 70% зелени площи от общите за града само от тях. Прекрасен пример са зелените зони покрай Колизеумът; тези във Римският форум и Палатин.

Зелена зона в историческата част на Палатин в Рим
Зелена зона в историческата част на „Палатин“
Зелена зона пред Виториано в Рим
Зелена зона пред „Виториано“
Зона в центъра в Рим
Зона в центъра

Кой е основният проблем в Рим?

Отговорът е много прост – отпадъците, които ежедневно се продуцират от големия поток туристи и местни.

Градът произвежда около 4600 тона отпадъци дневно: 2000 тона са съставени от материали, събрани по диференциран начин и изпратени за оползотворяване, докато останалите 2600 тона са несортирани отпадъци. Ето защо през 2020г. е стартиран проектът „Сценарий за устойчиво и кръгово управление на градските отпадъци в Рим“.

Колизеумът в Рим
Колизеумът

„Раждането на публично-частно партньорство в предизвикателен сектор като кръговата икономика и по-специално устойчивото управление на отпадъците, позволява да се оптимизират възможните синергии и следователно е много положителен знак.”подчертава президентът на ENEA Федерико Теста и допълва Този протокол е част от нашата стратегия за обмен на знания за подкрепа/сътрудничество с компании за разработване на иновативни технологии, процеси, проекти и услуги. В областта на кръговата икономика, като водещ орган в сектора ENEA предоставя своите технологични умения, за да помогне за дефинирането на териториален модел за управление на отпадъците, базиран на интегриран подход, споделен също с институции, компании и гражданско общество на територията на Рим.

Лоренцо Талиаванти – президент на Търговската камара на Рим споделя още:

„17-те цели от дневния ред до 2030 г. ясно ни казват, че бъдещият икономически растеж ще бъде или устойчив, или не растеж. И всички най-нови международни проучвания и планове за развитие на Европейския съюз потвърждават, че зелената икономика и технологичните иновации ще бъдат двигателите на бъдещия растеж. Търговската камара на Рим винаги внимателна и ангажирана с тези въпроси – реши да допринесе и да инвестира в зелен пакт за град Рим. По-специално, върху ново устойчиво управление на отпадъците, с цел трансформиране на това, което през последните години представляваше и все още представлява критичен фактор – в страхотна възможност за развитие и богатство.“

Заключение

Рим е столицата на Италия и седалище на италианското правителство. Вечният град е един от най-развитите и зелени градове в Европа, който е устойчив. Няма друг град по света, който „рециклира“ съществуващия си сграден фонд отново и отново. Прекрасен пример за устойчиво градско развитие е театърът на Марцел, римски паметник от времето на Юлий Цезар – непрекъснато използван по един или друг начин до наши дни.  Накрая градската гъстота е пряко обвързана с устойчивостта. Колкото по-близо живеят хората – толкова по-малко земя, енергия и материали се консумират. Рим винаги е бил и ще бъде един от най-гъстите градски центрове в света.

куполът на Базиликата Свети Петър отвън
Куполът на базиликата ,,Св. Петър“ (отвън)

Да, Вечният град наистина е вечен!

Виж също за Париж: Устойчив ли е вторият най-скъп град в света?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Симона Стоянова

Симона Стоянова е бакалавър по биомениджмънт и устойчиво развитие и магистър по екология от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2020 година защитава докторска степен с дисертация на тема „Стойност на зелените системи в община Севлиево – оценка и моделиране на екосистемни услуги“ в катедра „Екология и ООС“ към Софийския университет. През 2023 година завършва лятно училище по икономика и финанси в Полша (3SDS), организирано от полската икономическа мрежа (PLSE) и най-добрите университети в страната. Автор е на 12 научни публикации до момента в реномирани европейски и международни списания, включително на научната и коучинг книга „Стойност на зелените системи в община Севлиево„. Носител е на отличия и награди.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader