Личностно развитие . 1 минутa

4 основни вида темперамента в бизнес обществото

4 основни вида темперамента в бизнес обществото

Четирите основни темперамента са: сангвиник, флегматик, холерик и меланхолик. Нека в следната статия на Neftelimov.com разгледаме по-подробно тези темперамента и какви професии са подходящи за тях.

Светът е пълен с много и различни хора. Всеки един от нас е уникален и неповторим. Именно затова трябва да се обичаме и харесваме такива каквито сме, защото на света няма втори друг като нас. Всеки човек притежава своите предимства и недостатъци, както и силни и слаби страни. Няма как всички хора да са еднакви, а не е и необходимо. Животът е така прекрасен, защото всички сме различни (виж 5 примера, показващи, че Успехът е в различията). Всеки един от нас се запознава с хора, от които черпи опит, учи житейски уроци, придобива лош или добър пример. Срещаме хора, за да научим нещо от тях, всеки човек идва в живота ни с някаква определена цел, мисия дори.

Това нямаше как да стане, ако всички бяхме еднакви.

Щяхме просто да съществуваме като едноклетъчни, без да имаме конкуренция и поле на изява, защото всички щяха да искат едно и също. Това малко ми прилича на комунизма, който уеднаквяваше хората и потискаше интелигенцията. Но това, скъпи читателю, е друга тема, която може да разгърна в друга статия. Сега нека се върнем на хорските различия. Различаваме се по цвят на кожата, вероизповедание, сексуална ориентация, начини на забавление, кариерни предпочитания, както и темперамент. Едно е сигурно трябва да уважаваме всеки един човек и да го приемаме такъв какъвто е.

Различията са хубаво нещо, благодарение на многото и различни култури, хората имат интереса да пътуват, да развиват бизнеса с туризъм и да получават удовлетворение от това. Връзката между двама буйни и огнени темперамента, трудно би процъфтяла, защото ще е борба за надмощие и мерене на корони. За да се постигне баланс, единият трябва да е по-спокоен, за да овладява буйния нрав на любимия си. Спокойните хора пък харесват по-диви и енергични половинки, които да внасят цвят, емоция и топлина в спокойния им и уреден живот.

Хората също се делят на интроверти и екстроверти.

Интровертите са затворени в себе си хора, насочени към вътрешния си свят. Обичат уединението и се наслаждават на времето прекарано на спокойствие сред природата, пиейки ароматно кафе и четейки книга. Тези хора не обичат шумните компании, защото ги изцеждат, имат малко приятели и предпочитат да говорят задълбочени разговори. Тези хора са склонни да анализират и премислят всяка ситуация в ежедневието си.

Екстровертите пък са хора, които черпят енергия от общуването с други хора. Те харесват шумните купони. Имат много приятели, лесно завързват контакти и обичат интензивния начин на живот. Тези хора се справят добре в работа в екип и с много хора, имат склонността да бъдат лидери. Те лесно и с ентусиазъм се залавят за нова работа и покоряването на нова цел.

Интровертите пък биха се радвали на работа, която могат да работят от вкъщи или пък да имат самостоятелна частна практика, някои интроверти са насочени към изкуството. Много от писателите са именно интроверти.

Напоследък много се говори и за амбивертни личности.

Това са хора, които притежават черти както от екстроверта, така и от интроверта, но нито една от тях не е доминираща. Тези личности, могат с лекота да се присъединят и да се забавляват в едно щуро, шумно и голямо парти, така и да си седят в къщи с книга в ръка и да се наслаждават на тишината. Характерът на тези хора е изключително пъстър, на работното място се справят добре и в работата в екип и с индивидуални задачи. Амбивертите се характеризират с висока емоционална интелигентност. Те могат да бъдат както лидери, така и приемащи авторитети.

4 основни вида темперамента в бизнес обществото

#1 Холерик

Холериците са много активни хора, емоционално настроени. Те са решителни и смели. Притежават инициативност и лидерски качества. Те бързо се заемат с нова работа и на всяка цена са готови да изпълнят целите си. Те спадат към групата не екстровертите. На работното място обичат да са уважавани, да работят в екип, да дават нови идеи и да доминират над останалите. Много амбициозни са, но и са лабилни личности. Лесно се разстройват, държи ги дълго време и ги избива на агресия. Често променят настроението си, страстни и доста топли и темпераментни личности са, често този горещ нрав предизвиква недоволство в околните и холериците влизат в конфликти. Въпреки това имат устойчивост в стресови ситуации.

Подходящи професии за холериците са: репортер, телевизионен водещ, рекламен агент, дизайнер.

#2 Меланхолик

Следващият темперамент е меланхоликът. Хората, които притежават този вид темперамент, са много чувствителни и фини същества. Лабилни са и много трудно се стабилизират след травмираща случка. Обикновено са потънали в мислите си, склонни са към депресивни състояния. Принадлежат към интровертите, дълго време мислят преди да действат. Емоционални са, но трудно изразяват чувствата си. Много лесно се нараняват. Не са лидерски настроени и често са мачкани, когато работят в екип. Много от тормозените в училище деца са именно меланхолици, те трудно могат да се защитят. Обичат да работят сами, в работата си са тихи и дълбоко потънали в мислите си. Не се справят добре да работят в екип, затова е хубаво да им се дават индивидуални задачи. Тежкият график не е подходящ за меланхолика. По този начин той губи силата си и работоспособността си. Изключително чувствителен е към сурова критика, затова с него трябва да се подхожда доброжелателно и леко. Меланхоликът е добре да избягва извънредни ситуации, които изискват незабавна реакция.

Подходящи за тях професии са: музиканти, философи, художници, педагози.

И двата темперамента, които разгледахме до момента, са склонни към тревожност, депресивни състояния и трудно възстановяване след провал.

#3 Флегматик

Третият темперамент, който ще разгледаме, е флегматикът. Той се откроява с изключително спокойна природа. Спада към групата на интровертите. Много рядко хората, които приспадат към този темперамент, губят самообладание. Не са емоционални натури, рядко се гневят и рядко изпадат в бурна радост. Отличават се с бавни и мудни действия, които го забавят във всички области на дейност. С същото време на работното място са много постоянни, защото са трудолюбиви и с неизчерпаем запас от работоспособност. Не са лабилни, лесно се възстановяват след труден момент. Изключително рядко личностите от този темперамент страдат от състояния на тревожност и депресия. Флегматиците са изненадващо стабилни в стремежите си и целите си, могат да много върхове в кариерата си, но това обикновено става в продължение на години.

Обичат да работят спокойно и задълбочено, затова от тях стават отлични счетоводители, одитори, учени и изследователи.

#4 Сангвиник

Последният темперамент е този на сангвиникът. Хората от този темперамент са весели, живи, иновативни, лесно залавящи се за работа, винаги са душата на компанията. Приспадат към групата на екстровертите. Чувстват се заредени в големи компании, имат много приятели и повечето хора ги харесват. Имат един голям проблем, често са лекомислени и непостоянни. Имат много идеи, но не ги довеждат до край. Бързо взимат решения, лесно се справят с каквато и да е работа, защото лесно могат да решат нов проблем, имат и лидерски качества. Обичат динамична и интересна среда, не се спират пред провали, не са лабилни и лесно преживяват трудностите, на моменти изглеждат като хора, които нищо не може да ги бутне, защото са големи оптимисти и винаги гледат живота от розовата му страна. Реакциите им са горещи и непредсказуеми. На работното място трябва да избягват сивотата, защото бързо ще им стане скучно.

Често тези хора се занимават с няколко неща наведнъж, биха станали перфектни мениджъри, журналисти, PR служители и други.

Светът е толкова интересен и цветен. Трябва да признаем, че тези четири темперамента са еднакво важни за света, защото допринасят с качествата си и се допълват взаимно. Всяка личност трябва да бъде уважавана. Независимо от пол, цвят на кожа, вероизповедание, интелект, човешкият живот е безценен и всеки заслужава място под слънцето.

Виж също 5-те навика на добрия лидер

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Карина Халачева

Карина Халачева е студентка в Софийски университет „св. Климент Охридски“. Специалност: Предучилищна и начална училищна педагогика. Автор на онлайн книгата „Детската психика“.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader