Биткойн . 6 минути

Биткойн Кеш: 3 начина за достъп до новия ти Биткойн

биткойн кеш

На 1 август станахме свидетели на разделянето на Биткойн на две отделни мрежи – оригиналния Биткойн (тикър – BTC или XBT) и Биткойн Кеш (BCC или BCH тикъри). Всеки, който е имал Биткойн на 1 август към 15:20ч. българско време в личен портфейл, до чийто частен ключ само той или тя е имал достъп, вече трябва да има и същото количество Bitcoin Cash. Ако обаче си държал Биткойна си в борса, то тя решава вместо теб дали ще получиш BCC и какво количество. Виж какви бяха решенията на различните борси и портфейли за поддържането на новия Биткойн Кеш.

Почти 2 дни след разделянето, има голяма неяснота какво ще се случи в бъдеще с новия Биткойн, дали ще надделее над оригиналния или пък и двата ще съществуват заедно както Етериум и Етериум Класик. Освен това, сигурно се чудиш как да стигнеш до новия си Биткойн, ако ти се полага такъв. Добрата новина е, че стига да знаеш частния си ключ на портфейла, в който си държал Биткойна към момента на разцепването, теоретично имаш пълен контрол върху притежанието си на Bitcoin Cash. Лошата новина, е че в момента не е нито толкова лесно, нито толкова сигурно да получиш достъп до новия си Биткойн, камоли да го използваш.

Задаваш ли си въпроса ,,В какво да инвестирам“? Отговорът е Биткойн. Не е необходимо да си купуваш цял Биткойн. Можеш и 0,01 от моментната му стойност, която към момента е около 43$ от тук: xchange.bg, тъй като цената се очаква да достигне 10 000 долара в следващите 3 години!

Препоръчвам да не бързаш, Биткойн Кеш ти няма да избяга. По-добре да изгубиш малка сума, ако цената на новата криптовалута се срине, отколкото да загубиш всичкия си оригинален Биткойн. Ако все пак решиш, че искаш да контролираш Bitcoin Cash-a си, виж различните варианти:

#1 Full Node портфейл за Биткойн Кеш

Bitcoin ABC е full node портфейл. Това е уолет, който съхранява цялата история на транзакциите (т.н. блокчейн или блокверига), направени някога с Биткойн. След като Bitcoin Cash използва блокверигата на оригиналния Биткойн до момента на разцепването, то трябва да изтеглиш над 120ГБ история, преди да можеш да го използваш! Това може да отнеме няколко дни. Също така, обърни внимание, че ако инсталираш Bitcoin ABC на същия компютър, на който държиш Bitcoin Core/Knots (full node портфейли за Биткойн), рискуваш ABC да изтрие всичката информация от оригиналния портфейл и да загубиш Биткойна си. Затова направи бекъп на частния си ключ от Bitcoin Core/Knots и инсталирай Bitcoin Cash уолета на друг компютър.

#2 Софтуерен портфейл

В момента софтуерните портфейли, които поддържат Bitcoin Cash също са малко. Към този момент знаем за Electron Cash, който поддържа Биткойн Кеш. Проблемът е обаче, че това е неофициална версия на известния уолет Electrum и е рисковано да го използваш, тъй като не е тестван, поне за сега. Ако все пак избереш този метод, препоръчваме да следваш следните стъпки:

  1. Най-добре е да инсталираш Electron Cash на компютър, на който не държиш портфейли и каквато и да е друга важна информация (особено ако до сега си ползвал Electrum, тъй като също като Bitcoin ABC, Electron Cash може да презапише новата информация върху старата).
  2. Премести оригиналния си Биткойн от портфейла, в който е бил по време на разделянето, на друг с различен частен ключ.
  3. Използвай ключа от портфейла (който вече е празен) в Electron Cash. По този начин, дори ключа да бъде окраднат, то поне няма да загубиш оригиналния си Биткойн, който вече е в друг портфейл с друг ключ.

Портфейлът Coinomi вече поддържа новия Биткойн Кеш, а Jaxx в момента също разработват BCH портфейл и се очаква в близките дни или най-късно до 1-2 седмици да е готов. Така, че един от тези двата варианта биха били доста удачни.

#3 Хардуерен портфейл

Ако вече ползваш хардуерен портфейл като Trezor и Ledger, нямаш проблем. И двата поддържат новия Биткойн, та ако вече имате един от тях, трябва да имате и достъп до вашия BCC. В момента обаче BCH временно не се поддържа от Trezor, поради бъг, но екипът им работи по решаването на проблема и няма място за притеснения. Тези два уолета са платени, като първият струва 90 евро, а вторият има както решение за 70, така и за 275 евро.  Ако искаш да си ги купиш сега, доставката до България ще струва около 30 евро и ще отнеме 2-3 дни, докато пристигнат.

Това за сега си остава най-сигурният вариант, който е сравнително бърз, но пък и е най-скъпият. Все пак, ако държиш съществено количество Биткойн, си струва.

Имам достъп до Bitcoin Cash-a ми, но искам да го продам. Какво да правя?

Важно е да отбележим, че дори и да успееш да стигнеш до Bitcoin Cash-a си, то най-вероятно няма да можеш да го продадеш на борса. Към този момент Kraken, Bittrex и BitFfnex не приемат депозити и тегления в Bitcoin Cash. За сега знаем, че във ViaBTC може да се депозира и тегли BCC, но Биткойн борсата изисква 20 потвърждения, за да можеш да внесеш или изтеглиш новата криптовалута, което със сегашната скорост, може да отнеме и няколко дни.

Бъди изключително внимателен при операциите си с Биткойн и Биткойн Кеш! Статията е само с информативна цел и предложенията не са спонсорирана от споменатите компании.

Ако знаеш за други портфейли и/или борси, които вече поддържат новия Биткойн Кеш, ще се радваме да ги споделиш в коментар под статията, за да може да помогнем на повече хора.

Задаваш ли си въпроса ,,В какво да инвестирам“? Отговорът е Биткойн. Не е необходимо да си купуваш цял Биткойн. Можеш и 0,01 от моментната му стойност, която към момента е около 43$ от тук: xchange.bg, тъй като цената се очаква да достигне 10 000 долара в следващите 3 години!

Ако си пропуснал следните статии, сега е моментът да си ги наваксаш:

Биткойн се разцепи. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн?

5 начина за сдобиване с Биткойн. Купуването е само един от тях

Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)

Биткойн портфейл: Какви видове са и кой е най-правилният за теб?

Какво точно е Bitcoin Cash?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петя Нанкова

Завършва бакалавър „Международна Бизнес Администрация“ и магистратура „Финанси“ в Холандия, но вярва, че я очаква и добро бъдеще в България, затова се връща веднага щом приключва с образованието си. Работи една година по специалността в една от най-големите IT компании в света, но винаги стартъп средата я е влечала най-много. Случайно се среща с хора, които ѝ разказват за Биткойн. В последствие толкова ѝ става интересна материята, че става част от проекта им xChange.bg – сайт за покупка и продажба на криптовалути, а плановете им за бъдещето са големи.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader