Биткойн . 1 минутa

Биткойн портфейл: Какви видове са и кой е най-правилният за теб?

биткойн портфейл, биткойн

След като започнах с Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони), сега е ред да разберем какво е биткойн портфейл и как да си изберем такъв.

Биткойн портфейл е софтуерна програма, която има няколко основни типа портфейли:

  • Мобилен;
  • Работен плот;
  • Хардуерен;
  • Уеб.

Тази програма е връзката ти с блокчейна на биткойн, чрез която можеш да създаваш твои адреси, както и да приемаш и извършваш разплащания с биткойни.

Биткойн портфейл не е нещото, в което седят биткойните.

Портфейлът е просто инструментът, с който управляваш твоите биткойни в глобалната разплащателна система Биткойн. Портфейлът управлява множество биткойн адреси под една шапка.

Важно е да разбереш, че това, което съдържа портфейлът, са частните и публични ключове на адресите, управлявани от него.

Освен в софтуерна програма тези ключове могат да се държат и в друг тип портфейли:

Книжен портфейл, „мозъчен“ портфейл (не е препоръчителен за всеки) или хардуерен портфейл. Тъй като при тях частните ти ключове нямат досег с Интернет, те са много подходящи за опазване на биткойните, които държиш като дългосрочна инвестиция. Но все пак се нуждаеш от софтуерен портфейл, за да извършваш плащане в блокчейна.

Препоръчвам да не прекаляваш в опитите си да се подсигуриш, защото тогава има риск да направиш недостъпни биткойните си дори за самия теб.

Реши какъв ще е най-подходящият за теб биткойн портфейл от горе изброените и тогава можеш да потърсиш в общодостъпната Facebook група #bitcoinBulgariaHelp. Вляво има поле за търсене и когато напишеш думата „портфейл“, ще намериш всичко публикувано в групата до момента. Нормално е да ти се появят и други въпроси. Свободно ги задай, за да може някой компетентен от групата да ти отговори.

Отдели време, за да се научиш.

Биткойнът се различава от това, което знаеш и използваш всеки ден. Преди да започнеш да използваш Биткойн за всяка по-сериозна транзакция, не забравяй да прочетеш и разбереш всичко, което те вълнува, за да можеш след това максимално да се насладиш на привилегиите на Биткойн. Трябва да знаеш и да предприемеш подходящите стъпки, за да защитиш портфейла си.

Винаги помни, че твоя отговорност е да избереш внимателно портфейла си и да приемеш добри практики, с цел да защитиш парите си.

Ако си пропуснал следните статии, сега е моментът да си ги наваксаш:

Биткойн се разцепи. А сега на къде? Кой ще поддържа новия Биткойн?

Какво е Bitcoin Cash?

5 начина за сдобиване с Биткойн. Купуването е само един от тях

Биткойн: 4 важни факта за него за начинаещи (+1 урок за милиони)


Ако сега за първи път чуваш за Биткойн или си напреднал и търсиш още по темата, ела в #bitcoinBulgariaHelp – Facebook група, която е открита за всеки, който иска повече информация и съвет, относно Биткойн. Очакваме те!

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Иван Петков

Завършва за инженер по транспорта в Русенския университет и 6 години работи по специалността. Успоредно с това се занимава с много други дейности, изискващи денонощни усилия. В последствие се установява в чужбина. Но това не го спира да бъде полезен на България. През октомври 2016 се сблъсква за втори път с Биткойн и осъзнава, че пропуснатите ползи за него са около 600 млн. долара. Тогава решава, че ще направи, така че, ако някой чува сега за първи път за Биткойн, той да има откъде, добре и пълноценно да се информира, за да не се случи така, както с него така. Затова няколко човека се събират и създават #bitcoinBulgariaHelp – група, която е открита за всеки, който иска информация и съвет относно Биткойн.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader