Сборни . 7 минути

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 (22) година | Равносметката

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Сигурно се чудиш защо точно на 4-ти февруари 2019 година правя равносметката за 2018?

Дали има общо с Китайската Нова година, която започва от утре?

Хмм, не съм кафява земна свиня, независимо че според приятелите ми ям много.

Просто моят календар започва от днес. Моята Нова година е днес. Поне според личната ми карта…

В следната статия ще се върна назад и ще направя равносметката за моята ПРОДУКТИВНА 2018 година.

Няма да бъде с хронологична точност или със степенувани преживявания, защото:

 1. Всичко го помня, все едно се случи вчера. Друг е въпросът дали е физически възможност ,,вчера‘‘ да се състои от 8 760 часа?! Предвид че ,,времето‘‘ е относително понятие.
 2. Всички са уникални преживявания, събуждащи невероятни емоции в мен, които не могат да бъдат сравнявани едно с друго.

На кратко през 2018 година ми случиха следните неща:

Награди, номинации, #велопохода, маратони, #CEOforaday, лекция извън граница, билборди, интервюта с уникални българи, статии и излитането на Neftelimov.com!

Но стига с увертюрата и да започнем на дълго и на широко, че все пак имам рожден ден…


Велопоход Euro Velo for All – #1 от Равносметката за 2018

Лятото на 2018 г. се включих в стартовата инициатива Euro Velo for All на 5-ма ентусиасти от Uspelite.bg и Balkans Everywhere. Изминахме 300 км за 5 дни със специална триколка по поречието на река Дунав. Основни цели:

 • Насърчаване на равните възможности в областта на алтернативния туризъм в България.
 • Повишаване на осведомеността относно липсата на инициативи, които включват хора с различни потребности.
 • Показване, че няма невъзможни неща.

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Нашият добричък Хинков дори не спеше, за да напише статии по дни: Ден 1Ден 2Ден 3Ден 4, Ден 5. Също така скоро ще излезе и филм за цялото приключение. Дори и по БНТ-то ни даваха, благодарение на Татяна Йорданова:

От #велопохода научих колко супер яка е България! Да, това не е клише, а самата истина! Уникална природа със страхотни гледки. В първия момент, когато за първи път се озовеш в нивата със слънчогледите и се окаже, че трябва да пренощуваш там, малко… ти се приисква да си запалиш обувките към лукса, който си свикнал вкъщи.

Но когато се събудиш в 5 часа сутринта на същото място със слънчогледите… тогава ти се отваря всичко — очите, ,,чакрите‘‘, въобще всичко и то към хубаво. Виждаш изгрева и не искаш този миг на съвършенство да свършва. В този момент осъзнаваш, че точно това е лукс, а не другото… и си даваш сметка, че си от малкото хора, които са излезли от своята зона на комфорт и са го изпитали. Велопоходът ни беше 5 дни и тези мигове на блаженство бяха много.

В тази връзка може да разбереш също кои са моите:


Участвах в 3 маратона в рамките на 1 година – #2 от Равносметката за 2018

В това и аз още не мога да повярвам. Поглеждам си снимките от тези маратони и си доказвам, че не е било сън…

Първият маратон, в който взех участие като участник и като доброволец в организацията му, е Run2Gether България 2018. Организатор на първия маратон по двойки Run2Gether България е Jamba. Двойките се състоят от човек с голямо сърце и човек с увреждане. Маратонът събра над 1000 участници в подкрепа на бягането с кауза. Той целеше да популяризира спорта за всички и да даде гласност на нуждата от равно включване, равен достъп и промяна на нагласите към хората с различни възможности.

Средствата от дарените билети за участие в маратона, заедно с даренията от Отговорния бизнес, ще ни помогнат за създаването на Адаптиран младежки кариерен център за хора с различни възможности, който да ги подготвя за нуждите на пазара на труда. Повече за маратона в статията ми:

И във видеото:

Вторият беше Щафетен Екиден маратон. Отборно състезание на класическата дистанция, като всеки общо е съставен от шестима души, които изминават общо 42,195 км. Името „екиден“ идва от японското ,,предаване на поста‘‘, като от дълги години е традиционно състезание в страната на изгряващото слънце.

И третият… Свръхчовешкият! На 14-ти октомври участвах в 35-ото издание на Софийския маратон, в който се включиха над 4 000 участници от над 40 страни. Аз не просто ,,тичах‘‘, а бягах заедно с ултрамаратонеца Красимир Георгиев със специално създадена за случая количка от страхотните момчета от Good boys custom в подкрепа на инициативата на Jamba.

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Беше някак необикновено да си заобиколен от такива световни бегачи. Нямам представа колко много хора се снимаха с мен и количката. Радваха се сърдечно. Виждаха, че няма невъзможни неща. Че равенството значи повече. Че щом искаш нещо, нищо не може да ти попречи да го постигнеш. Повече за маратона в статията ми:


Лектор извън границите на България – #3 от Равносметката за 2018

Това означава ли, че вече съм международен лектор? Разбира се, че за един приятел питам.

В края на септември бях лектор на The 16th International Youth Conference – Krusevo 2018 в Македония, където представих аспектите на многообразието. Конференцията цели да популяризира нови начини за изразяване на мнението на младите хора от Югоизточна Европа срещу добре познатите политически и липсващи диалог методи. Приемане на съвременните европейски ценности на младите хора от ЮИЕ. Създаване на условия за по-бързо и устойчиво икономическо развитие.

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Конференцията събра младите лидери от 16 страни от ЮИЕ, сред които май бях и аз. Уникално беше. И всеки участник беше от уникален по-уникален. Многообразие. И точно на мен ми предстоеше да водя лекция по темата за многообразието.

Независимо, че бях си подготвил лекцията предварително, тогава разбрах същността на думата. Колко е важно да го пазим. И да се учим от останалите в многообразието. Конференцията беше събрала най-доброто от многообразието на Югоизточна Европа. Повече за същността на конференцията в статията ми:

Ето и видео от цялата ми лекция за различните аспекти на многообразието:


CEO за един ден на София Тех Парк – #4 от Равносметката за 2018

На 30-ти октомври 2018 г. бях Изпълнителен директор за един ден на София Тех Парк, благодарение на инициативата ,,Мениджър за един ден‘‘ на JA Bulgaria. Това беше единствената позиция от представените, която привлече вниманието, защото точно тази свързваше бизнеса с науката. Беше уникален ден за мен, изпълнен с положителни емоции, нови запознанства и размишления.

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Имах честа да се срещна с Изпълнителния директор и Директора ,,Бизнес развитие‘‘. Да разговарям с тях и да обменя идеи. Да разбера повече за функционирането и дейностите на Тех Парка. Повече за този вдъхновяващ ден в статията ми:


Ментор в ABLE Mentor – #5 от Равносметката за 2018

През март 2018 се включих доброволно в програмата ABLE Mentor като ментор на ученик от горните гимназиални класове. В рамките на 3 месеца му помогнах да създаде концепция за поредица от събития, посветени на борбата със стреса, които ще започне да реализира от края на февруари.

Какво научих като ментор в ABLE Mentor ли? Ами, че нищо не знам. Абсолютно нищо. Включих се в програмата ABLE Mentor убеден, че въпреки скромните 22 години, знам много и исках да предам това на ученик в горните гимназиални класове. А се оказа съвсем друго…

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Започнахме един път, в който се учехме взаимно. Е, аз повече се учих от нея, разбира се. Освен всичко се оказа, че в този път е необходимо да се грижа и да водя още един човек в пещерата на идеите. Ще си кажеш, че едва ли един хлапак на 22 години може да ръководи себе си, а камоли и още един. Е, както казах по-горе, няма невъзможни неща. Учехме се взаимно. В крайна сметка създадохме концепция за поредица събития за стреса ,,Моят стрес е моята промяна‘‘, която предстои да осъществи.

Ето видео презентацията на финалната концепция на проекта:


Аз в софийското метро – #5 от Равносметката за 2018

През месец октомври бях посланик на кампанията ,,Равенството значи повече‘‘ на Jamba, целяща да насочи вниманието на обществото към правото на равен шанс за хората с различни възможности. Заедно с предприемач и експерт онлайн медии Жюстин Томс бяхме на постери на различни места в метростанциите на София. Ако не се лъжа, още сме на някои места в метрото.

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Повече за кампанията ,,Равенството значи повече‘‘ в статията ми:


Лектор на Академията за социални предприемачи – #6 от Равносметката за 2018

През април бях лектор на третия модул на Академия за социални предприемачи, организирана от Reach for Change България, заедно с Александър Хинков от името на Uspelite.bg. Говорихме за това как да бъдем интересни за медиите и как да създаваме стойностно съдържание.

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Беше вдъхновяващо преживяване! Уникално е пред теб да имаш мотивирани хора, които са си отделили цялата събота, за да научат нещо ново и да станат по-добри в решаването на социални проблеми!

Видео от нашата лекция:


Награди и номинации – #7 от Равносметката за 2018

През май месец получих специална награда от конкурса ,,Студент на годината‘‘ на Софийския университет ,,Св. Климент Охридски‘‘. Горд съм с нея, защото наред с всичко, аз съм и студент биотехнологии в СУ. Навсякъде, където отида, не пропускам да го спомена, както и в интервюта.

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

През октомври се състоя първото издание на конкурса ,,Сайт на годината‘‘. Тук ще си позволя да благодаря за пореден път на Силвина Фурнаджиева от ,,Супер продуктивност‘‘, която подкрепи финансово участието на Neftelimov.com в категорията ,,Блог на годината‘‘. Разбира се, че Блогът не беше сред челните места, но ни даде много подробни препоръки за подобряването му. Благодарение на тях скоро Блогът ще има чисто нов професионален сайт от Ина Хранова!

Освен това предвид всичко описано до тук, получих специална награда от конкурса ,,Сайт на годината‘‘ за успешно младежко онлайн присъствие. Според мен си е напълно заслужено! Какво ще кажеш?

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Не знам дали знаеш, но всичко описано дотук го правя напълно безплатно, доброволно, без да вземам някакви финансови средства в замяна. Ще се запиташ – Абе, нормален ли си, защо го правиш? Краткият отговор е, че ми е кеф да го правя. Дългият отговор е, че по този начин трупам огромен опит, градя широки контакти с различни хора и ми доставя удоволствие да го правя. Всичко това мога същевременно да го предавам на останалите, което си основополагащ принцип в нашата еволюция, а именно да се подобряваме. Отделно професионалният път на предприемача минава през ,,доброволстване за собствената си кауза‘‘.

В тази връзка бях номиниран за ,,Доброволец на годината‘‘ на TimeHeroes, но предвид голямата конкуренция, което е много хубаво за общността ни, не бях избран. Сърдечно благодаря на човека, който ме е номинирал, който и да е той!

Иии номинацията, която ми падна като гръм от ясно небе! Все пак още се имам за млад и далеч от успеха. Независимо това, бях номиниран за селекцията за младите предприемачи „30 под 30“ на Forbes България, но не бях избран. Но! Това да знаеш, че някой или някои те е номинирал за подобна класация си е голяма признание, чест, но и голяма отговорност! Благодаря сърдечно на този или тези, които са ме номинирали! Надявам се и занапред да не ги разочаровам!

Обещавам, че през 2019 година ще бъда още в пъти повече продуктивен и в полза на обществото! Двете трябва да бъдат взаимосвързани! В противен случай се губи смисълът.


Излитането на Neftelimov.com – #8 от Равносметката за 2018

Най-напред да благодаря сърдечно на Светлана Цонева и на целия екип на студиото за бутиков уеб и графичен дизайн Pixel House, които създадоха уникално мултифункционално професионално лого за този сайт!

Моята ПРОДУКТИВНА 2018 22 година Равносметката в едно ЕСЕ

Значение на ,,n’’ в логото:

 1. neftelimov.com;
 2. петър;
 3. практическите съвети за бизнеса.

Това се казва креативна работа!

Отделно вече споменах, че в близките месеци се очаква чисто нов уеб дизайн на сайта! С нетърпение го очаквам от Ина Хранова! Новият дизайн ще разбива всякакви стереотипи!

Сега малко статистика за Neftelimov.com от Google Analytics:

Към днешна дата има 140 практически насочени статии в 14 категории.

 • Средно 160 уникални посетители всеки ден.
 • 5 000 посетителя месечно, от които 88% от България.

Дати на анализа: 01.10.2018 г. – 26.01.2019 г.

 • Разбивка по градове: София 42% | Пловдив 6% | Варна 5% | + други
 • Разбивка по пол: Жени 65% | Мъже 35%
 • Разбивка по възраст: 18-24 г. 21% | 25-35 г. 41% | 35-44 г. 22% | 45-54 г. 8% | 55+ г. 7%
 • Използвани браузъри: Chrome 61% | Safari 13% | Firefox 8% | Android Webview 5% | + други
 • Използвани операционни системи: Windows 44% | Android 36% | iOS 16% | + други
 • Източник на трафик: Органичен/Google 70% | Социален 12% | Реферали 4% | + други

Дати на анализа: 01.02.2018 г. – 26.01.2019 г.


Интервюта с уникални българи – #9 от Равносметката за 2018

Ето интервютата, които съм правил, с най-вдъхновяващите българи за 2018:


Май… Това си беше всичко. Една уникална година за мен. Изпълнена със страхотни преживявания и нови запознанства. За 2019 година си пожелавам да е още по-продуктивна за мен и за всички, с които ще продължим да работим заедно в полза на обществото. На теб ти обещавам, че всичко, което правя, ще бъде полезно за ТЕБ и за всички търсещи като ТЕБ!

Заел съм се със следната цел в живота си:

Да вдъхновявам другите с личен пример, за да поемат и те по пътя на мечтите си!

Може и ти да ми помогнеш в моя път. Ако съм събудил интереса ти и споделяш моите идеи, цели и ценности, подкрепи ме със средства в PayPal профила ми. Колкото сърце ти дава. Може и всеки месец да го правиш. Бъди сигурен, че всичко влагам душа, сърце и… всичко в проектите си. Иначе не би имало смисъл за мен.

В края на тази статия ти препоръчвам да се върнеш по нея, да разгледаш поставените линкове с връзки и да откриеш много полезни за теб материали. Не удряй на бързо Х-са – той може да се натисне винаги, но не е това целта.

Успех! Прегръдки от мен!

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader