Маркетинг и реклама . 1 минутa

Бъдещето е мрежа. Мрежата на социалните интереси?

Преди седмици Лилия Еленкова ни сподели какъв смисъл има за нея фразата ,,бъдещето е мрежа‘‘ и как се създава една такава мрежа в името на Националния младежки форум. Идва време и аз да споделя мнение по темата, за която тепърва ще почне да се говори, защото бъдещето е мрежа, а мрежата е Интернет и обратно.

Разбира се, че ще говоря за социалните мрежи.

Или както обичам да им казвам соц. мрежите. От дълго време те са станали част от ежедневието ни. Неделимата част от деня ни. Сутрин ставаме и докато си пием кафето (или още в леглото) си проверяваме електронната поща, виждаме кой ни е писал във Facebook, Twitter… гаджето ни публикувало ли си е нова снимка или е харесало друга, или дали блогърът, когото следим, е пуснал нова статия… Примери много за това, какво правим в социалните мрежи. Те също така са неделима част от нашия бизнес – публично пространство, онлайн продажби, контакт с клиенти…

Ние сме социални същества.

Не живеем всеки сам на остров или ако живеехме пак щяхме да се свързваме с другите посредством Интернет и любимите ни социални мрежи. Всички знаем историята за Робинзон Крузо. Живял сам на остров. Минало време и с подръчни материали си направил ,,човече‘‘, с което да си ,,говори‘‘. Сред това среща Петкан, който почва да го учи на своя език, за да си създаде приятел и упора занапред.

бъдеще, мрежа, остров, социални

Този пример ясно показва, че може да живеем сами или както обичам да твърдя:

Сам човек е за никъде.

Затова ни е нужно някой, когото да харесваме, споделяме, коментираме, било то и да го следим/последваме. Точно тези функции ни предлагат социалните мрежи. Но с кого използваме тези функции?

Разбира се, с тези, с които имаме общи интереси и тези, които харесваме.

Да, но аз харесвам теб и споделям твоята публикацията. Другият има интерес към мен и харесва или коментира публикацията, която преди малко съм споделил…

бъдеще, мрежа, общуване

И така се създава една мрежа на социални интереси. Тази мрежа се разпростира толкова надалече, че не може и да си представим… Тук е моментът да питам:

Правило ли ти е впечатление, когато пращаш нова покана на човек в социалните мрежи колко общи приятели имате? Следващият път забележи 😉

Минимум двама. Тоест? Имаш минимум двама приятели, които познават този човек и могат да ти дадат фийдбек за него. Мрежа на социални интереси… Или обратната логика, че сред приятелите си винаги имаш такива, които могат да ти помогнат в даден момент или познават такъв.

Какво е мрежа?

Представи си петоъгълник или шестоъгълник. Ти си вътрешността му, а страните ти са твоите приятели. Те от своя страна образуват цялостност с други четири приятели. Те пък с други и т.н. По този начин мрежата расте неограничено, както паяжините в помещенията, в които не живееш.

бъдеще, мрежа

От другата страна, паякът защо създава такива ,,широки‘‘ структури, а не линейни?

По този начин, когато насекомо се хване в паяжина, той има възможност да ,,избере‘‘ най-бързия път от повече варианти да достигане до жертвата. Така и ние в горния пример имаме възможно повече варианти за достигане до нашата аудитория за нашия бизнес или приятелства за несамотен живот.

бъдеще, мрежа, паяк, паяжина

Това е за мен: Бъдещето е мрежа!

Създава се една мрежа на социални интереси. Тази мрежа се разпростира толкова надалече, че не може и да си представим…

Само от теб зависи как ще се възползваш от нея!

Виж също: Това не е за мен! А за кого е тогава?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader