Маркетинг и реклама . 5 минути

Как да използваме видео маркетинг? (+ПРИМЕРИ) – Дан Кноултън

видео маркетинг

Днес е идеален ден, за да си поговорим за видео маркетинг.

На 22 февруари се проведе семинарът „Social Media Insights‘‘ с участието на Дан Кноултън в София. Експертът от Англия идва за втори път в България и организацията на събитието отново беше в ръцете на Master Events. Дан Кноултън е един от водещите британски инфлуенсъри в социалните мрежи, специалист във видео маркетинг.

Той е един от създателите на KPS Digital Marketing – рекламна агенция, спечелила много награди за кампании в областта на дигиталния маркетинг. Дан пише и публикува полезни маркетинг публикации в ключови Интернет сайтове като Social Media Examiner, Content Marketing Institute и Jeff Bullas Blog.

Блогът Neftelimov.com беше сред официалните блог партньори на събитието, което показа последните тенденции в използването на видео маркетинга. Аз нямах възможност да присъствам лично. Затова поканих Анастасия Карнаух – журналист, водещ на множество рубрики за книги в различни медии. Създава заедно със своя съпруг Росен Теодосиев платформата Читател, с която се опитват да популяризират знанието и четенето с множество дейности – срещи за научни дискусии, литературен клуб, онлайн магазин за книжни артикули, научен форум

Тази статия съществува благодарение на нея.

Нека сега се насочим към същността на статията, а именно – Как да използваме видео маркетинг?

Забрави всичко, което знаете за видео маркетинга – твоите потребители са хора като теб и влизат в социалните мрежи, поради същите причини:

 • Да се забавляват;
 • Да научават нови неща;
 • Да бъдат в крак с готините неща…

Но какво намират? Скучни видеа, които самият ти не би гледал. Нали?

Ето два примера за реклама, сам си направи изводите за тях:

 

Проектът Unilad е уникален. Започват като Facebook страница, пълна със забавно съдържание. Днес това е голяма мрежа с блог, сайт и множество последователи в социалните мрежи, която достига до 1 милион потребители всяка седмица. И успехът им се дължи на факта, че могат да бъдат забавни.

Следващия път, когато планираш видео с маркетинг цели, задай си въпроса:

Бих ли спрял да скролвам из мрежата, за да видя това видео?

Ако отговорът е „не”, то трябва да помислиш за съвсем различна идея. Важно е да разбереш „науката” на споделянето и коментирането на съдържание.

Да си отговориш на въпроса: Защо хората го правят?

Успехът на видео маркетинга зависи от това, колко човека ще харесат, споделят и изпратят твоето видео на своите близки.

Всичко това е заложено в алгоритъма на социалните мрежи и определя колко човека ще видят този пост. Думата, която определя успешните видеа е „ЕМОЦИИ“ – споделяме видеа, които ни карат да плачем, да се вълнуваме, да обичаме, да се възмутим или друга силна емоция.

Това са видеа, които ни вдъхновяват, образоват и са полезни за нас и за останалите, забавляват ни или изтъкват качества, които искаме да притежаваме, показват на другите каузите, които подкрепяме и напомнят на останалите за „добрите стари времена”.

Ако твоето видео не създава емоции, то няма да работи!

Ето още няколко добри примера:

Защо трябва да разказваме историята си?

Всъщност ние вече я разказваме. И това не е въпрос на избор или вид стратегия. Проблемът настъпва, когато история ни не е измислена предварително. Това прави посланията хаотични и хората не разбират за нас това, което ние бихме искали да знаят.

Какво е story telling?

Това е начинът, по който искаш другите да те познават и възприемат без значение дали си популярно лице, или бизнес. Днес социалните мрежи повече от всякога са насочени към разказването на истории и вината за това има SnapChat. С появата си, той тотално променя разбирането за социална мрежа.

Ако преди я възприемахме като място, в което трупаме съдържание, сега това е място, което създава нашата история и съдържанието не винаги се трупа. След главоломния успех на мрежа, в която снимките и видеа се трият 24 часа след публикуването, Facebook и Instagram създават Facebook Stories и Instagram Stories, които отново се трият 24 часа след публикацията.

Всяка история във видео маркетинга има две части:

 1. Core story.
 2. Everyday story.

Твоята core story отговарят на въпросите:

От къде започна, къде си днес и как стигна там?

Защо създаде тази компания, къде е тя сега и как постигна всичко към днешна дата. Но не е препоръчително да разказваш тази история всеки ден – просто ще стане скучно. Затова се обръщаш към everyday story – съдържанието, което създаваш, за да споделиш какво представлява бизнесът ти чрез дневните ти задачи.

Днес това е лесно и всичко, което трябва да направиш, е да отговориш на следните три въпроса и да избереш социалната мрежа, към която да се насочиш:

 1. Къде са идеалните ми клиенти?
 2. Моите усилия и възможности (за снимково и видео съдържание) отговарят ли на изискванията на платформата?
 3. Ще се забавлявам ли, докато ползвам тази платформа?

Когато откриеш отговорите на тези въпроси, може да се заемеш със създаване на съдържание. Ето няколко идеи за него:

 1. Изложи ценностите и целите на твоя бранд.
 2. Backstage – купуваме от хората, които харесваме и познаваме. Покажи какво се случва зад кулисите.
 3. Нови продукти – хората трябва да имат причина да ни следват в социалните мрежи. Дай им новини за твоя бранд.
 4. Представи екипа си, за да получиш още повече симпатии и доверие.
 5. Споделяй това, което знаеш, и полезни съвети в кратки постове и видеа. Покажи, че разбираш от нещата, за които пишеш/продаваш.
 6. Споделяй уроците, които научаваш. Разказвай за проблемите си и търси решението им заедно с твоите последователи. Не се притеснявай да говориш за грешките, които правиш – дори това печели много повече симпатии от перфектната история.

Сигурен съм, че тази статия е била полезна за теб. Но разгледа ли думите, на които съм сложил хипервръзки? Сигурен съм, че ще ти помогнат да откриеш нови и интересни практики.

Препоръчвам ти да се върнеш и да ги прегледаш! Всичко, което правя, е заради теб!

Усмивки и очаквам твоите страхотни видеа в коментари под статията!

Успех!

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader