Разни . 4 минути

Кои са новите ,,Агент(и) на промяната‘‘ 2022? Пример за ДоброТворчество и позитивна промяна

Кои са новите Агент на промяната 2022

Съдържание на статията:

На 16 ноември, на официална церемония в хотел Маринела, София, се проведоха наградите за добротворчество и позитивна промяна „Агент на промяната 2022“, организирани от фондация „Сошъл Фючър“.

Но преди да представя кои са наградените на 1-во, 2-ро и 3-то място в съответните категории, нека кажа неща за журирането в конкурса, в което се включих и аз като член на 13-членното жури. На 22 октомври журито се събрахме (някои онлайн като мен, а други в JAMBA – Хъб на възможностите, София) и до късно вечерта обсъждахме новите кандидати за призовите места.

Членовете на журито в конкурса ,,Агент на промяната‘‘ 2022 бяхме:

 1. Председателят Асен Асенов – Председател на Обществения съвет на БДВО и директор „Корпоративни комуникации“ на ПОК „Доверие“ с повече от 20 години опит в сферата на връзките с обществеността, корпоративните комуникации, маркетинг и реклама.
 2. Ангел Георгиев – Преподавател и основател на образователната платформа Знам.бе.
 3. Анджела Иванова – съосновател на Lam’On, носител на награда за лидери в производството – EIT LEADERS, Forbes България ,,30 под 30‘‘ и Дарик „40 до 40“.
 4. Георги Малчев, който има почти четвърт век бизнес и маркетинг опит – като основател на компании, като мениджър и директор, като член на съвета на директорите. В момента е управляващ съдружник в агенцията за интегриран дигитален маркетинг Xplora.bg, с клиенти сред топ 3 в сектора си. Георги е управляващ съдружник и в Xplora.Academy, където има много безплатни ресурси по дигитален маркетинг, както и Цялостна програма по дигитален маркетинг, водена от практици, като всеки модул допълва и надгражда предходния.
 5. Гергана Станчева – съосновател на Lam’On, Forbes България ,,30 под 30‘‘ и Дарик „40 до 40“.
 6. Даниел Пенев – журналист, маркетинг специалист, редактор и автор на книгите „Хората, които променят България“ и “От нас зависи – 50 порции храна за размисъл“.
 7. Деница Томова – Мениджър проекти в Дарик радио и ръководител на проект „40 до 40“.
 8. Десислава Василева – PR и медиен експерт, основател на новинарския портал ,,Еспресо Нюз‘‘ и рекламната агенция Idea PR & Advertising.
 9. Димитър Найденов – Мениджър „Корпоративни въпроси“, JTI България.
 10. Лазар Радков, който превърна над 1000 тона капачки от пластмасови бутилки в живот, в усмивки, в щастие. Вече няма болница, в която кувьозите да са от миналия век. А чудесата на капачките за бъдеще продължават. Първата неонатална линейка за бебета в риск от благотворителната кампания вече е факт през 2021 година и спасява животи.
 11. Доц. д-р Стефан Серезлиев – работи в сферата на професионалната практика и образованието по интегрирани маркетингови комуникации, брандинг, реклама, визуални комуникации и дизайн повече от 20 години.
 12. Янка Трачук – Член на УС на фондация „Сошъл Фючър“, бакалавър „Пластични изкуства и архитектура“ и магистър по „Пространствен дизайн“. Застъпник за правата на хората с различни възможности и тяхната интеграция. Предприемач.
 13. Ме.

13 членно жури на Агент на промяната 2022

И така стигаме до дългоочакваната и емоционална вечер на награждаването ,,Агент на промяната‘‘ 2022. На събитието присъстваха над 150 гости – журналисти, предприемачи, артисти, неправителствени организации и др. Водещи на награждаването бяха Илия Илиев, журналист и водещ, и Валентина Александрова, артист.

водещи на Агент на промяната 2022

Йоана Колева, председател на фондация „Сошъл Фючър“ и съосновател на JAMBA, откри събитието. След това на сцената излезе председателят на журито, Асен Асенов, който сподели колко трудно ни беше да изберем екипите и личностите в призовите места.

Асен Асенов председател на журито на Агент на промяната 2022

Впоследствие на сцената се изказаха много вдъхновяващи слова и истории от наградени и награждаващи. На мен много ми харесаха думите на Лазар Радков, които реших да споделя…

Продължавам с наградените на 1-во, 2-ро и 3-то място в съответните категории.

#1 Категория ,,Комуникатори‘‘: Медии, блогъри, експерти по комуникации, инфлуенсъри, които дават гласност на важни проблеми и предприемат собствени действия за справяне с тях

 1. TheRecursive е първата и единствена медия в Югоизточна Европа, отразяваща новини около стартъп сферата от всички Балкански страни, говори с инвеститори и предприемачи, за да открие нуждите им, и се стреми да дава гласност на всичко, което се случва у нас и около нас.
 2. Бистра Иванова – Всяка седмица най-значимите медии канят бежанци и мигранти, за да разкажат за това, с което обогатяват страната, за своите идеи и разнообразни таланти, с какво са ценни и как допринасят за развитието на обществото. Това се случва в рамките на медийната кампания ,,Мигранти с таланти‘‘ на Мулти-култи колектив, създадена от Бистра Иванова. Работата на стотици чужденци става по-видима и често обичана чрез участието им в медиите, а обществото – по-информирано, свободно от предразсъдъци, отворено и подкрепящо.
 3. Енея Георгиева е най-младият редактор във Forbes България. Преди година тя се присъединява към екипа и развива напълно нов ресор за медията – социално предприемачество. Днес Енея споделя за каузите на неправителствени организации, включително и подкрепящи хора с различни възможности.

призовите места в категория комуникатори в Агент на промяната 2022

#2 Категория ,,Бизнес” на ,,Агент на промяната‘‘ 2022

 1. SiteGround е хостинг компания. Под ръководството на Иво и Тенко SiteGround става и една от най-социално ангажираните бизнес организации в България. Компанията и нейният екип подкрепя различни каузи чрез целогодишни дарения, както и през благотворителни акции в края на годината. В последните две години двамата са дарили над 14 млн. лв. на болници, неправителствени организации в сферата на образованието и каузи със социален характер. 12 милиона лева са инвестирани и за създаването на българския IT научен институт INSAIT, който беше учреден през април 2022 г. През 2022 година съоснователят на SiteGround Иво Ценов и управителят на компанията Тенко Николов основаха фондация и обявиха, че ще вложат 100 милиона лева за развитие на медицина, качествено образование и спорт в България.
 2. Компанията Pollenity с програмата ,,Осинови кошер‘‘, която се бори и ежедневно постига успехи в полза на опазването на пчелите.
 3. Accenture България създаде изцяло нов за екосистемата инструмент – обща онлайн платформа за продуктите на социалните предприятия – bg. В момента платформата обединява над 30 социални предприятия от всички краища на България, като над 70% от тях осигуряват директна работа на хора в неравностойно положение, а другите подкрепят социално-значими каузи.

Петър Нефтелимов и Йоана Колева на Агент на промяната 2022

#3 Категория ,,Екип” на ,,Агент на промяната‘‘ 2022

 1. Операция ,,Плюшено мече‘‘ – От 2015 година насам доброволци от цялата страна се събират, за да се погрижат малки и големи в нужда да получат мечтания подарък за Коледа. Тези хора всяка година даряват три месеца от живота си и благодарение на тях последните 7 години даряват подаръци на близо 7000-9000 деца без родители, с увреждания, от бедни семейства и в риск.
 2. Мобилен екип към Център за обществена подкрепа Бургас – Момичетата от екипа са всеки ден на един от най-трудните терени – в ромските махали на Бургас. Обикалят домовете, за да подкрепят всяко семейство спрямо специфичните здравни, социални и образователни нужди на всеки.
 3. Екипът на Училищна Телерик Академия предлага безплатни интерактивни програми по програмиране и дигитални технологии за ученици в цяла България. Обученията изграждат сред учениците ключови умения и познания, които да ги превърнат в дигитални лидери, търсени специалисти и активни граждани.

призовите места в категория екип на Агент на промяната 2022

#4 Категория ,,Промяната във всеки”: Всеки човек над 18 години, който води промяната със своите действия

 1. Ивелина Гаджева, един от първите хора в България, работещ активно в сферата на включващият дизайн. С фондацията „Дизайн за всички“ България Ивелина подпомага интегрирането на хората с различни нужди не само в България, но и в световен мащаб. През последните години работи в „Хелън Хемлън Център“ за дизайн към Кралския колеж в Лондон, което е водещото място за включващ дизайн в Европа. Като част от този екип, Ивелина обучава лидери от най-големите компании в света за ползите от включващия дизайн.
 2. Емилия Иванова е учител по математика и директор на 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“ в столичния квартал „Люлин“. Под нейно ръководство от 2008 г. насам училището се разраства и развива като иновативно и дава огромна свобода на учителите да експериментират и да импровизират с тяхното преподаване. В резултат на общите усилия на ръководството, учителите, учениците, родителите, студио Lusio и дарителите през 2021 г. в 90 СУ отваря врати модерен STEM център за близо половин милион лева.
 3. Теодора Петкова и Виктория Колева треньори по плуване от Спортен клуб по плуване ,,Траяна“. Малко са хората, които са готови да подадат ръка, а още по-малко са готови да повярват в потенциала на дете с увреждане и да му дадат равен шанс, а те го правят напълно безвъзмездно.

призовите места в категорията промяната във всеки на Агент на промяната 2022

#5 Категория ,,Промяната в младите”: Всяко дете или младеж до 18 години, цял клас или училище, което със своите действия дава пример за позитивна промяна и добротворчество

 1. Христослава Колева е на 17 години от град Казанлък. Многократен национален и международен шампион по плуване, състезател по спортна стрелба и езда, пламенен танцьор с отличия в балетна формация ,,Дива Денс‘‘, актриса в старозагорската опера, част от проекта ,,Ние сме музиканти“ и не на последно място младеж със свои собствени мечти и надежди, който ежедневно се бори за това да променя света около себе си. Христослава е едно от децата на България със синдром на Даун. Тя е неколкократна балканска и европейска шампионка на България в категории за хора с увреждане, а през 2021 стана и вицешампион и първото момиче на България със синдром на Даун взело участие на световното състезание по плуване в Италия. От 2019 до 2022 година завоюва за България общо 17 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала.
 2. Александър Граматиков е съосновател на най-новия формат за менторство на младежи до 25 години. Неговата организация Mentor the young успешно подбира, обучава и ангажира професионалисти и младежи. В програмата основно е обменът на знания, неформалното обучение и развиването на потенциала в младите.
 3. Вяра Иванова, създател на програми за разработка на игри, уеб програмиране и има над 500 учебни часа учебно съдържание. Като част от екипа на Училищна Телерик Академия, Вяра е обучила няколко хиляди ученици, по време на безплатните школи по програмиране, както и десетки преподаватели в цялата страна, които са част от мрежата на Академията.

Христослава Колева и Слав Петков на Агент на промяната 2022

#6 Категория ,,Кауза“: НПО, социални кампании, дарителски инициативи и социални предприемачи

 1. Фондация ,,За доброто‘‘ работи за защита на правата на децата и за подобряването на условията им на живот чрез достъпно здравеопазване и образование. Като лидер на фондация ,,За доброто“ Кремена допринася за подобряването на средата в България и по-специално на живота на децата. Сред проектите и кампаниите на организацията са ,,Фонд за децата на герои“, чрез които се осигуряват месечни стипендии на деца на лекари, медици и учители, починали от COVID-19; кампания ,,За доброто срещу COVID-19″, в рамките на която са събрани над 570 000 лв., проект ,,Светулка“ за ремонтиране и освежаване на детски болнични отделения в страната. А след началото на войната в Украйна, Фондацията е сред основните двигатели за организиране на приема и осигуряване на подкрепа за пристигащите в България бежанци.
 2. Екипът на Паракидс работи с деца със специални потребности – ментални и физически. Не спират да показват на децата, семействата им и цялото общество колко много могат да постигнат, когато се работи с любов към тях. Паракидс създават достъпна среда, адаптирани детски площадки.
 3. Виктория Радославова е режисьор по монтажа и съосновател и изпълнителен директор на фондация „Чуй ме със сърцето“, която прави българското кино достъпно за глухите хора чрез субтитри към филми. Благодарение на усилията на фондация ,,Чуй ме със сърцето“ глухите хора могат да гледат десетки филми.

публика на Агент на промяната 2022

#7 Категория ,,Посланик”: Личности, които застават с името и лицето си зад каузи или инициативи, които водят до позитивна промяна

 1. Преди 12 години, започвайки с идеята, че книгите могат да дадат надежда, да помогнат на децата да мечтаят, Благовеста увлича доброволци, които заедно подаряват не само книги, но и време, и приятелство. До ден днешен хиляди доброволци са помогнали на фондация ,,Подарете книга“ да се утвърди и да създаде приятелства с повече от 1000 деца от над 30 домове и центрове за деца в цялата страна.
 2. Олга Минева е отдадена на каузата за овластяване на жените и на борбата с домашното насилие. Основател на фондация EMPROVE, която се стреми да повлиява обществената подкрепа и нагласи, насочени към жени и момичета, преживели насилие.
 3. Александър Алексиев, актьор, продуцент и предприемач, застъпник на граждански организации и инициативи. Той е сред най-активните публични личности в България по отношение на оказването на подкрепа за бягащите от войната в Украйна. От март месец насам той, заедно с Георги Божилов, пътува няколко пъти до Молдова и Украйна, за да транспортира хуманитарна помощ и да докара десетки украински бежанци в България.

призовите места в категория посланик на Агент на промяната 2022

Специални награди на ,,Агент на промяната‘‘ 2022

Награди за въздействие получиха журналистът Ива Дойчинова и учителят Теодора Димитрова, правещ образованието по-достъпно с новите технологии.

наградените за въздействие на Агент на промяната 2022

Никола Рахнев и „Гората БГ“ се окичиха с наградата за зелена промяна, а „Таратанци“ – с тази за културно наследство.

Никола Рахнев на Агент на промяната 2022

Кристина Газиева взе приза за разказвач-вдъхновител за вдъхновяващите истории в “Спасените”.

Кристина Газиева на Агент на промяната 2022

Фестивалът с благородна кауза „Изкуството е“ от Монтана бе отличено с награда за регионална промяна. Баскетболният клуб за хора в инвалидни колички „София Балкан“ получи признание като екип, подобряващ нагласите към промяна чрез спорт.

баскетбол в колички на Агент на промяната 2022

И не на последно място Ангелина Ангелова, PR на хотел Маринела, бе отличена със специална награда за добротворец и човек на каузата, защото от самото начало е част от JAMBA семейството и подкрепя, и подслонява всяка тяхна инициатива. За нея изработихме специална дървена статуетка с нашето живо и нежно Цвете в епруветка, което да я радва и дарява с много любов.

Ангелина Ангелова взе приз цвете в епруветка на Агент на промяната 2022

Цвете в епруветка на Агент на промяната 2022

Всички награди бяха връчвани от известни личности, много от които спечелили конкурса минали издания – ТВ и радио водещият Ники Кънчев, маратонецът Краси Георгиев. Йоана Колева за край на официалната част на събитието по случай третото издание на наградите за отличаване на Агенти на добротворчеството и позитивната промяна ,,Агент на промяната‘‘ 2022 изказа благодарност към журито и всички участници. Пожела бъдещи успехи на всички номинирани и наградени по пътя към позитивни промени за обществото.

Някои от емоционалните моменти и интервюта с участниците във видеото:

Снимки: DK photography

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader