Личностно развитие . 1 минутa

5 примера, показващи, че Успехът е в различията

пример, успех, различията

Всеки човек може да се причисли към някаква общност въз основа на някакви общи признаци. Но също така всеки човек е отделен индивид. Тоест той е уникален, единствен. И според науката, наречена еволюция, под каквито и условия да поставим другия, никога няма да се създаде същият уникален индивид. Единствени сме. Това означава, че име, фамилия, коса, очи, ръст, тегло, цвят, интереси, качества, националност… така са създадени, че има само една комбинация, и тя е „Аз“ комбинацията. Всеки сам по себе си е единствен. Неслучайно личното местоимение „аз“ е от първо лице, единствено число… Всеки е различен и в това се крие ключът за успеха ни, в самите нас, в нашето различно мислене.

#1 Здравият човек и човекът с увреждане

Те по различен начин виждат света и проблемите в него. Човекът с увреждане изпитва на гърби си съвсем други проблеми на нашето време, в сравнение със здравия. Ако го попитате, той ще ви даде всевъзможни решения само защото иска да направи живота по-практичен и лесен, но и за да върви обществото ни към просперитет. Нали това искаме всички? Да се справяме с малките пречки, за да продължим към все по-големите предизвикателства.

Здрав, човек, увреждане

Например, какъв би бил животът без Стивън Хокинг или други като него, които въпреки състоянието си са дали толкова много на обществото. Животът не е нито черен, нито бял. Той е цветен и точно затова се развива човечеството ни.

#2 Разнообразието на организмите в природата

Различните видове имат способности и възможности за живот в различно място и време. Според различията организмите се разпространяват в определена екологична ниша. Мястото, в което намират нужните за тях условия, за да съществуват, според приспособленията си. Там те успяват.

Полярните мечки обитават Северния пояс и замръзналите брегове на Сибир, Норвегия и Канада. Бялата им козина позволява да се слеят със снежния пейзаж. Когато се спуска по наклонени ледени местности, бялата мечка се плъзга по корем, а когато тича по леда, ясно се вижда, че е с криви крайници, а пръстите на лапите и са обърнати леко навътре. По този начин животните с голяма телесна маса пазят равновесие, когато се движат.

жираф, екологична ниша

Прародителите на жирафите не били с толкова дълги крайници и вратове, но във времето все повече другите животни им изяждали вечерята… така да го кажа. По този начин с помощта на еволюцията, тоест с милиони години, те се променяли. Различията им от останалите от вида ставали все по явни. Така се получил днешният вид, съвременните жирафи. Те вече нямали конкуренция, защото се хранили с високите клони на дървета. Получените различия ги направили конкурентоспособни и им дали тази екологична ниша, в която да са единствени и да просъществуват и до днес.

Риба, прилеп, начервени устни,

Или пък тази красавица, която доказва, че и животните се гримират, за да са различни и привлекателни за околните. Рибата прилеп, с начервените устни, е една истинска лоша мадама. Среща се около островите Галапагос на голяма дълбочина. Тази дама не е добър плувец, но примамва плячката си с яркия цвят на устните си, силно начервени. Опасна е, но и модерна, което я прави различна от всички други рибки.

пищен морски дракон, водорасло, камуфлаж

Или това красиво водорасло. Но не ви се ли струва странно и различно? Не, не, това не е водорасло, а пищен морски дракон, който се слива с водораслите. Той така просто си е с камуфлаж, за да се различава от другите морски обитатели и да не го видят за вечеря хищниците.

Може да дадем безброй подобни примери за животни, които дори и само с едно нещо се различават от другите. Това е техният ключ към успеха на тяхното съществуване. Нещо, в което са единствени и непобедими.

#3 Гладкото и зъбчатото колело

Едното не може да заеме функцията на другото, но и двете съществуват в тази им форма и служат за задвижване на различни предмети от всекидневието ни. Двете са си намерили своята екологична ниша, колкото и метафорично да звучи, в която да са полезни за нас, хората.

Гладките колела са нужни за нашите коли, мотори, колелета. С тях се придвижваме по-бързо от едно място до друго. Представете си какво друсане ни чака с автомобил с назъбени гуми по софийските павета…

Затова пък зъбчатите са намерили своето приложение в много други уреди. Например, в нашите часовници. Щяхме ли да имаме на ръката си машинка, която във всеки един момент да ни информира за това колко е часа? Разбира се, главно преди да бъдат създадени мобилните телефони. Зъбчатите колела, затова са зъбчати, за да се захващат едно с друго и от тяхната съвместна работа се получава задвижването на стрелките на часовника, например.

часовник

#4 Предприемачеството като вид творчество

Тук искам да добавя и младите хора, на които тепърва им предстои да се занимават с изкуство, било то художници, писатели, певци, танцьори, режисьори и други. Всички те, за да успеят с това, с което искат да се занимават, трябва да измислят свой стил или идея. Трябва да са иновативни и различни от всички досега, за да се покажат и да са търсени. Както жирафа, така и те трябва да открият своята екологична ниша, своя клон, на който да са само те. Да се развиват и да са успешни. В новото и различното е успехът.

#5 Нашите клетки

Досега разгледахме успеха на организмово ниво. Нека сега надникнем още по-дълбоко, в самите нас. Нашите клетки. Не съществуваме ли благодарение на тях? За да го опиша по-добре ще кажа, че всеки един от нас е като една компания, в която работят милиарди служители. Служители, които са от различни по-различни. Благодарение на тяхната всеотдайна и съвместна работа, всеки един от нас съществува такъв, какъвто е. В началото казах, че всеки е различен и в това се крие ключът за успеха ни, в самите нас, в нашите клетки, които са огледалца на нас самите в обществото. Но как са стигнали дотук? Нека се върнем три милиарда години назад във времето.

В самото начало са били еднакви по вид и форма клетки. Всяка една от тях изпълнявала всички жизнени процеси като самостоятелно същество. Нещо като свободни електрони. Сами разбирате колко безполезни са си били по отделно. Толкова микроскопични в този голям свят. Затова с времето, и под време имам предвид милиони години, са решили да се събират на групи, за да си разпределят жизнените процеси или задачите.

клетка, органели

Така се появили многоклетъчните организми. Станали по-ефективни от преди, защото започнали да се специализират, тоест да извършват една различна дейност всяка от тях. Едните отговаряли за храненето, други за дишането, трети за размножаването, четвърти – транспорта, пети – движението на организма. Разделение на труда. Клетките започнали да се различават по форма, големина, състав и функции.

Сега организмите са разделени в пет големи царства на прокариоти, еукариоти, гъби, растения и животни. Всяко царство има хиляди видове организми, а техните видове клетки са многобройни. Някои са странни, други интересни, но всичките видове са различни, изпълняващи различни функции. На техния успех се дължи нашият успех.

Виж също кои са 7-те аргумента, че Интервюто за работа е двустранен процес

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader