Интервюта . 9 минути

Интервю за бъдещето на бизнеса и Webit 2018 с Игор Боукър (Igor Beuker без цензура)

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

С нетърпение очакваме Webit Festival Europe 2018.

Събитието, което ще промени завинаги бъдещето на бизнеса.

Твърде гръмко? Разбира се, че не.

Тази година Neftelimov.com ще присъства с медийно участие на това грандиозно събитие. И днес сме ти приготвили едно посичащо, искрено и вдъхновяващо интервю. Името му е Игор Боукър. Професионален говорител, предприемач, телевизионен водещ и носител на множество награди за цялостна маркетингова стратегия на марките Amazon, L’Oréal, Nike, Unilever и много други.

Игор Боукър не разчита на късмет или възможности. Той е от хората, които ги създават. Той не просто говори за тенденции. Той ги монетизира.

В тазгодишното издание на Webit Festival Europe 2018 Игор Боукер ще бъде почетен лектор. Не пропускай да чуеш увлекателните му разкази, аргументираните му идеи и острият му език, който пробожда всеки ,,пишман-бизнесмен“.

За да се запознаеш по-добре с неговата личност и професионални убеждения, ти представяме интервюто ни с Игор Боукър (без цензура).

В България все повече се увеличава броя на хората, които не гледат телевизия, поради съдържанието изцяло търсещ по-висок рейтинг. Защо все още сте в този бизнес като телевизионен водещ? Какви промени трябва да се правят, за да се спечели отново доверието на хората?

Чудесен въпрос. Тъй като изследвам тенденциите в бизнеса и съм специалист по маркетинг и медии, прогнозирах тази тенденция преди повече от десетилетие. Тя се разгръща на много зрели пазари. По-малко развитите общества, на които им предстои да се свържат с Интернет, ще достигнат същата изходна позиция. Така наречените милениали се насочват към YouTube, Netflix, Instagram и Snapchat. Виждаме прираст в броя на инфлуенсърите и влогърите, които събират очите на всички млади по най-различни канали.

Моят най-популярен Talk се нарича Mad Men vs. Math Men – Рекламата печели до време, а иновациите печелят за десетилетия напред.

Тук не става въпрос само за телевизия. Същото се отнася и за традиционните издателства. Както и за много други исторически брандове във всички индустрии, които ще бъдат премахнати в ерата на Четвъртата индустриална революция. Линейното мислене, арогантността и липсата на иновативност са факторите, които ще разрушат съществуващите бизнеси.

След хиляди речи, се прехвърлих от подиума на телевизионния екран. Това ми даде възможност да се превърна в професионален комуникатор на идеи, да изразявам визията и мнението си още по-бързо и всебхватно. Чувствам се като човек с мисия и животът на сцената ми дава устрем да вървя по пътя към моята цел. На екрана този процес се ускорява.

Това беше, и все още е, стратегически ход: Моята аудитория е съставена от глобални бизнес лидери. Те все още гледат телевизия и четат списания като „Форбс“ и „Бизнес инсайдър“, за които също пиша истории. Т.е. те консумират авторитетни и контролирана медии. Тази аудитория, поради много причини, все още оценява телевизията. Членовете ѝ не отделят внимание на влоговете и YouTube каналите. Да броиш „лайкове“ е по-присъщо на милениалите. А в моята работа аудиторията е важна, а не толкова каналът на дистрибуция.

Така че, телевизията може да бъде много мощна среда. Особено когато съдържанието е качествено, а моделът за разпространение се осъществява по заявка на потребителя, чрез онлайн видео, в Интернет и на мобилни устройства. Най-доброто от всички медийни активи. Телевизията дори ще стане таргетирана, програмна и адресирана по подобие на Интернет. Но само ако Mad Men успеят да поправят разбитите си бизнес модели и да започнат да се учат от Math Men.

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

Телевизията и инвестициите имат ли нещо общо? Ако да – какво е то?

Това ме навежда до втория ти въпрос. Радвам се, че попита. Телевизията повече от всякога в историята на човечеството участва сериозно в дигиталната трансформация. Това е силова инвестиция и игра на „сливане и придобиване“. Бизнес моделите се променят. Math Men (като Amazon, Facebook, Alibaba, Tencent, Rakuten и др.) се стремят да получат част от пая. Amazon атакува Netflix.

ТВ сериите са по-популярни от всякога и бюджетите на телевизионните сериали се увеличават. Холивуд губи много известни филмови звезди заради телевизионни сериали. Разпространението на информация става по много начини: по телевизия, по заявка и до пренасищане чрез Netflix.

Сега почти всички Math Men искат да придобият телевизионни права. Най-вече за събития на живо, спорт и развлечения. Това би могло да бъде еднопосочният им билет към аудиторията в Азия. Facebook иска 600 милиона долара за глобалното излъчване и дигитални права над индийската Висша лига (крикет), но гигантът Рупърт Мърдок, спечели офертата, предлагайки огромната сума от 2.55 милиарда долара.

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

Това е битката за поредицата „Блокбъстър“ и събитията на живо. Така наречените Mad Men се конкурират с Amazon и Netflix сякаш техния живот зависи от това. Сега войната наистина е свирепа. Comcast се готви да надхвърли офертата на Дисни от 52,4 млрд. долара за Фокс. Comcast може дори да достигне 60 млрд. долара в „наддаванията“. Така че като човек, който следи бизнес тенденциите, обръщам голямо внимание на фактите, тенденциите и интелигентните пари.

Да, линейният принцип на телевизията умира, но самата телевизия ще бъде още много дълго време жива.  Измеренията ѝ могат да накарат всички инфлуенсъри и влогъри, само да си мечтаят за подобна по мащаб аудитория. Данните и фактите говорят по-силно, отколкото броят харесвания. Или (дигитални) „емоции“.

Позволи ми да бъда много ясен: „лудите мъже“ трябва сериозно да превключват мисленето си, културата и бизнес моделите си. В противен случай те ще се превърнат в мъртви мъже. Скоростта, с която се развиват иновациите е от жизненоважно значение за конкурентоспособността и акселерацията. Следването на тенденциите през 21-ви век е единственият начин да оцелеем в ерата на дигиталния дарвинизъм. Както се казва: адаптирай се или умри.

Инвестирането в startup-и е много отговорно приключение. Как формираш екип от най-подходящите хора и как избираш най-добрите  идеи?

Продадох три компании на WPP – най-голямата медийна мрежа на планетата. Имах удоволствието да работя със неговия основател Сър Мартин Сорел, който току-що напусна мрежата след 33 години. Научих много от него и WPP отвори много врати в „заседателната зала“ за мен. Беше трудно, но и прекрасно. Това преживяване ми позволи да помогна на WPP да придобие десетки други стартиращи фирми. Така си изградих ясна представа за стратегически придобивания и наистина научих за сливанията и придобиванията.

Сега съм с 5 продадени стартъпа и 24 ангелски инвестиции. Аз не просто говоря и пиша за тенденциите. Аз искам да ги монетизирам. Имам много строга стратегия, портфолио, както и дългосрочна визия. Изключително фокусиран съм и не чакам за „благоприятна възможност“. Както обикновено казвам: гони ме златна треска. В личен аспект имам крипто, но на ниво бизнес, аз съм в Blockchain.

Имам ясна цел. Инвестирам в стартиращи фирми, които създават технология, за да направят света по-добро място. Историите на Нелсън Мандела и Малала Юсафзай – смелото младо момиче, което пое куршум в мозъка за правото да бъде образовано – ме вдъхновиха да прегърна образованието.

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

Така че, първите ми инвестиции в стартъпи е свързана с трансформацията на образованието с цел повишаване на продуктивността и уменията за учене. Обичам да помагам за създаването на равни възможности за всички на Земята. Винаги съм бил аутсайдер, бях изгонен от професионалния футбол, включително и от университета. Даде ми се втори шанс и сега се чувствам длъжен да се реванширам.

Вторият етап от инвестициите в стартъпи засяга бизнесите, които могат да подобрят нашата среда. Той е насочен към млади предприемачи, за да им помогне да избягат от бедността. Като например, мобилните плащания в Африка.

Нека се върнем към въпроса ти. Оглеждам се за основатели на стартъпи, като наблягам на комбинация от умения, които да притежават: мислене, култура, талант, умения, желание, страст, етика, цел, лидерство, визия и постижения. Също наблягам и на това, откъде идва човекът.

Бих избрал по-скоро младежи, които попадат в групата неудачниците, но са преживели трансформация… отколкото разглезени богаташчета, които са склонни да се отказват, когато нещата станат трудни и трябва да се борят със зъби и нокти. Разбира се, бизнес моделът също трябва да е умен. Подхранван от правилните тенденции и прогнози.

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

Създал си 5 проекта. Има ли нещо, което не би повторил? Какво е то?

Не съжалявам за нищо. Не и по отношение на  5-те компании, които съм напуснал. Нито за 24-те стартъпа, в които инвестирах. Моите умения с придобиването на WPP ми помогнаха да разглеждам стратегията на новосъздадените компании, техните бизнес модели и разбирането за това, каква всъщност е основата, на която стъпват създателите им. Това е другата страна на процеса на сливане и придобиване.

Разбирам много добре екселските таблици, стойностите за мащаб и рентабилност като мениджър на M&A, но аз гледам отвъд тези данни. С дългосрочна визия, фокусирана върху страстта, мисията и целта на основателите. По-важна е тяхната бизнес етика. Там често се провалят сливанията и придобиванията.

Обожавам Майкъл Джордан. Той е легенда. Особено красиви са неговите думи:

Пропуснах повече от 9000 изстрела в кариерата си. Загубих почти 300 игри. 26 пъти са ми се доверявали, че ще направя печелившия изстрел и съм пропуснал. Аз се провалях отново и отново в живота си. И затова успях. Не вярвам в провала. Вярвам в ученето от грешките.

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

На кой етап от развитието на проекта е подходящо да се търси финансова подкрепа? Защо?

Обичам стартиращите фирми. Фен съм на основатели, които инвестират своето време и пари в самото начало, без чужда помощ или финансиране. Не винаги това е възможно, разбира се. Някои идеи се нуждаят от милиони. Или повече. Но този възхитителен манталитет ми разказва много за страстта, разочарованието и за целта в живота и бизнеса.

Срещам много милениали-опортюнисти, чиято представа за предприемачеството се свежда до вярването, че всичко е въпрос на добра организация по събиране на средства. Ако усетя фукане, чиято основа са само събраните средства за развитие, аз въобще не се и захващам. Просто не ми харесва опортюнистично мислене за правене на бизнес. Изграждането на империя отнема време, усилия, кръв, пот и сълзи.

Също така се съмнявам във VC, което стои зад компании като Snapchat. Обикновено ги наричам Snapshit бизнес мислене. Как по дяволите една компания може да набере 3,4 милиарда долара в своето IPO през 2017 г., когато загуби 515 милиона долара през 2016 г.? Все още им липсва солиден бизнес модел. Финансирането им се основава на стар рекламен и бизнес модел и емоции. В крайна сметка една компания евентуално прави или добро, или много пари.

Как се превърна в награждаван маркетингов стратег за марки като Amazon, L’Oréal, Nike, Unilever?

Бях CMO (chief marketing officer) в продължение на 10 години в посочените фирми. След това, на 33-годишна възраст, през 2003 г., започнах LaComunidad. Нов тип агенция, с уникално стойностно предложение, което наистина ме свърза с мои съмишленици: Маркетинговите директори на световноизвестни марки.

Приложихме обратният модел. Искате реклами и кампании? Моля, обадете се на рекламната и медийна агенция Mad Men. Искате да бъдете спонсор за собствениците на медии? Справете се с тях директно или чрез вашата агенция. Искате ли фенове на лизинг? Инвестирайте бюджета си във Facebook.

Искате да имате дългосрочна, силна собствена медийна платформа, известна като общност? Обадете се на LaComunidad или познати още като Общността.

През 2006 г. стартирах социална маркетингова агенция. Приложих същото обърнато послание. Искате ли да спамите стените на хората, да купувате харесвания и да подкупвате инфуенсъри? Обадете се на вашата рекламна агенция. Искате дългосрочна програма? Вие сте бранд с фокус върху клиента и искате да подобрите вашите услуги и продукти с помощта на иновации? Свържете се с нас!

Това беше много освежаващо за компаниите. Това беше много освежаващо и за WPP. Сър Мартин Сорел го забеляза и ни придоби. Той ми обеща да отвори врати за нас в голямата лига. И го направи. Действащото CMO смяташе, че нашата мисия е автентична. Бяхме стратезите на бранда, ориентирани към възвращаемостта на инвестициите и преоткриватели на многобройните глупави KPI, които хвърчаха в пространството.

Ние измислихме модела Paid-Owned-Earned, който беше приет от много други агенции. Най-голямата възвръщаемост на медийните ни инвестиции, подсилени от маркетингови табла за управление на данни, базирани на ARPU (Средни приходи на потребител). Въобще не ми пукаше за социалките и харесванията.

Исках да затворя луфта в социалната търговия: Виж, харесай и купи. Бях ROI ориентиран маркетингов директор, който създаде агенция. Все още говорех на езика на моите връстници. Рекламата печели до време, а иновациите печелят за десетилетия наред. Това е моята автентична мантра от 20 години.

Забавната част на всичко това? Ние също несъзнателно обидихме много глобални CMO по това време: Вие, какво? Обърнато маркетингово послание? Ние сме Кока-Кола! Да не се побъркахте? Ха-ха-ха, В живота спечелиш и губиш по нещо. Това не беше блъф или арогантност. Ние наистина вярвахме в агенцията на бъдещето.

Винаги съм вярвал в завладяването на нишите. Или създаването на нови. Вярвам в разрушаването на статуквото. Защо ми е да стартирам още една традиционна рекламна или дигитална агенция тип Mad Men? Липсваше такъв смисъл в моята радикална визия. Така спечелих наградите за търговия. Осъзнавайте значимостта на дългосрочните програми, а не на най-добрата телевизионна реклама.

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

Каква е твоята формула за успех?

Ох. Трудният въпрос. Журналистите ме питат същия въпрос, когато вече са се запознали с моите прогнози. Винаги ми задават въпроса: Откъде знаехте?

А аз наистина не знам.

В природата ми е да съм любопитен и с широк мироглед. Обичам да разрушавам статуквото и радикалните бизнес модели. Може да се каже, че е инстинкт или шесто чувство за тенденции. Нека го наречем интуиция.

Повечето подривни нововъведения, които разтърсват индустриите, идват от аутсайдерите. Нови компании с нов поглед над индустрията. Водени от страстта и разочарованието. Ето защо прогнозите за тенденциите са от решаващо значение за тази ера. Бизнес лидерите и съвременните предприемачи имат едно общо нещо: те имат прогнози. Аз го класифицирам като да бъдеш маркетолог по сърце. Това са хората, които монетизират тенденциите.

Така че мога да разбера защо хората ме наричат ​​трендър. Но и познавам предприемачи, които не харесват това определение. Те вярват, че трендърът е доста специфичен термин. Но какво ще стане, ако не можете да видите бъдещето на обществото? Как бихте могли да монетизирате тенденциите мъдро? Искам да бъда ясен – аз съм фокусиран върху бизнеса. Но доста често обхващам широк спектър от тенденции и то свързани с правителства и институции като ЕС.

Какво да очакваме от теб по време на WEBIT FESTIVAL 2018 в София?

Очаквайте фойерверки. Виждам как се увеличават с всяка изминала година. Това печели моето най-голямо уважение. Аз също харесвам духа на народа. Хората все още са гладни за промяна и отворени към новостите. Имат амбиции и сила. Ето защо се чувствам толкова много свързан и въвлечен.

Това толкова рядко ми се случва и наистина е специално за мен. Пламен Русев, Аниела, екипът на Webit и няколко души от публиката се превърнаха в истински бизнес приятели. Наистина го оценявам и това е причината да отменя всички събития и конференции, които имах,  за да говоря по време на Webit. С гордост заявявам, че това е четвъртото ми участие. Зареждам се с допълнителна енергия и сила. Наистина виждам Webit Festival като едно от най-важните събития на годината!

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor


Мотивиращо, нали?

Не пропускай да посетиш събитието на годината Webit Festival Europe 2018. То ще ти отвори вратите към бъдещето на бизнеса. Ще те запознае с интересни и влиятелни хора в сферата на сериозния бизнес, умните пари и тенденциите.

Ако ти е харесало интервюто с Игор Боукър, непременно се запознай с него на живо по време на фестивала.

Удари едно рамо и сподели публикацията със своите приятели. Те също заслужават да са в крак с бизнес тенденциите!

Igor Beuker, бъдещето на бизнеса, Webit 2018, Игор Боукър, PRO Speaker, Publicist, Marketing strategist, Serial Entrepreneur, Angel Investor

Снимки: Igor Beuker

Повече за Игор Боукър и за нещата, с които се занимава, ще откриеш на: IgorBeuker.com

Виж също какво сподели Ричард Брансън, когато гостува във България

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Даниела Колева

Ново поколение маркетолог и сертифициран консултант по хранене от The Institute for Integrative Nutrition, NY. Обичам писането, психологията, йогата и народните танци. Силно вярвам в добротата на всяка една човешка душа и че България си струва.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader