Личностно развитие . 2 минути

Пламен Русев, Webit: Как да определим кои са събитията важни за нас?

Webit, Пламен Русев, събития, събитията

Пламен Русев е предприемач, председател на Борда на е-Академия, вдъхновител и организатор на събитията Webit, както и на идеята те да обединяват първокласна световна конферентна програма и изложбена площ. Има повече от 17 години опит в областта на маркетинга, рекламата, PR и IT. Член е и на редица Европейски асоциации, участва в проекти като експерт по е-Бизнес и Интернет маркетинг, дигитални стратегии, изграждане и управление на онлайн общности, управление на репутацията в Интернет и други. Лектор и модератор на множество регионални и световни конференции и форуми.

Преди месец Пламен беше написал и споделил материал в социалните мрежи за това как определя събитията, които трябва да посети. Материал, който той разреши да споделя с теб в следната статия.

Моето време е най-ценният ми актив. Аз съм в мир със себе си и се старая да бъда в мир с околния свят. Единствената война, която водя е с времето.

Времето, което разпределям между фирмите, които ръководя, компаниите, в които инвестирам, срещите с над 3 000 нови човека годишно + още поне 2000 познати, партньори и приятели и най-важното за мен – моето семейство! С около 200 дни в годината на път, времето ми е безценно и не мога да си позволя да го харча и губя.

Изборът кои и какви събития да посещавам е един от най-важните през годината, за да планирам правилно битките си с времето.

Обикновено това са събития на различни места по света и изискват инвестиция от поне 4-5 дни (с пътуването). Това е около 1,5% за събитие от времето ми през годината! Огромен ресурс, като се има предвид колко събития посещавам и в колко други направления трябва да го инвестирам!

Ето защо аз имам своя методика за избор на събитията. И за да е лесно, съм свел избора до две категориите:

 • Първата категория наричам „ЦИРК“ или „ТЕАТЪР“ събития.
 • Втората „БИЗНЕС“ събития , където осъществявам нови бизнес контакти, поддържане на социални контакти и бизнес.

В категорията „ЦИРК“ или „ТЕАТЪР“ попадат събития, за които отговорите на следните въпроси са ,,НЕ“:

 1. Лекторите могат ли да бъдат мои бизнес партньори или могат ли да ми бъдат полезни като контакти за моите бизнеси?
 2. Имам ли списък с посетителите?
 3. Могат ли посетителите да ми бъдат полезни – потенциални бизнес партньори, инвеститори или връзка с такива?
 4. Уникално ли е съдържанието на лекцията/лекциите? (съдържанието не е уникално, ако мога да го прочета или изгледам онлайн)
 5. Ще срещна ли НОВИ и интересни хора, с които да мога да говоря на бизнес темите, които ме вълнуват и които могат да ме запознаят с нови такива?
 6. Има ли медии, пред които мога да представя нещо и/или да получа медийно покритие?

Ако отговорът е ,,НЕ”, значи е ,,ЦИРК”. Това са събития, на които няколко човека (от един до 20) са обявени за ,,ГУРУ ГОВОРИТЕЛИ“. Това в България обикновено са къде известни, къде не толкова известни хора – може да са автори на книги/блогове, собственици на фирми, които искат да ми продадат нещо без това да ми носи бизнес, главни герои в някаква история –  например ,,Вълкът от Уолстрийт“ и много други. На тези събития посетителите получават обещания от типа ,,ще научите“, ,,ще видите“, ,,ще станете по-добри в“… и други прекрасно звучащи и нищо не значещи фрази. И, разбира се, тези обещания нямат нито един фактор, който да може да бъде реално измерим (KPIs)! Нищо, което да осмисли моето време!

Аз не губя време за такива, защото всичко, което тези хора казват и показват може да бъде видяно в Youtube и те го повтарят десетки пъти, където и да отидат. Бизнесът на тези хора е ,,да говорят срещу заплащане“ или говорят от чисто егоцентрични подбуди. Това са хора, с които аз НЕ бих могъл да подпиша договор за мой бизнес или да обсъдя потенциално партньорство.

Обратно на първата категория е категорията за събитията ,,БИЗНЕС”.

Това е категория, в която отново имам няколко въпроса, на които ако отговорът е ,,ДА‘‘, значи си струва да бъда там:

 1. Лекторите могат ли да бъдат мои бизнес партньори или могат ли да ми бъдат полезни като контакти за моите бизнес начинания?
 2. Имам ли списък с посетителите и те интересни ли са ми?
 3. Могат ли посетителите да ми бъдат полезни – потенциални бизнес партньори или връзка с такива?
 4. Уникално ли е съдържанието на лекцията/лекциите? (съдържанието не е уникално, ако мога да го прочета или изгледам онлайн)
 5. Ще срещна ли НОВИ и интересни хора, с които да мога да говоря за бизнес темите, които ме вълнуват и които могат да ме запознаят с нови такива?
 6. Обсъждат ли се казуси, които са ми интересни и мога ли да взема участие в дискусиите по време или след тях с участниците?

Тъй като основен елемент от моята бизнес практика са инвестициите в компании – за мен е важно да има и добре селектирани представители на такива, в които бих имал интерес да инвестирам пари и своите международни контакти и общност.

Колкото повече отговори ,,ДА”, толкова по-голяма е вероятността да бъда на това събитие.

Това е заданието към Webit екипа ми – всяко събитие Webit (независимо къде по света се провежда – в София, Истанбул, Дубай, Сингапур или Делхи) да носи именно тези ползи за посетителите си, спонсорите и лекторите. И затова хиляди хора от над 110 държави пътуват стотици или хиляди километри, за да бъдат сред посетителите на всяко от събитията Webit.

Това е и причината винаги да споделяме публично списък с посетителите (само тези, които се съгласяват да бъдат огласени публично). Ето например кои са сред първите регистрирани 2000-3000 посетители на Webit. Festival Europe 2017 в София с информация за техните длъжности, фирми, снимки и държави, от които идват. Напълно прозрачно и ясно за всички! Без излишни обещания и измамни очаквания.

Сред тях са хората, които реално правят иновациите, маркетинга, технологиите и бъдещето на едни от най-големите компании, градове и държави.

Хората, които осъществяват дигиталната трансформация и създават бъдещето на света. Срещата с тези хора може да означава локални, регионални или глобални бизнес възможности за един предприемач или една фирма, независимо колко голяма е тя. В списъка са още кметове на градове от цяла Европа и България, хора, които правят политики – експерти от Европейската комисия, министри и президенти.

На едно място се срещат всички звена от индустрията, политиката и предприемаческата екосистема и освен, че говорят два дни – те подписват договори, търсят таланти, правят инвестиции в компании, подкрепят политики и чертаят бъдещето – на България, на региона и Европа.

Най-важната част от събитията са хората.

Едно събитие може да бъде изключително важно, но още по-важна е общността, която го посещава и активно работи през годината, за да променя и да прави т.нар въздействие върху средата. Webit общността наброява десетки хиляди хора в цял свят. Всеки един имейл от Webit достига до над 350 000 човека в цял свят и тази бройка расте всеки ден. Мащабите на въздействие имат изключително голямо значение в съвременния дигитален и динамичен свят. Общността прави това въздействие реалност.

Всичко има за цел да бъде от полза на хората, които правят бизнес или които искат да се развиват, да развиват своите контакти и общност.

Които искат да променят София и България! Не на последно място да управляват своите време и кариера успешно. На 25-26 април светът идва в София на Webit.Festival Europe – подготви се и го посрещни. Подготви се не само да чуеш и да научиш най-добрите световни бизнес практики в твоята сфера, но и да ги реализираш в бизнеса си. Подготви се да се запознаеш лично с потенциалните си партньори, инвеститори и клиенти. Аз със сигурност ще бъда там и ще се видим!

Оригиналният текст: ТУК

 

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader