Личностно развитие . 1 минутa

НЕ прави тези 5 управленски грешки, ако искаш да си добър лидер

НЕ прави тези 5 управленски грешки ако искаш да си добър лидер

В тази статия на Neftelimov.com представям няколко управленски грешки, които се старая да избягвам – що се отнася до отношенията в компаниите, които управлявам. Признавам, че има по какво да работя.

#1 Да упражняваш микромениджмънт

Избягвай прекомерния контрол.

Това е една от моите управленски грешки, която често правех преди, защото исках екипът ми да се чувства добре обгрижен. Исках да не им “тежи”, ако са взели не толкова добри решения, или да не са затрупани от отговорностите, за които трябва да се грижат. Но се оказва, че, противно на очакванията ми, мислят, че не им се доверявам. Така че, уповавай се на способностите на своя екип и насърчавай автономността на служителите си.

#2 Да не се вслушваш в обратната връзка е една от най-често срещаните управленски грешки в днешно време

Прегърни градивната критика.

Всяка година в моите компании и брандове – Serpact, SERP Conf., SERP Acad. и като съосновател на Trackian – членовете на екипа трябва да представят кратка бележка за моите отрицателни и положителни професионални черти. Това ми помага да подобря поведението си и да надградя лидерските си умения – за да отговоря на техните очаквания. Пренебрегването на обратната връзка пречи както на личностното развитие, така и на растежа на екипа.

#3 Да толерираш липсата на прозрачност

Дръж екипа си в течение на всичко, свързано с работата им.

Това е съвет, който следвам неотлъчно. В моите компании всичко е споделено – победите, провалите, целите, пътищата. Имаме няколко групови срещи всяка седмица, за да обсъждаме проблеми, работа и опит. Откритата ни комуникация изгражда доверие и ангажираност.

#4 Да реагираш емоционално

Обвиненията създават токсична работна среда.

Повишаването на тон или прибързаните заключения, без да се остави ентусиазмът или раздразнението да се охладят, винаги са се доказвали като грешен подход. Емоционалната реакция често замъглява преценката и води до импулсивни решения. Поддържането на самообладание гарантира обмислени отговори и ефективно решаване на проблеми.

#5 Да игнорираш благополучието и баланса между работата и личния живот

Дай приоритет на добруването на служителите.

Да си призная, самият аз все още намирам за предизвикателство да обясня на хората си, че не е необходимо да работят извънредно, за да постигнат целите си. Ако го направят, това трябва да бъде съответно компенсирано. Здравият (както психически, така и физически) екип е по-продуктивен и всеотдаен, така че всеки добър лидер трябва да знае признаците на бърнаут сред хората си.

Какво ще би добавил към този списък от управленски грешки? Какво смяташ за приоритет в управлението? Кои са твоите предизвикателства в управлението? Напиши в коментарите.

Също в тази връзка прочети също 5-те навика на добрия лидер и какво търсят хората в един лидер според доклад на KLCM

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Никола Минков

Никола Минков се занимава с дигитален маркетинг вече над 10 години. Основател е на SEO агенция Serpact и на стартъпа Trackian. Организира SERP Conf. и SERP Acad. Преподава на студенти в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и в Soka University в Токио, Япония. Също така е член на Управителния съвет на Българска Екомерс Асоциация (БЕА).

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader