Личностно развитие . 1 минутa

Алфа личностите в бизнес обществото и как да ги разпознаем?

Алфа личностите в бизнес обществото и как да ги разпознаем

Алфа личностите движат света. Именно такива хора стават президенти на мащабни по размер и сила компании. Това са хората, които тръгват от нулата и стигат далеч. Покоряват недостижими върхове. Такива хора са лидери, техните имена остават в историята на човечеството. Те не се примиряват с думите „не мога“. Често са отхвърляни от обществото, много хора им казват, че си поставят твърде нереалистични цели, че са безчувствени, дори арогантни. Истината е, че света има нужда от всякакви хора. В следната статия на Neftelimov.com ще разберем защо това е така.

Какви са Бета личностите в сравнение с Алфа личностите?

Бета личностите са по-чувствителни. Повече говорят отколкото действат. Те работят за Алфа кралете и кралиците. Бета хората са по-устремени към вътрешното си спокойствие, държат на семейството. За тях работата не е най-важното нещо на света. Обикновено Алфа личностите, създават семейства с Бета личностите, защото както знаем противоположностите се привличат. Няма как Алфа кралица и Алфа крал да имат сплотено семейство, защото това би било пагубно, всеки ще си мери короните с другия. Обикновено такива хора могат да бъдат просто приятели и добри бизнес партньори.

Алфа личностите само от силния пол ли са?

Грешно е схващането, че Алфа личностите са само от мъжки пол, Алфа жени съществуват откакто свят съществува. Просто са били единици, поради патриархалното общество, което се е налагало векове наред. Нека дадем примери за Алфа жени, чиито имена са останали в историята:

  • Мария Кюри, носителка на две Нобелови награди, както единствената жена носителка на тази награда в две различни области – физика и химия. Именно тя и съпругът и Пиер Кюри са откривателите на радиацията.
  • Манал Ал-Шариф, саудитска активистка за правата на жените, която помага за стартирането на кампания за правото на жените на шофиране.
  • Клеопатра, египетска владетелка и последна кралица на Египет.
  • Розалинда Франклин, която стига до невероятни открития за структурата на ДНК.
  • Манала Юсафази, ученичка от Пакистан, която има смелостта да се противопостави на талибаните. В резултат, на което се опитват да я убият, но тя оцелява и се превръща в една от най-смелите активистки за правото на момичетата да получат качествено образование.

Да се замислим само колко трудно им е било на тези жени да отстоят себе си в един мъжки свят. Алфа жените имат невиждана сила, те са по-силни от Алфа мъжкарите. Те променят света към по-добро. Те не работят за себе си. Те се стараят да създадат среда, в която всички да се чувстват добре. Нищо не може да спре една жена, която е осъзнала, че заслужава повече. На тези жени всички им се възхищават и същевременно ги презират. Мъжете ги уважават, но и копнеят да я опитомят. Жените им се възхищават и тайно копнеят да са като тях, но когато опитите им останат безуспешни, започват да завиждат и да ги презират, като ги наричат безсърдечни кучки.

Алфа жените в света на Алфа мъжкарите

Тези жени постигат целите си последователно с много амбиция и хъс, не са мечтателки и не витаят в облаците. Болезнено откровени са и не се страхуват да изразят мнението си, дори когато масата от обществото е срещу тях. Тя е уверена, но не и нахална, тя е естествен лидер, който ръководи хората с лекота. Не го прави грубо и деспотично. Показва грешките на хората по мил начин и цели да ги превърне в по-добри версии на себе си, като показва техните силни и слаби страни.

Много грешно е схващането, че Алфа жените са груби и са кучки. Защото увереният човек не се държи лошо с другите хора. Защото грубото и неуважително отношение е признак на слабост и ниска самооценка. Докато Алфа кралицата перфектно знае цената си и не ѝ е нужно да омаловажава другите хора, за да повдигне егото си. Ако някоя жена твърди за себе си, че е Алфа, но се държи безобразно с подчинените си и не зачита мнението им в работен и личностен план, тя е просто суетна комплексарка. Алфа жените имат мъжка енергия и са доминиращи в отношенията си с партньора си.

Обикновено не са особено добри домакини. Всеки плаща цената си, както знаем пълно щастие няма. Много от Алфа кралиците остават сами в живота си и не създават семейства, защото са омъжени за работата си. Все още е трудно жена да има успешна кариера и сплотено семейство, докато при господата е по-лесно.

Но пък тези силни жени печелят уважение и независимост, което никак не е малко. Приемат добре градивна и обоснована критика, която е изказана с уважение. Не понасят грубостта и неуважението, защото знаят колко много дават от себе си и колко ценни са те. Алфа жените са с доминантен архетип кралица, докато бета жените са с доминантен архетип момиченце или  домакиня.

Как да разпознаем Алфа мъжкарите?

Алфа мъжкарите имат висок статус и доминират в социалната йерархия. Те са като магнит за жените, с вродената си харизматичност. Всяка жена се възхищава на силния Алфа мъжкар, но не всяка може да съжителства с него, затова той си намира партньорка, с архетип момиченце или домакиня. В тази връзка прочети също за 4 основни вида темперамента в бизнес обществото

Те са джентълмени, обичат да глезят половинката си със щедри подаръци и да усещат възхищението ѝ. Много грешно схващане е, че Алфа мъжкарите са тирани и бият жените си. Алфа кралят гали със своята сила. Той не допуска на любимата му жена да ѝ падне дори косъм от главата. Мъж, който посяга на жена, той губи мъжествеността си на секундата. Алфа мъжете са тези, които движат и променят света към по-добро. Дори и при животните има водач, който води глутницата и я пази и защитава. Именно това показва, че Алфа личностите без значение от кой пол не са тирани, а просто хора родени да бъдат лидери. В кариерата си Алфа мъжкарят е истински „звяр“, непоклатим, силен, умозрителен, галантен и рационален.

Заключение

Алфа личностите не е задължително да бъдат непременно много интелигентни. Това, което ги отличава от другите хора, е упоритостта, борбеността преследването на целите, несломимият дух и желанието да не бъдат като другите. Да не бъдат масовки, стадо овце. Тези личности не ги е страх да бъдат различни, да тръгнат по-друг път. Много спортисти, които дори не са учили, а са тренирали и са спазвали тежки хранителни режими преди състезание, също приспадат към Алфа личностите. Те просто са родени да успеят, предначертано им е, дори недостатъците си, знаят как да превърнат в добри качества в определени ситуации.

Виж също Арт личностите в бизнес обществото и в модерния свят

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Карина Халачева

Карина Халачева е студентка в Софийски университет „св. Климент Охридски“. Специалност: Предучилищна и начална училищна педагогика. Автор на онлайн книгата „Детската психика“.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader