Маркетинг и реклама . 1 минутa

Постигни ефективна имейл кампания в 8 стъпки!

Постигни ефективна имейл кампания в 8 стъпки

Ще видиш много числа, когато отвориш статистиката на твоята имейл кампания. Процентът на отворените имейли е един от важните показатели. Никое от другите неща не е от значение, ако имейлите ти не се отварят. В тази статия за маркетинг и реклама на Neftelimov.com ще научиш как да покачиш броя на отворените си имейли.

#1 За ефективна имейл кампания е важно да изчислим процента на отворените писма.

Най-добрите доставчици на имейл автоматично изчисляват % на отварянията. Да речем, че не обърнеш внимание на резултата (малко вероятно) и решиш да го пресметнеш сам. Процентът на отворените имейли е равен на уникалните отваряния/(брой на изпратените имейли – брой на неуспешни изпращания). С други думи, резултатът е равен на процентът на хората, които всъщност са отворили имейла.

#2 Следващата стъпка за подобряване на една имейл кампания е фокусът върху равнищата на ангажираност.

Повече невинаги е по-добре. По-малкият имейл списък е по-лесен за организация и обикновено абонатите са по-ангажирани. Това е ключовият фактор за успешна кампания – ангажираността.

За ефективна имейл кампания е важно да изчислим процента на отворените писма

#4 Сегментирай имейл списъка си.

Находчивите търговци сегментират списъците си, за да персонализират своите имейли. Най-лесното нещо, което можеш да направиш, е да изпратиш един имейл до всички.

Обърни внимание на детайлите като интереси, местоположение, история на покупките, както и други характеристики на абонатите. Това ще ги направи по-ангажирани със съдържанието ти. Съсредоточи се върху качеството. Не се нуждаеш от огромна аудитория, а от заинтересована, която харесва твоето съдържание. Тя поддържа всяка имейл кампания жива.

Важно: Винаги използвай двойно потвърждение (double opt-in) за абониране, за да си в съответствие с GDPR. Повече по темата разбери от статията GDPR: Над 7 практични статии за изряден сайт.

#5 Използвай съблазнителни заглавия.

Научи се да пишеш примамливи заглавия. Въпреки че е трудно да се дадат съвети за писането на заглавия, има установени няколко правила:

  1. Използвай името на получателя в заглавието на имейла. Това увеличава шанса за отваряне на имейла с 14,68% според проучването на Campaign Monitor. Освен това, трябва да се вземе предвид и текста след заглавието. Той ще бъде откъсът, който абонатите ти ще видят първо.
  2. Цели се в нуждите на абонатите ти и любопитството им. Това е страхотна маркетингова стратегия.
  3. Директните заглавия казват на човека точно какво да очаква в имейла и той/тя го отваря, защото иска това нещо. Заглавията, които гъделичкат любопитството ни, от друга страна, примамват хората да прочетат писмото, защото искат да знаят какво има вътре в него. Ти даваш част от информацията и ги оставяш – жадни за още.

Използвай съблазнителни заглавия за ефективна имейл кампания

Препоръка: Изпращай своите бюлетини и автоматични имейли от професионална поща (например info@mybusiness.bg). Използвайки името на своя бизнес, ти даваш гаранция на своите абонати, че си професионалист и държиш на своята бизнес комуникация. Не се подвеждай с безплатните имейл клиенти като abv, gmail, yahoo и много други – за съжаление всеки може да си създаде безплатна поща с името на твоя бизнес и да се представи за теб. Изгради доверие с професионални имейл пощи!

#6 Изпращай в точния момент.

Отдели време, за да разучиш статистиката си. Научи нещо за живота на абонатите си или поне кога четат имейлите си. Хората са склонни да го правят в следобедните часове, след работа, в обедна почивка и т.н.

Друго проучване посочва, че 47% от имейлите се отварят извън работно време.

Има и друг вариант. Нека абонатите ти да поемат контрола. Позволи им да изберат кога и колко често да получават имейли от теб. Това може да се направи с opt-in форма. Читателят посочва с тикче предпочитанията си за бюлетина.

#7 Форматирай имейлите си за четене чрез мобилни устройства.

Предупреждение! Ако хората не могат да прочетат съобщенията ти на мобилните си телефони, твоят имейл маркетинг е обречен. Около 74% от собствениците на смартфони проверяват пощата през телефона. Лесен за четене на мобилния, следователно процентът на отворените писма се покачва.

#8 Антиспам войн – врагът на имейл кампанията

Филтрите за електронна поща стават все по-сложни и ако съобщението ти стигне до папката за спам, процентът на отворените имейли ще падне драстично. Как да избегнем тази опасност?

  • Избягвай паразитни думи и фрази.
  • НИКОГА не пиши само с главни букви.
  • Намали употребата на линкове.

Последни думи

Ето те и теб! Вече имаш отправна точка, за подобряването на процентът на отворените имейли. Изчисли процента на отворените си писма сега и никога не падай под него. До безкрая и отвъд!

В тази връзка не пропускай да разбереш важните 21 правила за успешна комуникация в Интернет

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Василена Василева

Бизнес B2B копирайтър Василена Василева е само на 15 години, но вече има над 3-годишен опит като копирайтър на свободна практика. Интересува се от дигитален маркетинг и брандиране. Работи в тясно сътрудничество с B2B и B2C компании, като им предоставя полезно и ангажиращо съдържание, което превръща читателите в клиенти. Когато не създава успешното бъдеще на фирми и предприемачи, чете книги, тренира карате и муай тай или се среща с приятели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader