Бизнес етикет . 1 минутa

Бизнес среща: Къде трябва да си държим смартфона?

Къде трябва да държим смартфона по време на бизнес среща

Толкова сме свързани с мобилните телефони, че понякога ги допускаме в ежедневието си повече, отколкото трябва. Сигурна съм, че добре познаваш етикета за използване на смартфони в бизнес среща, но доколко го спазваш? Тази статия в Neftelimov.com е, за да си припомняме основните правила от време на време.

Ако си на бизнес среща, говоренето по телефона и сърфирането в Интернет се приема за неуважение към аудиторията.

В случай че разговорът е наистина спешен, допустимо е да се извиниш на събеседниците си и да го проведеш извън залата.

Понякога може да разговаряш с твоя началник или колега и телефонът да прекъсне дискусията. Най-добре отложи обаждането и го върни, след като приключи текущата ти среща. Ако обаждането все пак е неотложно, обясни това на събеседника си и се извини учтиво.

Основното правило при важна бизнес среща е смартфонът да бъде изключен и да не е на масата.

Говоренето по телефона в тоалетната е проява на лош вкус – от една страна, винаги има специфично ехо, което няма как да скриеш от твоя събеседник, а от друга – мястото не е дискретно и твоите разговори могат да станат достояние и на други хора.

Най-добре е да избягваш провеждането на лични разговори на работното място, а ако все пак ти се случи – опитай се да го направиш далеч от бюрото и от други любопитни уши.

Постарай се да намалиш децибелите и да говориш по телефона спокойно, без да правиш колегите от съседните офиси неволни слушатели.

При конферентни разговори винаги искай изричното разрешение от човека отсреща, ако се наложи да го включиш на високоговорител. Ако тази функция ще попречи на работния процес на други твои колеги, не я използвай.

Най-добре е да държиш смартфона си на тих режим.

По този начин няма да притеснява околните, когато звъни, а теб те няма наоколо. Ако все пак предпочиташ да звъни с някаква мелодия, избирай какво да звучи много внимателно.

Виж също 9 кратки правила за бизнес етикет, с които да надминем конкуренцията!

Източник: LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Кристина Крънчева

Кристина Крънчева е международен консултант по корпоративен, бизнес етикет и протокол, основател и управител на СМ Consulting. През 2016 г. става Executive Coach на Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching. Лектор с повече от 15-годишна практика. Нейните обучения и семинари се ползват с изключително голям интерес. Сред индивидуалните клиенти на компанията са управители на български и международни фирми и политици. Кристина казва за двата вида етикет – социален етикет и бизнес етикет, че в бизнес етикета няма полове и всички сме равни, а в социалния етикет се проявява кавалерството.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader