Зелен бизнес . 11 минути

Как се живее в Будапеща: Кралицата на Дунава

Как се живее в Будапеща Кралицата на Дунава

В тази статия на Neftelimov.com ще ти представя един град, който е стартирал от малко келтско селище през IV век пр. Хр. Разбира се, Будапеща.

Изумително, нали?  

Любопитното е, че римляните завладяват въпросното селище (територия) и основават крепост и град Аквинкум на мястото на днешна Будапеща около 100 г. сл. Хр. Градът е бил изключително важен център за Римската империя и се е ползвал като щаб квартира за различни императори. Твърди се, че Марк Аврелий е написал поне част от книгата си „Медитации“ точно тук.

Всичко тръгва от Рим… и стига до Будапеща

Унгарците пристигат на територията едва през 9 век. Първото им селище е ограбено от монголите в периода 1241-42 г. Възстановеният град се превръща в един от центровете на ренесансовата хуманистична култура до 15 век. След битката при Мохач настъпва близо 150 години османско господство. Владетелят, който завладява територията на тогавашния гр. Буда и околността, е султан Сюлейман Великолепни. Освен това смъртта на Луи II, докато бяга от битката, бележи края на династията на Ягелоните в Унгария и Бохемия.

Регионът навлиза в нова епоха на просперитет едва през 18-ти и 19-ти век, а Будапеща се превръща в световен град след обединението си през 1873 г. Това става благодарение на сливането на трите града: Буда, Обуда и Пеща. Град Буда е бил столица почти 600 години до създаването на Будапеща.

Унгария от въздуха
Унгария от въздуха
Унгария от въздуха
Унгария от въздуха

Будапеща в днешно време

Днес Будапеща е политически, административен, индустриален и търговски център на Унгария. Мястото е постоянно заселвано от праисторически времена и е дом на около една пета от населението на страната. Посочван e като един от най-красивите градове в Европа.

Световното наследство на Будапеща включва бреговете на река Дунав, квартала на замъка Буда, булевард Андраши, площада на героите и подземната железница Millennium (втората най-стара линия на метрото в света). Тук се намират още 100 геотермални извора, най-голямата пещерна система с термална вода в света, втората по големина синагога и третата по големина сграда на парламента. Градът привлича около 4,4 милиона туристи годишно, което го прави 25-ият най-популярен град в света и 6-ият в Европа, според Euromonitor.

Будапеща през нощта 
Будапеща през нощта

Как се живее в Будапеща според класациите?

Считан за финансов център в Централна Европа, градът се класира на трето място в индекса за развиващи се пазари на Mastercard и е класиран като най-добрият за живеене град в Централна или Източна Европа според индекса за качество на живот на EIU. Освен това е класиран като „вторият най-добър град в света“ от Condé Nast Traveler и „7-то най-идилично място за живеене в Европа“ от Forbes. Това е най-високо класираният град в Централна/Източна Европа в индекса Top 100 на Innovation Cities.

Будапеща е още седалище на Европейския институт за иновации и технологии, Европейския полицейски колеж и първия чуждестранен офис на Китайската агенция за насърчаване на инвестициите. Осемнадесет университета са разположени в Будапеща, включително Централноевропейския университет, Университета Eötvös Loránd и Будапещенския университет по технологии и икономика.

Зелен град ли е?

Според престижната класация на European Environment Agency, градът е на 21 място в чарта за зелената си инфраструктура и пространства. Има добре поддържани паркове, които правят впечатление.

Зелено пространство в Будапеща
Зелено пространство в Будапеща

Според HUGSI е подобрила своя процент на градски площи, покрити с дървета, в сравнение с глобалната средна стойност, а също така е подобрила градското си зелено пространство на глава от населението в сравнение с предходната година. В рамките на Европа 29% от градовете са класирани по-ниско от Будапеща.

Скъп град за живеене ли е Кралицата на Дунава?

Ако си с местните – не! Ако си турист – да!

Това, което на мен лично ми направи впечатление, е огромната разлика в цените.

Пример: На коледният базар, който е в центъра на града – една чаша топло вино излиза близо 9 лв. За сравнение на коледния базар в центъра на София една чаша топло вино е около 4 до 5 лв. Оказа се, че понеже Будапеща е доста посещавана от туристи (французи, немци, белгийци и т.н.) и цените на по-туристическите места, са в пъти по-високи от тези за не туристи. Местните, разбира се, са наясно с това и, повярвай ми, знаят откъде какво да си купят.

Има заведения за туристи, където цените са в пъти по-високи и, разбира се, местните ги отбягват. Другите са достъпни.

Средната годишна заплата в Будапеща, Унгария е 6 923 128 HUF / 35 742.79 BGN / 18 275 EUR или часова ставка от 3 328 HUF / 17.18 BGN / 8.78 EUR.

Накратко: Средната месечна заплата в Будапеща е около 2 978 BGN, докато в София е над 2 700 BGN.

Верижният мост Széchenyi
Верижният мост Széchenyi

С колко пари се живее в Будапеща?

Будапеща има почти 55% по-ниска цена на живот от Ню Йорк, САЩ. Като цяло един човек може да живее добре в Будапеща за около 200 000-250 000 HUF / 1 000-1 300 BGN на месец, без да включва наема.

Разпитвайки местните се оказа, че апартамент с две спални на централно място и в добро състояние започва от около 260 000-300 000 HUF / 1 342-1 548 BGN. Колкото по-добро е местоположението, колкото по-нови са уредите и колкото по-голямо е пространството – толкова повече ще плащаш. А има и такса поддръжка на сградата, която е от 16 000-46 000 HUF / 80-240 BGN на месец.

В допълнение към наема и общите части ще трябва да плащаш собствените си електричество, газ и вода. Това са отделни сметки, дадени от наемодателя или агенцията 37 000 HUF до 55 000 HUF / 190 до 280 BGN на месец.

Пазарите в околността

Будапеща разполага с голямо разнообразие от пазари, малки магазини и големи супермаркети. Ако имаш кола, можеш да отидеш в покрайнините и да пазаруваш в хипермаркетите. Като алтернатива имат собствени пазар (piac, на унгарски), което е добър начин да подкрепиш местните общности и да получиш по-евтини и пресни продукти. Средните разходи за храна са около 20 000 HUF / около 100 BGN за двама човека за няколко дни.

Архитектурен монумент в двореца Буда
Архитектурен монумент в двореца „Буда“
Гулаш известно унгарско ястие
Гулаш – известно унгарско ястие

Извод: В сравнение с други европейски градове Будапеща има сравнително ниска цена за живот. С 1000 € на месец според местните се поддържа едно нормално ниво.  За сравнение в Рим ти трябват 2500€ за истински комфорт, в Париж 3500€, а в Барсeлона 2000€.

Наистина ли е СПА столицата на света?

Да! Всичко тръгва от Рим за пореден път…

Когато ми разказаха това, бях изумена. Къпането в магически, богати на минерали води не е лукс за унгарците. Точно обратното – това е техният начин на живот повече от 2000 години!

Унгарската СПА култура датира от римляните, които вярвали, че земната кора е по-тънка в Унгария, така че нейните води могат да абсорбират полезните минерали по-ефективно.

Независимо дали това е вярно или не, страната със сигурност гъмжи от термални извори (според National Geographic има повече от 1300), като самата Будапеща има над 100 – повече от всяка друга столица. Ето защо не е изненада, че градът е известен като СПА столицата на света.

Термалната баня Széchenyi е една от най-големите и популярни бани. Като цяло геотермално затоплените бани са не само релаксиращи, но и лечебни. Съставът на водата като калций, магнезий и флуорид, може да помогне при редица здравословни състояния и артрит.

река Дунав край Будапеща
Ще завърша с това, че нямаше как да пробвам баните им, но пък Дунав излезе от бреговете си и се насладих на това явление!
река Дунав край Будапеща
река Дунав край Будапеща

Базиликата „Св. Стефан“

Красива отвън и отвътре римокатолическа базилика в сърцето на Будапеща. Кръстена е в чест на Стефан, първият крал на Унгария (ок. 975-1038), чиято дясна ръка се намира в реликвария, което е помещение в църквата, където държат реликви (артефакти). Днес това е третата по големина църковна сграда в Унгария и най-голямата църква в Будапеща, обект на световното културно наследство.

Това, което на мен лично ми направи впечатление, е, че имаше вътре елхи навсякъде и бяха украсени. Атмосферата беше много приятна.

Вътрешен изглед на базиликата Свети Стефан
Вътрешен изглед на базиликата „Св. Стефан“
Вътрешен изглед на базиликата Свети Стефан
Вътрешен изглед на базиликата „Св. Стефан“

Заключение

Будапеща е кралица!

А за една кралица са воювали и в този случай различни сили. Искали са я и са я покорили, но големият победител е Рим – вечният град.

Разположена на река Дунав, прочутата столица на Унгария, е съкровищница от история, култура и природна красота. Известна със своята забележителна архитектура, релаксиращи термални бани и ароматна кухня, Будапеща не спира да учудва посетители от цял свят. Дори за три дни в работна атмосфера пак ще усетиш този град!

Централен булевард на Будапеща 
Централен булевард на Будапеща
Снимка за спомен от Будапеща 
Снимка за спомен от Будапеща

Искаш нашето пътешествие да продължи още? Прочети също Как се живее в Солун: Бялата перла на Егейско море

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Симона Стоянова

Симона Стоянова е бакалавър по биомениджмънт и устойчиво развитие и магистър по екология от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2020 година защитава докторска степен с дисертация на тема „Стойност на зелените системи в община Севлиево – оценка и моделиране на екосистемни услуги“ в катедра „Екология и ООС“ към Софийския университет. През 2023 година завършва лятно училище по икономика и финанси в Полша (3SDS), организирано от полската икономическа мрежа (PLSE) и най-добрите университети в страната. Автор е на 12 научни публикации до момента в реномирани европейски и международни списания, включително на научната и коучинг книга „Стойност на зелените системи в община Севлиево„. Носител е на отличия и награди.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader