Зелен бизнес . 2 минути

Въздействието на дигиталните технологии върху околната среда

Въздействието на дигиталните технологии върху околната среда

В тази статия на Neftelimov.com ще си поговорим малко повече за въздействието на дигиталните технологии върху околната среда.

Как замърсява Дигиталният сектор?

Замърсяване от производството на ИТ хардуер. Замърсяване от е-отпадъци, т.е. използвано електрическо и електронно оборудване. Замърсяване от ежедневната ни цифрова употреба.

#1 Видеото и въздействието върху околната среда

Онлайн видеото представлява 60% от глобалните потоци от данни. Това е основното използване на цифрови инструменти в световен мащаб. Основният фактор на емисиите на парникови газове в цифровия сектор.

#2 Енергията и въздействието върху околната среда

Глобалното потребление на енергия от цифрови медии нараства с 9% годишно, според The ​​Shift Project. В световен мащаб видео стриймингът излъчва толкова CO2, колкото Испания годишно. Онлайн потокът има значително влияние върху въглеродните емисии.

#3 Телевизорите и въздействието върху околната среда

Преминаването от екрани с катодни лъчи към екрани с течнокристален дисплей (LCD) повиши енергийната ефективност на телевизорите. В същото време размерите на екрана са станали значително по-големи, така че в края на деня общото потребление на енергия не е намаляло.

Експерти твърдят, че след 50 години цифровите технологии нямат благоприятно въздействие върху околната среда.

Защото нашите емисии на въглероден диоксид продължават да нарастват. Ръстът на емисиите на парникови газове съвпада с движението за компютъризиране на обществото. Те са две страни на един и същи ускоряващ се темп на живот.

Какво е ефект на отскок?

Подобряването на ефективността на даден ресурс е намаляване на разходи. Това ни насърчава да консумираме повече от него. В крайна сметка губим свързаната с това полза за околната среда.

Какви са ползите от дигиталните технологии?

 1. Помага ни в ежедневните ни дейности.
 2. Придобиване на знания.
 3. Координиране на независими личности в международен мащаб.
 4. Включване на хората в екологични инициативи.
 5. Организиране на местни и локални мрежи.
 6. Насърчаване на амбициозни форми за споделяне и обединяване.

Какво може да направи всеки от нас, за да бъде в положителна насока въздействието върху околната среда?

Оптимизиране на използването на нашите устройства:

 • изключването им напълно, когато не се използват;
 • изтриване на безполезни данни;
 • деинсталиране на неизползвани приложения;
 • намаляване на броя на програми и раздели, отворени едновременно и др.

Удължаване на живота на нашите устройства:

 • това включва ремонт;
 • повторна употреба;
 • поддръжка на оборудването ни по-дълго.

Отговорни цифрови стратегии на компании

„Зелено за ИТ“, която е насочена към намаляване на дигиталния ни отпечатък върху околната среда чрез отговорно закупуване, оптимизиране на скоростта на оборудване и повторно използване или рециклиране на хардуер.

,,Отговорен дизайн“, който се стреми да насърчи най-добрите практики за екодизайн за приложения, данни и хардуер.

„ИТ за зелено“, която изследва как ИТ може да поддържа околната среда, като помага за намаляване на пътуванията.

#1 Добър пример: Център за данни, използван за отопление на басейн

Центровете за данни се използват за съхранение и споделяне на компютърни данни. Те работят 24/7 и използват много енергия, особено хладилните агрегати, необходими за охлаждане на сървърите, които представляват около една трета от потреблението на енергия.

Така в района на Париж, където басейните на воден парк Val d’Europe се отопляват от център за данни на Natixis. Почти половината от топлината, произведена от сървърите, се използва повторно всяка година от 2011 г.

#2 Добър пример: Даване на ИТ хардуер втора употреба за благотворителност

Natixis подарява използваните си лаптопи и таблети на болницата в болница Saint Maurice в региона на Париж, предоставяйки на около сто деца достъп до комуникации и инструменти за обучение, съобразени с техните увреждания.

Тази инициатива съчетава благотворителността с екологичната отговорност, като използва повторно оборудване, за да осигури икономии на разходите за болницата, като същевременно избягва електронните отпадъци.

Също по тази тема виж 23+ съвета за екосъобразен бизнес и дом. Архивиране на документи е един от тях!

Използвани източници за създаването на тази статия:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader