Поглед в бъдещето . 1 минутa

Генералисти VS Специалисти: Кой определя бъдещето?

Генералисти VS Специалисти Кой определя бъдещето

Хората са казали, че високата специализация в една област води до професионален успех. А тези генералисти, които имат много обща култура, но не и конкретни знания за нещо, не добавят никаква стойност към икономиката. И това години наред е важало като неписан закон, затова почти всички завършват висше образование и се ориентират максимално бързо кой път да поемат. Последно време обаче това започна да се променя. Бързият напредък на технологиите, обединено с несигурността в живота и себе си, и FOMO (Fear of missing out) правят вече остарялата логика за професионално развитие нефункционална. Светът се промени много, но нашата философия около развитието на уменията не се. Точно за това ще говорим в тази статия на Neftelimov.com.

специалист

Генералисти VS Висока компетентност, уникални умения, голям опит?

Винаги се е смятало, че ключът към успеха е силната специализация, позволяваща да се изкачим по професионалната стълбица. Не е достатъчно да си ортопед, трябва да специализираш и травматология, а после и хирургия, за да имаш стабилен доход и позиция в обществото. Посланието е ясно:

Съсредоточи се върху спечелването на опит и ще се издигнеш сред редиците и ще имаш повече пари. Подходът работи. Много от днешните лидери са се издигнали със специализация.

Генералисти VS Специалисти

Защо бъдещето принадлежи на генералистите?

Уви, предишното представяне не е гаранция за бъдещи резултати. Колкото повече знания придобиваме, толкова по-комплексни проблеми изкачат на пътя ни. Вече високата специализация не може да ни реши всичките проблеми. Трябва да правим асоциации между различните области на знания, да ги комбинираме и по този начин да стигаме до изводи, водещи до най-добрия резултат.

С други думи – трябва да имаме обща култура и трябва да сме в добри в повече от едно нещо. Вече, за да си построим клиника, не може просто да бъдем лекари, ами и да разбираме от маркетинг и стратегия, да имаме поне малко бизнес мислене, да провеждаме обстойни проучвания и да анализираме данни. Това не означава, че големият опит е безполезен. Просто нашият свят се променя толкова бързо, че тези, които разполагат с повече инструменти, ще се ориентират по-добре в несигурната обстановка. Успехът изисква гъвкавост.

Как се става генералист?

За начало е важно да погледнеш голямата картина и обърнеш повече внимание на контекста, в който взимаш решения.

Прочети целия документ, а не само точката за твоята индустрия. Твоят основен фокус са възобновяемите горива? Проучи динамиката, засягаща сектора на търговията им на дребно. Ти си финансист? Защо не прочетеш книга за маркетинг и реклама?

мултитаскинг

Мисли по-мащабно!

Друга стратегия е да се мисли за това как привидно несвързаните събития могат да си повлияят. Проучи взаимовръзките между индустриите и си представи как промените в една област могат да нарушат работата в друг. Тъй като генералистите имат набор от знания, които да използват, те са в състояние динамично да коригират своя ход на действие в дадена ситуацията. Само си помисли колко бързо се промени светът с развитието на Интернет и безжичните технологии. Илон Мъск не е специалист в автомобилостроенето, но Tesla е най-високо оценената компания за автомобили в света. Той е придобил представа за общата картина за пазара, разгледал е настоящите проблеми и е създал решенията на бъдещето.

STEM философията също подкрепя генералистите.

Тя даже ги създава. Този модел на мислене отрича всякакви граници между отделните области на знание, подкрепя асоциативното мислене и творците на бъдещето. Начинът на мислене не се изисква да си специалист във всичко, а да разбираш основата, механизма и приложението на изучаваното в реалния свят. Заедно с това и отхвърля индивидуализма и стимулира работата в екип, защото в края на краищата, не можем да знаем всичко. STEM създава лидери, защото точно от такива имаме нужда. През следващите години се очаква STEM компаниите да бъдат най-големите работодатели в света.

Това е причина за наемането на интелигентни генералисти.

избор на генералисти

Ако си сравнително нов на пазара на труда, може би най-актуалният съвет би бил да управляваш кариерата си, като придобиеш разнообразие от умения. Аналитичните способности, които развиваш (основи на статистиката и критично мислене) ще са твой таен коз срещу конкурентите за позицията. Единствената сигурност за бъдещето е, че то ще бъде несигурно. Бързият напредък на изкуствения интелект и технологичните иновации са „приватизирали“ информацията.

Ключовото умение на бъдещето не е съвсем умение, това е подход, философия и начин на мислене. В тази връзка виж също кои са 5-те навика на добрия лидер

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Делян Стоянов

Да гледаш през очите на страха винаги е било много опасно. Казвам се Делян Стоянов и лично аз като студент по медицина реших да погледна през очите на науката и иновациите. Занимавам се с копирайтинг, създаване на съдържание, SEO и имейл маркетинг. Работил съм за OS Education в областта на стратегическото планиране и съм изнасял научни презентации в различни форуми и състезания, едни от които са European Researchers’ Night и Innovation Starter. Вълнувам се от актуалните теми в света на бизнеса, медицината и технологията и моята основна цел е да представям сложната информация на достъпен език за хора от всякаква възраст.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader