Как ми се отрази COVID-19? . 3 минути

Как ми се отрази COVID-19: Христо Стоянов от Lifehack.bg

Как ми се отрази COVID-19 Христо Стоянов от Lifehack.bg

Запознай се с Христо Стоянов, на 36 години. Родом Христо е от Русе, но от 7 години живее в Пловдив. От 11 години е управител и собственик на Lifehack Media Group Ltd, в чието портфолио влизат онлайн медията за бизнес, лидерство и продуктивност lifehack.bg, сайтът с мисия да съхранява и поддържа позабравените човешки ценности kingsman.bg и клубът с най-полезното съдържание на български MasterHack.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

В професионален план почти нищо не се промени за мен, тъй като от 1 година не ходя на работа в офис, а работя от вкъщи. И преди пандемията, и сега работя по абсолютно същия начин. Ще Ви призная, че малко ме е яд на тази ситуация, че всичко си е същото при мен, защото гледам много хора споделят, че заради пандемията им се е наложило да си стоят повече вкъщи, имали са време да обърнат внимание на близките си, да правят нещата, които обичат и т.н. докато при мен, нямаше почти никаква промяна.

Ако трябва да отлича нещо положително от тази ситуация, то е, че поради цялостната бизнес обстановка някак си ми се наложи да бъда по-креативен.

Много хора казват, че трябва да отвориш съзнанието си, за да намираш нови идеи, но аз по-скоро вярвам в принципа на ограничението, при който с по-малко ресурси и възможности започваш да измисляш по-креативните неща.

Писали сме за този ефект някъде в lifehack.bg. Сигурен съм, че успешно избягалите затворници ще се съгласят с мен.

А негативният ефект?

Започнах да работя повече, тъй като видях, че хората стоят повече пред компютрите си и това за мен означаваше възможност да се покажем пред тези, които все още не ни познават. А повечето работа си е доста негативен ефект. Другото, което смятам за негативно е цялостната бизнес среда и изобщо потреблението като цяло.

В първия момент си помислих – „Супер, сега ще ни четат повече, ще се абонират за клуба ни повече.“ Но само след минута се усетих, че това всъщност не е добре. Месец, два, три хората ще купуват повече, не само нашите продукти, изобщо всичко.

Ами след това… След това всички ще имаме проблем. А „след това“ чука на вратата.

Това си е доста негативен ефект, който тепърва предстои. В личен план най-негативното в началото беше, че не можеше да отидеш никъде, всичко беше блокирано. А за човек, който работи от вкъщи, така ми се искаше да се махна, но уви.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Постоянно натискам „фабриката ни за съдържание“ да бълва все повече и по-качествени неща, че не остава възможност за обучение. Но това, което смятам, че ми е нужно като умение е по-доброто делегиране, умението да водя хора, умението да създавам екип. По-индивидуален играч съм и това малко ме спъва.

Kак се промени твоят работен ден?

Както Ви казах и по-рано, почти никак.

Просто целенасочено увеличихме работата си, рекламите и производството. Останалите промени са битовизми, за които не си струва да говорим.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

За съжаление, няма много сайтове, предлагащи като нашите услуги – премиум съдържание зад PayWall – 2-3 сайта сме. При нас специално имахме леко повишение на продажбите и на самото четене от настоящи абонати.

Това повишение обаче не ме радва особено тъй като ако затварянето на бизнеса се повтори, всички сме прецакани. Покупателната сила на хората ще намалее, а оттам и никой не печели. За всеки бизнес е добре всички хора да печелят повече.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Фокусираме се основно върху 2-3 канала – Facebook, Google, Pushnotification, малко LinkedIn през профила ми. Съвсем скоро пускаме и супер полезна книга, която ще разменяме срещу любимия имейл на читателите ни, за да засилим и имейл маркетинга, който бяхме пренебрегнали.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Не обичам да се отъждествявам със строго специфична професия. Няколко години работих като експерт социални медии в голяма немска компания, но не бих искал да си лепна този етикет за професия. От над 11 години развивам собствена марка и затова някои биха ме нарекли предприемач, други мечтател, а трети идиот.

По-скоро бих говорил за бъдещето на това, което правим в нашата медия, а именно филтрирането на огромно количество съдържание и „бутилирането му в малки специални бутилчици, пълни с концентрат от здравословна информация, супер бързи и удобни за консумация.

Вярвам, че в това има бъдеще с оглед на огромния обем от данни, който ни се налага да обработваме всеки ден. А в крайна сметка ние сме хора, не сме компютри. Потребителите у нас тепърва ще оценяват подобен инструмент, защото той ще им спести огромно количество време и маса пари.

И именно заради това когнитивно натоварване, на което сме подложени ежедневно, не малка част от хората търсят „хапче“ за облекчение – хем да знаят най-новото и ефективното по темата, от която се интересуват, хем да не им се налага да се ровят и да губят време да го намерят. Ние го правим вместо тях.

Въпреки, че има много хора, които като латерни повтарят как дигиталното превзема всичко и това било бъдещето (вероятно е така), отваря се и една друга ниша от потребители, които ще търсят точно обратното – тишина, спокойствие, да избягат от този излишен дигитален шум, заради който не могат да чуят собствените си мисли.

Лично аз мисля за тази група от хора и за това бъдеще, не за онова, към което са се втурнали почти всички.


✊Подкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

Христо Стоянов, основател на Lifehack Media Group, споделя опит по темите за дигиталните медии, шума и стойностните бутилчици, пълни с ценно съдържаниеПоследвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader