Поглед в бъдещето . 3 минути

Как изкуственият интелект и блокчейн ще помогнат в медицината и в бизнеса?

Как изкуственият интелект и блокчейн ще помогнат в медицината и в бизнеса

Тази статия на Neftelimov.com разкрива как революционните технологии, изкуственият интелект и блокчейн, могат да променят бъдещето на медицината и научните открития.

Да гледаме през очите на страха и отчаянието е винаги много опасно, затова предизвиквам теб, който четеш това, да погледнеш през очите на иновациите.

Изкуственият интелект – що е то?

Изкуственият интелект (AI) в своята цялост представлява продуктът на много усилия на учени по цял свят да открият изобретение, което най-много наподобява мозъка на човек, и по този начин то да изпълнява подобни функции напълно автономно. Изумително е, че той вече навлиза бавно в почти всички сфери на бизнеса и в живота на обикновения човек.

Защо изкуственият интелект не е достатъчен?

И въпреки експоненциалния растеж през последните си години, самата технология и хората, разработващи я, не могат да разгърнат пълния потенциал от възможности и приложения заради законите, регулиращи дадена държава и защитаващи човешките права. Пример за този проблем са медицинските проучвания. Както, може би, ти е известно, за да започне да функционира изкуственият интелект, първо трябва да му бъдат зададени определени данни, с които той започва да се надгражда и да решава съответни проблеми. Те са извлечени от признаци, заболявания, генетични данни и други специфики на хиляди индивиди.

Изкуственият интелект колкото повече данни разполага, толкова по-добър е моделът.

Всъщност някои модели на AI могат да работят с всички известни подробности от хилядната медицинска история на пациентите – важна информация за подпомагане на алгоритъма на AI да намери метод, по който да се осъществи лечение, или директно да представи лек за пациента.

Но това представлява проблем, тъй като по закон всички тези медицински данни не могат да се споделят. Този AI трябва да остане в затворената система, споделена единствено със себе си и екипа, който го разработва, БЕЗ да напуска дадена юрисдикция. Това означава, че други изследователи няма да могат да използват тези данни и да надграждат върху тях.

През последните години това доведе до индустрия, която не напредва толкова бързо, колкото би могла поради невъзможността за споделяне на информация.

изкуственият интелект могат да работят с всички известни подробности от хилядната медицинска история на пациентите

A за AI, B за Blockchain

Наскоро се намери потенциално решение на този видимо сложен проблем – swarm learning. При него личната информация никога не напуска границите на притежателя на данните и локацията си. Сигурно се питаш:

Добре де, как е възможно? Изкуственият интелект вече намира вратички и в законите ли?

Поне засега AI не е отговорен за това и не е станал по-умен от нас във всяко отношение. Отговорът на тази загадка се крие в друга иновативна технология, направила революция последните години – именно blockchain, изграден от блокове с данни. Тези блокове данни се съхраняват на nodes (нещо като малки сървъри), които могат да бъдат всякакви устройства (предимно компютри, лаптопи или дори по-големи сървъри). Те формират инфраструктурата на blockchain, като са свързани помежду си и непрекъснато обменят най-новите данни за системата и по този начин остават актуални. Съхраняват, разпространяват и запазват данните за blockchain, така че теоретично тази технология съществува на тези nodes.

Автентичността на тези данни се проверява от тях и всеки потребител на системата може да провери, кой притежава тези данни.

изкуственият интелект и блокчейн

Обединението прави силата – изкуственият интелект и блокчейн

Интегрирането на blockchain (със своите nodes) към изкуствения интелект улеснява разпространяването на всякакви изводи, прозрения и предположения, базирани на тези медицински данни, от който и да е собственик на данни по целия свят, без да се нарушават законите за поверителност. Самото функциониране на изкуствения интелект се осъществява на локацията, на която се намира източникът на данните. Swarm learning споделя само алгоритмите и параметрите на AI модела с други nodes, всеки от които изгражда свой собствен независим AI модел. 

Обучението се обменя чрез блокчейн, за да се получат обединени параметри от тези независими модели след всяко ниво на обучение и процесът се повтаря, докато моделът се счита за завършен.

Така swarm learning премахва необходимостта от централизирана координация. Така се запазва поверителността на основната информация и се дава възможност за сътрудничество, което преди няколко години би било немислимо.

swarm learning

Победи децентрализацията с децентрализация!

Именно децентрализираният характер на медицинските бази данни представлява най-голямото предизвикателство пред сътрудничеството между различни екипи учени в проучванията. Самата медицина е децентрализирана, така че няма начин да се създаде база данни с необходимата критична маса от информация за AI модел, освен ако информацията не бъде събрана от хиляди доставчици на медицински услуги.

Swarm learning премахва нуждата от централна база данни, с която някой може да злоупотреби.

Действа като обединение, като споделя идеи и изводи директно с всички участници в съответното проучване, разработващи AI модел. Няма централен управител, който да събира всички знания или прозрения и от който хората да се страхуват.

Защото именно този страх спъва иновацията.

 

Swarm learning един от най-видните примери за нововъзникващи технологии, които запазват суверенитета на данните – все по-важна концепция в ерата, когато локалните закони за поверителност стават все по-сложни.

GDPR беше само началото

Правенето на бизнес в националните граници, означава, че правилата за суверенитет на данните, които се подчиняват разпоредбите на региона, в който се събират тези данни, трябва да бъдат следвани с още по-голямо ниво на грижа.

Swarm learning намира тази вратичка в закона, като ,,обещава‘‘, че данните никога няма да напускат мястото, в което се събират.

Златен век

Нещото, което ме прави безкрайно щастлив е, че науката и иновацията ще претърпят невиждан досега подем благодарение на swarm learning. Рак, СПИН и други бичове на нашето поколение може би най-накрая ще бъдат надмогнати.

Може би вече няма да има жанр научна фантастика, а научна реалност.

Консервативният свят на медицинските проучвания най-накрая ще види лъч светлина или в случая – Божествен огън. Забелязваш ли как просто по-голямата достъпност до определени данни може да доведе до забележителни открития? Ето това се нарича ефект на пеперудата.

Тази статия ми отне 10 часа, затова моля, сподели какво мислиш долу в коментарите, както и на твоите последователи. Надявам се да оцениш иронията и стилът ми на писане, както и оформлението на статията, които използвах. Това бе с цел да бъда толкова ясен и лаконичен, че и гимназист да разбере всичко написано.

Източник: LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Делян Стоянов

Да гледаш през очите на страха винаги е било много опасно. Казвам се Делян Стоянов и лично аз като студент по медицина реших да погледна през очите на науката и иновациите. Занимавам се с копирайтинг, създаване на съдържание, SEO и имейл маркетинг. Работил съм за OS Education в областта на стратегическото планиране и съм изнасял научни презентации в различни форуми и състезания, едни от които са European Researchers’ Night и Innovation Starter. Вълнувам се от актуалните теми в света на бизнеса, медицината и технологията и моята основна цел е да представям сложната информация на достъпен език за хора от всякаква възраст.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader