Маркетинг и реклама . 7 минути

Изпращане на имейли през Facebook: Нов безплатен метод за имейл маркетинг

Изпращане на имейли през Facebook Нов безплатен метод за имейл маркетинг

Постоянно използваните социални мрежи и имейл маркетинг са изключително могъщи канали, които да използваш поотделно в маркетинг стратегията си. Знаейки как да извлечеш максимума от двете, ще донесе много ползи като започнем от достигане до повече хора, по-лесна комуникация с клиенти, които да предприемат конкретно действие, до просто забавление.

Какво мислиш за идеята за изпращане на имейли през Facebook като нов безплатен метод за имейл маркетинг?

Ако си специалист в социалните мрежи, вероятно знаеш стария начин за правене на нещата – изтегляш базата данни с клиенти от MailChimp или която и да е друга платформа и след това я качваш във Facebook Ads Manager като персонализирана аудитория (custom audience). После чакаш Facebook да свърже списъка с всички профили, които са регистрирани със същите имейли. След като приключи, трябва да имаш поне 1000 съвпадения, за да можеш да пуснеш реклама (retention ad). Не е много яко, обаче, ако имаш малък сегмент хора.

Въпреки че се предполага, че това е така наречената „гореща аудитория“ или поне „топла“ (хора, които ни познават и вероятно вече са ни клиенти), тя невинаги реагира по начина, по който ми се иска в социалните мрежи. Един от изводите, до които съм стигнала е, че хората, с които комуникираме по имейл, може би не са толкова активни в другите канали и затова не получаваме същия резултат. Та, представи си изненадата ми, когато един ден проверявах съобщенията на страницата си и видях това:

опция за изпращане на имейли през Facebook

Първата ми реакция беше „Еха, много готино!“.

От доста време не съм имала възможност да изпращам имейли, тъй като съм малко над лимита от 2000 абонати в безплатната версия на MailChimp. Но сега всъщност мога да го направя и това ще е от голяма помощ за всички онези малки бизнеси, които не искат да плащат допълнително.

Изпращането на имейли през Facebook е все още в тестов период.

По тази причина няма много подробна информация от тяхна страна. Затова разговарях с Facebook Support. От там потвърдиха, че опцията за имейл маркетинг е създадена, за да помогне на малките бизнеси ефективно да уведомяват за промени в работния им процес.

Но това значи ли, че ще остане дори след като кризата с COVID-19 официално приключи? Все още не знаем.

6 важни неща за новия метод за имейл маркетинг, а именно чрез изпращане на имейли през Facebook.

#1 Ще намериш опцията „Маркетингови имейли“ (Marketing emails) в секцията със съобщенията на страницата. И въпреки, че съм администратор на няколко бизнес страници, само на една от тях я има засега.

#2 Facebook ще създаде бизнес имейл, базиран на потребителското име на страницата. Трябва да го потвърдиш и да приемеш условията за ползване. Ето как изглежда при мен в момента:

създай имейли през Facebook

#3 Секцията „Контакти“ (Contacts), която е точно под „Маркетингови имейли“, както и бутонът „Добави контакти“ (Add contacts) вече работят и през бизнес мениджъра. Ако кликнеш на „Добави контакти“, те пренасочва към „Контакти“, така че изглежда е едно и също нещо. Тук ще откриеш всички хора, които са пращали съобщения през Facebook или Instagram.

#4 Да кажем, че избереш „Добави контакти“ (Add contacts) → „Добави нов“ (Add new contact).

Тук ръчно можеш да напишеш името и имейла на човека, който искаш да добавиш към аудиторията си. Разбира се, има много повече полета, но е някак плашещо да знаеш цялата тази информация. Така че само едно име и имейл са достатъчни. След това трябва да потвърдиш статуса на абоната. Имай предвид, че можеш да изпращаш маркетингови имейли само на хора, които са абонирани (subscribed) и трябва да имаш изричното им съгласие.

изпращане на имейли през Facebook

След като го запазиш, винаги можеш да се върнеш, да редактираш статуса или да изтриеш контакт (в случай че някой вече не иска да е абониран, ще бъде преместен в друга аудитория – “unsubscribed” – и вече няма да получава имейли).

#5 Разбира се, това не е единствената опция за добавяне на нови хора. Можеш да добавиш накуп (in bulk), като качиш CSV, XLS или XLSX файл с максимален размер 1MB. Това можеш да направиш, като отидеш на „Създаване на имейл“ → Качване на контакти (Create Email → Upload Contacts).

Забележка: Във файловете задължително трябва да има поне две колони – име и имейл.

добави списък за контакти за изпращане на имейли през Facebook

С функцията за изпращане на имейли през Facebook можеш да следиш резултатите на кампании, изпратени на повече от 20 човека.

След като качиш списъка с контакти, отново трябва да избереш статуса им. За щастие има бутон „абонирай всички“ (subscribe all) и не се налага да минаваш през тях един по един. В случай, че някой размисли по-късно, можеш да отидеш в „Контакти“ → Потърси контакт по име (Contacts → Search for contacts) и да редактираш предпочитанията им. За да се убедя какво се случва след това, експериментирах с промяна на предпочитанията на един човек и беше автоматично преместен в „Отписани“ (unsubscribed). Така че не се налага да редактираш целия списък и да го качваш отново.

#6 Достигане – Прогнозният обхват (estimated reach) показва всички, които имат право да получат имейл. Тук идва и сладката част. За разлика от добрия стар начин на качване на имейли, свързването им с профили и възможността да не съберем достатъчно, за да пуснем реклама, Facebook всъщност ще ти разреши да изпратиш такива дори на хора, които не са регистрирани със същия имейл адрес. Можеш да изпращаш на хората до 1 имейл на ден или 2 на седмица. Ако имаш повтарящи се имейли в аудиторията, тогава хората няма да ги получават по два пъти.

Както потвърди и Facebook Support, бизнесите са ограничени да изпращат имейли на 3000 човека на ден.

Създаване на имейл кампания чрез изпращане на имейли през Facebook.

Този инструмент изглежда доста лесен за ползване. Разбира се, няма толкова много опции както в MailChimp, например, но трябва да се съгласим, че е перфектен за хора, които нямат уебсайт и управляват своя бизнес през Facebook. Или пък може да имат уебсайт, но да го използват само за информационни цели. А с Facebook и с Instagram пазаруването, нуждата от Интернет магазин се обезсмисля.

 • Измисли си интересна тема (subject line) – знаеш, че в много от случаите това грабва вниманието особено ако имейлът е попаднал в някоя папка, различна от основната.
 • Помисли за структурата на кампанията – дали искаш да включиш снимка, или просто текст. Като потребител често преглеждам имейли, в които има някаква снимка и малко текст, защото изглежда по-добре и се чете по-лесно.
 • Ако решиш да включиш снимка (или някакъв визуален елемент като цяло), можеш да избереш и оформление – в 1 или 2 колони. Ако избереш 2 колони, тогава можеш да добавиш или 2 снимки, или 1 снимка и текст до нея. Можеш да персонализираш широчината на текстовото поле до снимката и също да добавиш цветен фон, ако искаш.

оформление за изпращане на имейли през Facebook

 • За оформление в 2 колони, визуалният елемент трябва да е квадратен, за да не го отреже Facebook. За 1 колона обаче всеки размер изглежда еднакво добре.

изображение за изпращане на имейли през Facebook

 • От плюсчето преди и след всеки елемент, можеш да добавиш допълнително текстово поле, друга снимка или линия. Ако избереш друга снимка, отново трябва да решиш дали оформлението да е в 1, или 2 колони.
 • Не можеш да разместваш местата на елементите. Но пък можеш да ги изтриеш и да създадеш нови. Затова и започнах с „Помисли за структурата на кампанията“.
 • Текстовото поле съдържа някои доста простички опции. Можеш да добавиш цветен фон и също да смениш цвета на шрифта, да подравниш, удебелиш или да го наклониш. Има булети и опция за поставяне на линкове, което е доста полезно, имайки предвид какви са call to action бутоните, с които разполагаме.

булети за изпращане на имейли през Facebook

 • Интересната част идва точно с Call to action бутоните. Можеш да избереш само между два и не можеш да добавиш твой собствен бутон. За щастие, ако искаш да включиш линк към сайта си, можеш да го добавиш, както вече споменах горе.

изпращане на имейли през Facebook

Ако избереш „Изпрати съобщение“ (Send Message), то точно под бутона пише „Трябва да имаш акаунт, за да използваш Messenger“ (You must have an account to use Messenger). Не можеш да промениш този текст и има вероятност част от хората, на които изпращаш имейли да не използват Messenger.

Ако избереш „Виж Facebook страницата“ (View Facebook page), то бутонът те води точно там.

Забележка: Когато създавах кампанията през бизнес мениджъра, забелязах, че ако използвам View Facebook page и кликна на бутона (след като съм си изпратила тестови имейл), то той ме води до business.facebook.com/yourpage. Не е голяма драма, но предпочитам да не изпращам хората в бизнес частта на Facebook. Затова опитах и просто през Facebook, където също има достъп до опцията, и бутонът води на правилното място за клиенти.

Задължително е да добавиш физически бизнес адрес към футъра на имейла. Останалата част от текста не може да бъде редактирана, което според мен е доста полезно. Така не се налага да мислиш какво точно да напишеш там и дали ще отговаря на всички GDPR разпоредби.

имейл адрес за изпращане на имейли през Facebook

Изглед от десктоп и от мобилно устройство

През цялото време можеш да сменяш изгледа от десктоп на мобилно устройство, за да видиш как точно ще изглежда кампанията ти. Силно препоръчително е да съобразиш елементите по начин, по който ще изглеждат добре за всички. Можеш да запазиш черновата и да я завършиш по-късно. Накрая можеш да изпратиш тестови имейл на себе си (по-скоро е задължително да го направиш).

как изглежда имейла през Facebook

След като се убедиш, че всичко работи и изглежда както трябва, можеш да изпратиш кампанията си към избраната аудитория.

Кратко обобщение за изпращането на имейли през Facebook

 • Инструментът на Facebook за имейл маркетинг е безплатен;
 • Можеш да изпращаш на хората до 1 имейл на ден и до 2 на седмица;
 • Бизнесите са ограничени до изпращане на имейли до 3000 получатели дневно;
 • Статистики и анализи за кампаниите са достъпни при изпращане на повече от 20 човека;
 • Можеш да качиш контакти накуп (в CSV, XLS или XLSX файл) или един по един;
 • Използвай снимки в какъвто и да е размер при оформление в една колона и квадратни при 2 колони;
 • Не можеш да избереш различен шрифт за текста, но можеш да персонализираш всички останали детайли в текстовото поле.

Идея: Можеш да създадеш красив дизайн на Canva и да добавиш малко текст в него, а след това да го качиш като снимка.

 • Има само два Call to action бутона – Изпрати съобщение и Виж Facebook страницата.
 • Не забравяй да си изпратиш тестови имейл, за да се увериш, че всичко е както трябва, преди да го изпратиш към цялата си аудитория. Все пак, все още няма unsend бутон.

Източник: LinkedIn

Също по темата разбери:

Как да заработи INFO бутона на сайта ни във Facebook?

Една грешка, която всеки задължително трябва да поправи в профилите си във Facebook и в LinkedIn

Facebook страница: Неделимата част от твоя БИЗНЕС

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Кристиана Якимова

Кристиана Якимова се занимава с дигитален маркетинг от няколко години, като фокусът ѝ е върху социалните мрежи и поведението на хората. Част е от екипа на платформата за безплатни уроци по английски език EasierEnglish.BG. В свободното си време се занимава с народни танци, пътува и се опитва постоянно да учи нови неща.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader