Поглед в бъдещето . 9 минути

CESAwards 2017: 13-те най-добри стартъпа в региона и как да станем като тях?

CESAwards 2017

23.11 бе денят, в който сутринта бях на изпит по Екология за екосистемите и компонентите им, а след обяд бях на събитие за стартъп екосистемите в България и региона. Или с други думи казано, на този ден се състоя Central European Startup Awards 2017 Grand Finale CESAwards 2017 и то не къде, а точно в София. Тази година България бе домакин на тези грандиозни награди. Самата организация на събитието беше в ръцете на ABLE (Асоциацията на българските лидери и предприемачи), на които благодаря и за поканата да присъствам.

Събитието има за цел да свърже стартъп екосистемите от отделните региони, да обменят опит и работят заедно, защото:

Възможността в другото полукълбо да има същия стартъп като нашия е голяма

– Думи на основателя на наградите Peter Kovacs при откриването.

CESAwards 2017 беше разделен на дневно и вечерно (самите награди, на които 3 от общо 13 категории се спечелиха от български стартъпи – не пропускай възможността да разбереш кои са те, като прочетеш статията). Дневното събитие представи стартъп екосистемите в България и региона и възможностите да се инвестира тук. Ето интересните моменти от него:

Кое би било най-добре за взаимни отношения на съседни държави? – CESAwards 2017

 • Работете заедно;
 • Използвайте възможността за изграждане на екосистема от съседни регионални държави;
 • Създайте взаимномислеща среда.

CESAwards 2017

Камен Славов – Мениджър на Fund of Funds BG – CESAwards 2017

ЕС предоставя пари за България – Комбиниране на публични ресурси с частни такива. Подпомагат стартъп екосистемите да се развиват. Помагат им също със структуриране на финансирането. От 25 000 до 1 млн евро е финансирането.

Използвай съвместно инвестиране с частни инвеститори – заради знанията в твоята сфера. Създавай нещо иновативно – комбиниране на академични, технологични и други звена за създаване на продукт.

Стартъп екосистемите в България и региона – CESAwards 2017

Имаме възможност да създаваме фирми тук, отговарящи на международните условия. В България  всички имат желание да си помагат. Това допринася много за добра среда за развитие.

Местата за съвместна работа се увеличават. Това е важно, за да се предложи всичко необходимо на една компания, за да стартира – всичко на едно място.

Постоянно има събития, които са с международно присъствие. И CESAwards 2017, DigitalK, Innovation Explorer 2018 са пример за това.

Стартирах бизнес в България не само защото съм българка, а защото има смисъл да се стартира тук.

Татяна Миткова, ClaimCompass.

CESAwards 2017

Как стартъп екосистемите могат да си сътрудничат и да работят заедно с корпорациите? – CESAwards 2017

Корпорациите имат нужда от време да стигнат до извода, че имат нужда от тези услуги. Дълго време за взимане на решения – има случаи, в които подписват договор между компании в порядъка на 7 месеца. На корпорациите им е нужно уверение, че компаниите разбират какво подписват и как работят по между си. Да знаят точно с кои фирми ще работят.

Има случаи, когато компанията създава ново звено за разработките на продуктите и го отделя от фирмата като нова компания, за да се взимат по-бързи решения.

Как се привличат партньори:

 • С комуникация – инкубатори и съвместни работни пространства – трябва да срещат подобни компании и хора;
 • Сработване на очакванията и от двете страни;
 • Възможност да покриват повече сфери и индустрии;
 • Доставяне на добавена стойност, от която те имат нужда. – Какви са ползите за корпорацията?

Най-важното е да изпълним изискванията на компаниите. Напасването между компаниите и техните очаквания е много важно, за да се работи със стандартизирани подходи.

Работата с компаниите е повече базирана на политика и създаване на доверие.

Стартъпите не трябва да действат като агенции. Трябва да бъдат фокусирани върху продукта и да знаят какво искат да постигнат с него.

Лекция за инвестиционните кръгове с Max Kelly от TechStars – CESAwards 2017

Най-добрите пари са тези от клиентите.

Ако можеш, по-добре не взимай пари (от инвеститори/банки).

Не започвай по всяко време, мисли внимателно. От февруари до юни, а след това от август до ноември са най-добрите месеци за започване на бизнес. Коледа погубва всичко, а после е нова година…

Неща, които задължително трябва да имаш:

 • Договори;
 • Адвокати;
 • Стая за преговори.

На 6-тата седмица инвеститорите в твоя регион и сектор вече трябва да са заинтересувани от инвестиране в теб.

Изгради отношение и връзка с инвеститорите, но не бъди сигурен, че ще инвестират в теб веднага.

Фондовете искат да получат голяма възвръщаемост. Те искат да си в топ 3 и със стабилно представяне.

CESAwards 2017

Не губи време с всякакви инвеститори, обръщай се само към тези, който биха се заинтересували от твоя капацитет и диапазон на възвръщаемост. Намери фонд, който да отговаря на амбициите на твоя стартъп за реализиране на идеята и продукта. Например фонд за милиони, ако се целиш в милионен бизнес.

Парите не пътуват – затова търси фонд, който оперира на твоята територия, в противен случай си губиш времето.

Не пращай имейл, когато искаш да стартираш представяне пред инвеститор. Уреди среща чрез т.нар. топли контакти – някой да те представи на точния човек, който би могъл да предвиди потенциала на идеята занапред и да ти каже има ли или няма нужда за проект като твоя и отговаря ли той на критериите за инвестиране.

Награждаването на CESAwards 2017

Това бяха финалните награди за най-добрите стартъпи за Централна и Източна Европа. Те бяха разпределени в 13 категории. Във всяка от категориите се състезаваха по 10 държави, включително и България.

CESAwards 2017

За наша гордост 3 от 13-те категории на CESAwards 2017 се спечелиха от български компании:

 1. Investor of the Year – LAUNCHub Ventures България
 2. Best Coworking Space – Puzl Coworking България
 3. Best IoT Startup – Bee Smart Technologies България

Също така като все още учещ Биотехнологии искам да наблегна на това, че други 3 категории, включително за Стартъп на година, се спечелиха от биотехнологичната унгарска компания:

 1. Best AI Startup – Turbine.AI Унгария – Предлагат услуги, които помагат за по-бързото и ефективно провеждане на лечение на пациенти с ракови заболявания чрез комбинирането на най-точните модели на човешките клетки със специфични за туморите данни и използването на изкуствен интелект, който може да разбере как терапиите променят поведението на клетките.
 2. Best Biotech Startup – Turbine.AI Унгария
 3. Startup of the Year – Turbine.AI Унгария

CESAwards 2017

Останалите категории:

 1. Best Accelerator and Incubator Programme – ABC Accelerator Словения
 2. Best Social Impact Startup – SOWAT Румъния – Преносими системи за пречистване на вода чрез механични процеси и без използването на химикали. Всяка система набавя питейна вода за 5000 души на ден при месечна цена от 0,05 евро на човек.
 3. Best FinTech Startup – Bitpanda Австрия – Онлайн платформа за търговия с различни активи, включително и криптовалути. С интегрирана услуга за онлайн портфейл.
 4. Best Smart City Solution – Symvaro Австрия – С пилотен проект WATERLOO в помощ на доставчиците на вода да организират по-добре дейността си.
 5. Founder of the Year – Sara Koslinska, Founder of Limitless Полша, които разработват мобилно приложение за микроинвестиции, насочено към финансови институции, които искат да ангажират младите хора от поколението на хилядолетието.
 6. Best Newcomer – EVA – Extended Visual Assistant Унгария – Умни говорещи очила с вградена камера за хора с нарушено зрение. Системата разпознава текст и обекти, за да навигира притежателя си в градска среда.
 7. People’s Choice – Billon Group Полша – Услуга за конвертиране на кеш в дигитални пари, които могат да се прехвърлят между индивидуални потребители или бизнеси без допълнителни транзакционни такси.

Нека пожелаем успех на българските финалисти на Световните стартъп награди през 2018 г.

Извод от цялото събитие CESAwards 2017: България е интересна държава за инвестиране. Има потенциал, данъците и разходите не са високи, има специалисти. Има стартъп екосистема, която се развива. Примерите са много. Само трябва да ги следваме!

Специални благодарности на Станислава Иванова, без която тази статия нямаше да бъде факт.
Снимки: Анна Печева и Васил Николов

Виж също:

7 аспекта на изграждане на бизнес в модерния свят

Интересните моменти, както и цялото видео от лекцията на Ричард Брансън в България. Ще разбереш защо казва, че България разполага с безкрайно много възможности за бизнес…

Интересните моменти на 7-мото издание на технологичната конференция DigitalK, която представи последните тенденции в бизнес иновациите

Как дигиталните иновации заплашват всяка индустрия? Как да се справим?

 

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader