Личностно развитие . 1 минутa

Как да задаваме правилните въпроси?

въпроси

„Разликата между успелите хора и всички останали е, че успелите хора задават по-добри въпроси и получават по-добри отговори.“  – Антъни Робинс.

Задаването на въпроси е това, което мозъкът е създаден да прави. За малките деца търсенето на обяснения е толкова дълбоко вкоренено и толкова естествено, колкото търсенето на храна или вода. Задаването на правилните въпроси пък е изкуство – източник на всички знания и успехи.

Но какво се случва в нашата реалност?

Повечето от нас действат като засегнати от амнезия – знаем нашите имена, адреси, професии, но не знаем КОИ СМЕ, КАК да живеем живота си и ЗАЩО сме тук. Продължаваме да се борим с откриването на нашата идентичност и отключване на потенциала за успех и благополучие.

Причината е дълбоко вкоренена в образователната система и факта, че всички живеем в общества. Доказано е, че до около 12-годишна възраст децата губят своята креативност и естествена способност да задават въпроси и да бъдат любопитни. Тези ключови умения са заменени със стереотипи и модели – научаваме да следваме и слушаме авторитетите (родители, учители, възрастни, шефове и политици).

Казано ни е какво е правилно и какво не е; какво ни е позволени и какво не; какво е добро и какво е лошо.

какво, въпроси

Как можем да се върнем към началото?

Отправната точка и най-важната стъпка е да започнем отново да задаваме точните въпроси. Възвръщайки способността, която всички притежаваме, когато идваме в този свят: да задаваме въпроси, да искаме да знаем защо, да търсим алтернативи, да търсим и намерим себе си и нашата собствена истина – това е механизмът.

Чрез задаване на силни въпроси ще открием къде сме, къде искаме да бъдем, как да стигнем до там, какво е важно за нас и кое резонира с нашите ценности.

Ето и двете основни характеристики на силните, правилни и по-добри въпроси:

  1. Те са отворени въпроси, започващи с КАК, КОЙ, КОЛКО, КОГА, КЪДЕ, КАКВО, КОЕ и ЗАЩО.
  2. Другата характеристика на силните въпроси е, че те трябва да бъдат систематизирани в някакъв ред и да целят конкретен резултат (например: намиране на алтернативи, решения, генериране на идеи, план, първа стъпка в някаква посока).

Имайки предвид тези две характеристики на силните въпроси, вместо отнемащия време и безполезен метод на проба-грешка, можем да се оборудваме с разнообразие от съществуващи инструменти.

Един такъв инструмент е Transformika Карти на Успеха.

В момента издадени на английски, изцяло разработени от българката Яна Аврамова. Те представляват една изпитана и валидирана аранжировка от над 300 съдържателни въпроса. Въпросите са систематизирани и разпределени в 32 карти, като всяка карта представлява определена житейска или професионална тема като:

  • Справяне със стрес;
  • Здраве;
  • Целеполагане;
  • Прошка;
  • Взимане на решения;
  • Връзки и отношения;
  • Кариерно развитие и много други.

Трансформика Карти на Успеха, въпроси

Комплектът от карти идва с бонус от 60 позитивни утвърждения (мантри). Това са кратки положителни твърдения, с които да заменим негативни мисли или вярвания, възпрепятстващи развитието ни.

В Карти на Успеха няма правилни и грешни отговори.

Има само правилни въпроси. Всеки е свободен да се отпусне, да се вслуша в себе си и в своята интуиция, за да разгърне цялостния си потенциал и да намери най-прекия път към успеха.

Първоначално, Карти на Успеха, възникват като отклик на труден момент в живота на авторката. Впоследствие тяхното разпространение като самостоятелен инструмент за личностно развитие в чужбина предизвиква голямо търсене в Румъния, Англия, Ирландия и САЩ.

Трансформика Карти на Успеха, въпроси

Магията им е в лесното им използване.

Никакъв предварителен опит не е нужен. Могат да бъдат използвани вкъщи, в офиса, на път или дори в уюта на любимото ти кафене. Прекрасен инструмент за всеки интересуващ се от личностно развитие, за екипи, както и за Професионални коучове, психолози, мениджъри, обучители и специалисти по HR.

Могат да се използват индивидуално или групово.

За повече информация, посети transformika и Facebook страницата.

В тази връзка разбери какво е това – Коректен фийдбек – и защо е толкова важен той?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader