Интервюта . 7 минути

Никола Минков: Споделянето на знания ти дава свобода и смирение

Никола Минков Споделянето на знания ти дава свобода и смирение

Никола Минков се занимава с дигитален маркетинг вече над 10 години. Основател е на SEO агенция Serpact, която печели втора награда от престижния конкурс Global Search Awards 2023 в Париж в категория “Best Global Small SEO Agency”, което е доказателство, че една малка, изцяло българска агенция, е достойна за световната сцена.

Организира SERP Conf. и SERP Acad. Преподава на студенти в магистърската програма на Стопански факултет към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, както и в Soka University в Токио, Япония. Също така е член на Управителния съвет на Българска Екомерс Асоциация (БЕА).

Никола Минков в момента изгражда стартъпа Trackian. Дейността ѝ е фокусирана върху създаването и усъвършенстването на Human Intelligence и Artificial Intelligence софтуер в помощ на онлайн търговията и Lead Generation сайтовете.

Как и защо започна да се занимаваш със SEO?

Преди да се насоча към SEO бях клиент на SEO агенция Idea Studio, която няколко години по-късно се присъедини към Serpact. Може да се каже, че моят първи ментор е основателят и двигател на агенцията Борислав Арапчев, с когото вече над 6 години сме съдружници в Serpact.

В началото на кариера ми в SEO си бях поставил за цел да науча всичко, за да мога да помагам на бизнесите. Последваха обучения по програми на Google, Bing и HubSpot Academy. Буквално „пих от извора” със стаж в една от най-големите дигитални агенции в САЩ – Perficient Digital (Stone Temple), носител на престижни награди.

И въпреки че сега ясно осъзнавам, че няма как да добия цялото знание по дадена тема (не мисля, че някога някой ще успее), желанието ми да съдействам на предприемачите, за да развият своите дигитални маркетинг стратегии, се запази.

Срещата ми със SEO беше и все още е интересно предизвикателство, което ме привлече и остави продължителен отпечатък в кариерата ми.

Никола Минков води лекция в SERP Acad

Никола Минков, как се стигна до създаването на Serpact?

Създаването на Serpact беше естествен процес след години на работа в SEO сферата.

Видях потребността на компаниите да разбират и използват SEO по-ефективно и исках да предоставя тази услуга. Мислих много над различни стратегии за привличане на клиенти, как да се усъвършенствам и да напредвам постоянно. Идеята, която ме водеше, беше не просто да спечеля, а да съм максимално полезен на бизнесите. Осъзнавах, че качеството, прецизността и отделеността са това, което ще задържи, компаниите, които са ни се доверили. Тази мисъл е и основната движеща сила за Serpact.

За близо 8-те години от създаването си досега Serpact се превърна във водеща SEO агенция в България и Европа. Имаме над 2500 успешно реализирани проекта и зад всеки от тях стои именно желанието да бъдем доверен партньор на бизнеса. А 14-те международни награди са сред доказателствата, че сме поели по правилния път.

Всъщност тази статия, написана наскоро поради факта, че спечелих международен конкурс по линия на Transform4Europe, ще отговори по-подробно на въпроса. Само ще добавя, че имах удоволствието да изнеса 3 лекции пред студенти в магистърската програма и колеги преподаватели в Università degli studi di Trieste, Триест, Италия.

екипът на Serpact заедно с Никола Минков

Какво не е SEO?

SEO не е магия или бърза схема за богатство. То изисква консистентност, технически умения, разбиране на пазара и постоянна оптимизация.

SEO не е еднократна услуга на първо място. За ефективно SEO се изисква добро познаване на бизнеса и дори навлизане в дълбочина в него – а това почти никога не се прави. SEO трябва да има задължителни KPIs, съгласувани с дадената компания.

Ето и какво още НЕ е SEO накратко:

  • Пускане на ScreamingFrog, сваляне на CSV данни и наричане на това „Технически одит”.
  • Пускане на уебсайта в Ahrefs, сваляне на данните за обратни връзки и наричане на това „Линк Билдинг анализ”.
  • Инсталиране на Yoast SEO на WordPress и продаване на това като „Изпълнено SEO”.
  • Поставяне на URL адреса на уебсайта в Semrush, сваляне на свързания списък с ключови думи и наричане на това „Проучване на ключови думи”.

SEO не е привличане на възможно най-много трафик, без да се мисли критично и да се поставя въпроса дали той е качествен или не, дали помага на бизнеса или не.

Никола Минков и приятели в Google 

Какво е Видео SEO?

Видео SEO се отнася до оптимизиране на видео съдържание за търсачки, с цел да се увеличи видимостта и трафикът към даден уебсайт или страница. Това бих казал, ако ме питате за класическата дефиниция. Всъщност видео SEO е оптимизация най-вече за втората най-голяма търсачка в света, а именно YouTube – точно така, не е грешка.

Видео SEO включва задълбочено опознаване на бизнеса и целите му, анализ на семантика за YouTube (базите са различни от тези на Google), клъстеризация, подготовка на Content Strategy, после изготвяне на сценарии за видео, заснемане, видео обработка, обработка на звук, стратегия за качване и промотиране. Като цяло изглежда сложно, но при нас има установени 23 стъпки, които позволяват производството на успешна стратегия – от идеята до публикуването в YouTube или излъчването по телевизията, в зависимост от желанията на клиента.

Никола Минков, как изкуственият интелект променя SEO?

Повече се опасявам за естествения интелект, откровено казано. Прекомерната „заигравка” с изкуствения ни заблуждава за висока производителност, а това не значи постигане на по-добри резултати.

Разбира се, че AI влиза в употреба много сериозно в различните дигитални канали и SEO не прави изключение. По-скоро към момента е ефикасен за админска работа – така го наричаме ние. Спестява време, което може да се инвестира в други задачи за даден проект. Можем да се похвалим, че на този етап го използваме ефективно, но разумно.

Никола Минков с тениска на Serpact

Защо започна да отказваш участия в различни събития?

Истината е, че не изоставих изцяло сцената (колко нарцистично звучи, нали) – вместо светлините на прожекторите предпочетох преподавателската катедра. През последната една година бях лектор в университети в Япония и Италия. За поредна година преподавам и в Софийския университет. Да си ментор, да си обучител, да споделяш знанията си – за мен това е огромна отговорност, която ме задължава да подбирам много прецизно събитията, в които участвам.

Не отказвам конференции със стойност, ето, в края на месец август участвах и в онлайн събитието от поредицата ,,Why so SEOrious?‘‘.

За мен е важен начинът, по който се селектират темите и лекторите. Ще говори много за нивото, ако участниците са избрани въз основа спонсорство, а лекциите им – не са задълбочени и не разглеждат казусите в детайл. Това са два елемента, на които ние от SERP Conf. държим изключително много – релевантни лектори и полезни теми.

Някои биха казали, че сме дори прекалено стриктни в тези две направления. Толкова стриктни, че част от лекторите даже ни се сърдят. Временно, разбира се, докато осъзнаят защо го правим.

Но, за да бъда докрай откровен, напоследък нямам и толкова време за подобни изяви. В момента съм фокусиран в стартъпа ни Trackian, както и в развитието на наши продукти и компании.

Никола Минков води лекция в Soka University в Токио Япония

Какво подбуди желанието ти да запишеш докторантура в университет и то в България?

Причините са две. На първо място е подкрепата, която получих в лицето на доц. д-р Тодор Ялъмов от Стопанския факултет към СУ, който освен мотиватор и е истински съмишленик.

На второ – обичта към знанието. Това е нещо, което не заменям. Различно е от всяка друга емоция, която човек може да изпита.

Какво означава стойност за Никола Минков?

Дензъл Уошингтън е казал „Не е важно колко имаш, а колко даваш”. Колко простичко, но толкова истинско. Всъщност това бе и причината да направим SERP Acad. Да споделяш знанията си напълно открито ти дава свобода и вътрешно усещане за полезност и смирение.

Истинската стойност е да даваш, кой колкото може. Някой ще даде прегръдка, друг ще си поговори с теб, трети ще ти услужи с нещо – всеки както може.

студенти в SERP Acad 2023

Какво да очакваме на SERP Conf. 2023?

Определено подготовката е много сериозна. Очаквайте много изненади – в аванс мога да споделя няколко – безупречен кетъринг за всички гости, сладолед, гурме ястия. Ще има и мега BlackHat парти вечерта за част от закупилите билети (скоро ще пуснем още един слот с 50 билета, защото първите 150 свършиха за няколко седмици).

Само откриването ни коства около 120 часа работа – 120 часа дейности зад кулисите за 20 минути на сцената. Държим на всеки микро детайл, всеки.

Но това, което остава наш основен приоритет, е какво ще научат гостите.

Обещаваме им не само събитие и лектори на международно ниво, но и интересни и полезни лекции. Защо съм сигурен ли? Защото дори ние като агенция прилагаме вече част от тях в проектите си. И дават резултати!

Мога да повдигна още малко завесата – има закупени билети от почти всички европейски страни, от Канада, от САЩ, от няколко азиатски държави. Дори аз не очаквах подобен интернационален интерес. Получава се доста шарено.

На 12 октомври в Интер Експо Център в София предстои най-мащабната SEO конференция в Източна Европа и Балканите. Neftelimov.com е медиен партньор. Лектори от 3 континента ще говорят за изкуствен интелект (AI) и употребата му в SEOмаркетинг чрез съдържание и промотиране, както и каква ще бъде бъдещата електронна търговия. Разбери как да станеш част от българската SEO общност и да се присъединиш към гостите събитието на официалния уеб сайт на SERP Conf. 2023.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader