Интервюта . 2 минути

3 супер работещи SEO практики от Даниел Йорданов

3 супер работещи SEO практики от Даниел Йорданов

Даниел Йорданов e SEO специалист в дигитална агенция Webtik. Започва да се занимава със SEO практики през 2019 г. Завършил е „Стопанска академия Д.А. Ценов“ със специалност “Бизнес информатика” и сега учи магистратура. Преминава през няколко курса на SoftUni за SEO оптимизация и се стреми да се развива постоянно. Преподавал е SEO в „Академия за обучения Onedigital“. През свободното си време обича да чете бизнес книги, които му помагат да се развивам професионално, и да спортува.

Даниел Йорданов е част от журито на конкурса eCommerce Academy Awards 2023, а сега в Neftelimov.com ще ни каже работещите SEO практики през 2023 година.

Как започна работа в Webtik?

Мога да говоря много за това, но ще го дам по кратката процедура. Бях завършил висшето си образование и вече исках да се ориентирам и развивам в сферата на IT. Така един хубав ден срещах колегата Петьо Еремиев и се заговорихме точно за това, той ми предложи работа и така до днес.

Даниел Йорданов в дигитална агенция Webtik

SEO или SEM?

Тук съм пристрастен и няма смисъл да си кривя душата – SEO. Разбира се, в днешните раздвижени времена и силата на конкуренцията, всеки един аспект за уебсайта е важен. Няма значение, дали ще бъде SEO или SEM, важното е да се избере правилната стратегия, от която има нужда бизнеса.

Кои са работещите SEO практики през 2023 година?

Категорично ще започна със съдържанието. Вече не е важно да се сложи даден текст, който да бъде класиран на определена ключова дума. Текстът трябва да бъде полезен за самия потребител, ако могат да се сложат FAQ, ще е още по-добре. Второ, бих заложил на мета данните и най-вече мета заглавието. Трето, но не по важност са линковете, било то вътрешни или външни. Скоростта също е важен фактор за потребителското преживяване, но и роботите го гледат все повече.

Твоите SEO практики за оптимизация на един онлайн магазин?

Първото нещо, което аз лично правя за всеки проект е техническото SEO. Това включва robots.txt файл, sitemap и още няколко неща, но тези са по-известни. Препоръчвам да се започне от тук, понеже, дори да имаш хубав текст, хубави мета данни или добър вътрешен link building, ако сайта не се индексира пред търсачките, то се губи смисъл от работата до момента. Като второ, ще се повторя от по-горния въпрос, но определено качественото съдържание е от изключителна важност. Когато разкажеш за ползите на даден продукт по увлекателен начин, потребителското преживяване е приятно, е много вероятно самите потребители да запомнят даден уебсайт.

Линковете остават важен фактор за класиране в Google, така че трябва да им се обърне внимание и на тях. Говоря, както за вътрешни връзки, така и за външни. Не на последно място, отново ще кажа скоростта на даден сайт. Никой потребител не иска да чака 5 секунди, докато му зареди. Това може да доведе до голяма степен на отпадане на потребителите.

SEO практики от Даниел Йорданов

 Опиши идеалния онлайн магазин с три думи.

  1. Бързина;
  2. Качествен UX;
  3. Лесен чекаут.

Как се става “Звезда на електронната търговия”?

Когато се спазят всички звена за уеб. Говоря за техническа част, SEO практики, маркетинг и реклама, UX/UI, правни аспекти и разбира се – любезното обслужване на клиенти. Ако всичко от това се изпипа качествено и от професионалисти, тогава няма как да не станеш „ЗВЕЗДА“.

И ти ли имаш онлайн магазин? Можеш да се запишеш до 31 август в конкурса eCommerce Academy Awards, който търси звездите на електронната търговия. Конкурсът дава много възможности, като можем смело да заявим, че в отделните категории ще се състезават само електронни магазини от един и същи бранш. Това означава, че ако един онлайн търговец иска да премери сили, ще го направи с преките си конкуренти. Знаеш, че конкуренцията е движеща сила за всеки бизнес. Когато бизнесът оперира в силна среда, той върви напред.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader