Личностно развитие . 1 минутa

Принципът на Парето. 80% цаца = 20% акула?

Принцип, Парето, 80/20, цаца, акула

Ако си излязъл да ловиш цаца, за да напълниш кофата, ще ти трябват хиляда рибки. Но ако обаче ловиш акули и хванеш една, то тя ще напълни цялата ти лодка.

Това бяха думи на Браян Трейси на един от семинарите му в София, на който присъствах преди месеци. Този пример показва така наречения:

Принцип на Парето

Кръстен е на италианския икономист Вилфредо Парето, който живял през XIX век. Той след дълги наблюдения установил, че 80% от богатството се държи в ръцете на 20% от населението. Затова този принцип се казва още:

Правилото 80/20

Въпреки че точните проценти може да варират, правилото е в сила по почти съвършен начин в много области от живота. Затова в тази статия ще споделя няколко неща, които се основават на това правило. Също така са от самата ,,кухня‘‘ на Браян Трейси.

80% от хората работят на ниско ниво.

Те нямат никакво желание да си вдигнат класификацията. Не четат книги, не ходят на семинари. За тях е важно само в края на месеца да си получат някаква си заплатка и дотам. А това, че може би имат възможност (ако се потрудят повечко) – не им влиза в зоната на размисъл, защото…

80% от хората не мислят да станат изключителни в работата си, а просто да бъдат на нивото, което са си.

Тук няма просто какво да коментирам и затова минавам направо на следващото, че:

20% са техническите способности и 80% ментална настройка.

Какво мислим? Как се чувстваме? Какво искаме? Какви цели си поставяме? Са нещата, които ни мотивират и ни водят напред към успеха. Или както си го казвам аз:

усмивка, ключ, успех

Успешните хора като Уорън Бъфет прекарват 80% от времето си в четене, а останалите 20% в говорене.

Те продължават да се развиват… Затова за мен е важно да уча от всичко. Да си взема от всичко. Да имам представа от все повече неща, защото не се знае в един момент от кое ще имам нужда. И ако го нямам? То само аз ще съм си виновен, че не съм си го взел, когато е било възможно.

80% от печалбите идват от 20% от клиентите.

Не казвам, че по-малките клиенти не са важни. Разбира се, че е за предпочитане да имаме балансиран клиентски портфейл. Никой не знае откъде ще излезе зайчето… Но както казва Джордж Оруел в своята си ,,Животинска ферма‘‘: ,,Всички клиенти са равни, но някои са по-равни от другите.‘‘.

20% от търговците правят 80% от продажбите.

Това е, както с клиентите. Щом има ,,малки и големи‘‘ клиенти, значи има добри и не чак толкова добри служители. Тук също е важен балансът, защото всеки е с различен подход, навици, искания (тоест може ли да си позволим)… И щом говорим за подход:

20% е презентиране на продукта и то чрез думите на клиента според неговите думи.

Останалите проценти остават за установяване на доверие у клиентите. Както и за разбиране на нуждите им, защото може за едни екскурзията до Бали да е впечатляваща само ако има ягоди на корем, а за други да има програма, екскурзовод…

Виж също кой играе ролята на балансьор в Бизнесценозата?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader