HR . 1 минутa

HR – Балансьорът в Бизнесценозата

H, Балансьор, Бизнес, ценозата

Според мен голяма част от обществото ни си няма представа с какво е натоварено истинското значение на думата ,,HR (Human resources/Човешки ресурси)’’. Затова в следната статия ще се постарая нагледно да представя ,,образите’’ на балансьора в Бизнесценозата.

Но първо нека да започнем по отдалеч.

Всички знаем какво е Биоценоза, нали?

Биоценоза (от гр. био — живот и ценос — общество) представлява целокупност от популации на различни видове, обитаващи трайно дадена територия и намиращи се в непрекъсната връзка едни с други.

Може би, вече се досещате какво би представлявала Бизнесценозата.

Обществото в един бизнес. Целокупност от различните отдели, обитаващи трайно дадена територия и намиращи се в непрекъсната връзка едни с други.

Бизнесценоза и Неутрализъм?

Не е допустимо! Да, както вече споменах, че различните отдели в една Бизнесценоза се намират в непрекъсната връзка едни с други. А всички знаем какво е Неутрализъм. Двете страни нито да печелят, нито да губят от взаимоотношенията си. Тогава защо ни е бизнес, като хората в него ще си правят каквото си искат, няма да имат общ език, в последствие и диалог, и никаква ползотворна работа…

Нали значението на бизнеса е точно да предлага решения на нужди и в замяна да получава средства, с които да увеличава още ,,Каталога си с решения’’.

Поради тази причина му е необходим:

HR – Балансьорът в Бизнесценозата, който е:

#1 Портиер.

Набавя хората, които да реализират целите на Бизнесценозата. Извършва селекция по критерии на хората и намира правилното място за конкретния човек спрямо силните му страни.

#2 Инициатор, а не експлоататор.

Грижи се за развитието и мотивацията на служителите, като организира вътрешнофирмени събития. Стимулира мотивацията на колектива с игри и отпускащи работната обстановка мероприятия. Развива силните страни на служителите, като им предлага различни обучения и тиймбилдинги. Развива средства за повишаване на ефективността в работата.

#3 Балансьор.

Поддържа равновесието между служители и мениджъри. Помага като психолог във вътрешните проблеми. Консултира и помага при конфликти. Сплотява колектива. Следи за спазването на процедурите, сроковете и дисциплината в Бизнесценозата.

#4 Хищник.

Проучва конкуренцията и пазара на труда. Прави необходимото, за да привлече опитни кадри от други Бизнесценози, като повишава качеството на своята.

#5 И не на последно място – Възнаграждава и администрира.

Заплащане. Осигуровки. Придобивки. Бонуси.

HR прави Бизнесценозата си с Добавена стойност, както за служителите си, така и за клиентите си, защото доволните служите предлагат на клиентите си все по-добри решения на техните проблеми!

Всичко това го пиша благодарение на наученото от участниците и лектората по HR на 9Academy Сезон 3 😉

Знаеш ли също кой е вечният предприемач в природата?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader