Бизнес етикет . 1 минутa

10 златни правила за имейл етикет

10 златни правила за имейл етикет

В света на високоскоростните Интернет технологии, писането на имейли се е превърнало в рутина и често в бързината неглижираме някои от добрите практики в този тип комуникация. Но все още се цени високо от отсрещната страна нашият имейл етикет. В следната статия на Neftelimov.com ще ти представя най-важното от него.

10 златни правила за имейл етикет

#1 Бъди точен в темата на имейла, за да може събеседниците ти да добият представа за неговото съдържание още преди да са го прочели.

#2 Обърни се към получателя в учтива форма и с фамилното му име, ако не го познаваш лично.

#3 Правописът и пунктуацията доста страдат от бързината в общуването днес, но за опитните очи една изпусната запетайка или пълен член създават неприятно впечатление.

#4 Старай се да не пишеш само с главни или малки букви. Може да използваш различно форматиране или цвят, ако желаеш да наблегнеш върху определена част от имейла.

#5 Ако е възможно, избягвай абревиатурите, съкращенията и жаргона.

#6 Емотиконите не са подходящи в бизнес комуникации, особено ако не познаваш получателя.

#7 Експертите съветват да не изпращаме повече от два прикачени файла наведнъж. Ако броят им е повече, качи ги на платформа и изпрати линка. Не забравяй да обърнеш внимание как са озаглавени прикачените документи.

#8 Добре е да имаш професионален подпис, който да дава информация за твоите имена, позиция, компания и телефон за връзка.

#9 Старай се да отговаряш на имейлите в рамките на 24 часа, а ако си възпрепятстван/а, непременно уведоми за това получателя. Когато си извън офиса, не забравяй да включиш автоматично съобщение.

#10 Отделните страни и региони има специфични особености на бизнес етикета – добре е да ги отчиташ, когато пишеш имейли.

Източник: LinkedIn

Допълнение от Петър Нефтелимов: Винаги използвай професионална електронна поща. Изключително несериозно е да водиш бизнес комуникация от безплатна поща, която по всяко време може да бъде хакната, изтрита, класифицирана като спам и какво ли още не.

По темата за бизнес етикета не пропускай да разбереш също 9 кратки правила за бизнес етикет и как да надминем конкуренцията?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Кристина Крънчева

Кристина Крънчева е международен консултант по корпоративен, бизнес етикет и протокол, основател и управител на СМ Consulting. През 2016 г. става Executive Coach на Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coaching. Лектор с повече от 15-годишна практика. Нейните обучения и семинари се ползват с изключително голям интерес. Сред индивидуалните клиенти на компанията са управители на български и международни фирми и политици. Кристина казва за двата вида етикет – социален етикет и бизнес етикет, че в бизнес етикета няма полове и всички сме равни, а в социалния етикет се проявява кавалерството.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader