Как ми се отрази COVID-19? . 5 минути

Как ми се отрази COVID-19: Петър Дяксов от SEOMAX

Как ми се отрази COVID-19 Петър Дяксов от SEOMAX

Петър Дяксов е управляващ съдружник в Дигитална агенция SEOMAX. През 2009 г. стартира първия си онлайн магазин и вече над 10 години професионално се занимава с онлайн търговия. През това време успява да създаде и развие още няколко успешни проекта като fragrances.bg и timedix.bg. Другата му голяма страст е онлайн маркетингът, където има близо 8 години опит.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и личен план?

Извънредната ситуация ме хвана в момента, когато се прибрах от Италия. Това наложи да изкарам 14-дневна карантина и да работя от вкъщи. Малко по-късно беше обявено официалното извънредно положение.

По същото време с моята съпруга се бяхме заели с ремонта на нашия дом. Една от основните причини да предприемем това начинание е, че очаквахме раждането на дъщеричката ни. Затова направихме много нововъведения в жилището ни, които да ни помогнат да живеем удобно и да бъдем по-продуктивни, работейки от вкъщи.

По време на пандемията се роди нашата прекрасна дъщеря – Ванеса. Така че, COVID-19 ситуацията определено маркира един много важен момент в моя живот. Това беше и периодът, в който трябваше да се информирам и да науча как се гледа бебе, тъй като това е един изцяло нов етап за мен и моята съпруга и трябваше да се подготвим за тази промяна.

В професионален план освен че се налагаше да работим от вкъщи, самата ситуация ни подтикна с екипа да помислим за нови и иновативни услуги, които да предложим в нашата дигитална агенция. Това беше повече от подходящ момент да обърнем внимание на продуктивността, как да привличаме нови клиенти и каква допълнителна стойност може да предложим на настоящите. За целта сформирахме S.W.O.T. екип, чиято задача беше да анализира и открие начини как да подобрим процеса на работа и услугите, за да привличаме клиенти и да се адаптираме към промените от настоящата ситуация.

Насочихме вниманието си и към подобряване на нашите toolkits и интегрирахме различни нововъведения в работните процеси. Разработихме един доста подробен toolkit, който нарекохме E-commerce checklist 2020. В него се съдържат над 20 страници полезна и практически насочена информация. Той помага на колегите в агенцията, но и е достъпен безплатно за всеки, който има интерес към онлайн търговия или иска да развие онлайн бизнеса си.

Какъв бе негативният ефект?

Като негативен ефект бих посочил, че в периода март-април доста осезаемо се усети несигурността в част от бизнесите, с които работим. На някои от тях се наложи да дадат на пауза своята дейност, защото нямаше как да оперират в условията на извънредно положение. Други клиенти пък намалиха бюджетите си, което логично доведе и до намаляване на нашите приходи.

В същото време обаче, клиентите ни, които се занимават с доставка на храни, лекарствени и хигиенни продукти, продажба на стоки за дома и т.н., увеличиха значително продажбите си и съответно инвестираха в по-високи рекламни бюджети.

Какви нови професионални умения придоби или реши, че искаш да развиеш, Петър Дяксов?

По време на този период изкарах няколко различни курса, които ми помогнаха още повече да подобря някои умения, свързани с работата ми и управлението на агенцията.

През този период в SEOMAX създадохме и развихме няколко нови услуги. Една от тях е LinkedIn маркетинг и автоматизации, която беше в резултат от пандемията и действията на нашия S.W.O.T. екип.

Също така, създадохме услуга, насочена изцяло към онлайн търговците, която предлага цялостни решения за развитието и увеличаване на продажбите на техните онлайн магазини.

И третата нова услуга, върху която работихме по време на извънредното положение, е специализираната ни продукт-услуга за хотели, която им помага да привлекат повече директни резервации. Тя предстои да бъде пусната съвсем скоро.

Как се промени работният ден на Петър Дяксов?

Както вече споменах, работех изцяло от вкъщи, което значително спестяваше време от пътувания. Започнах да ставам малко по-късно сутрин, а също и си лягах по-късно вечер. Това ми позволяваше да стартирам по-бързо с изпълнение на работните задачи, тъй като не се налагаше да пътувам до офиса. Също така, почти всички срещи с клиенти, партньори и хората от екипа се случваха онлайн, което в голяма степен продължава да е така и до този момент. Бих казал, че успях доста добре да се справя с управлението и изпълнението на задачите си и да имам висока продуктивност.

Как се промени търсенето и предлагането на неговите услуги?

През последните месеци търсенето на услугите, които нашата дигитална агенция предлага, се увеличи. Много компании, които не използваха възможностите на Интернет и онлайн маркетинга, осъзнаха, че те са задължителни за постигането на по-високи резултати. Съответно започнахме да получаваме все повече запитвания за нови проекти – изработка на нови онлайн магазини и сайтове. Много нови клиенти пожелаха да работят с нас и да използват услугите ни за онлайн маркетинг и SEO, което е една положителна тенденция.

Какви канали използваш, за да развиваш собствения си бранд и да намериш нови клиенти, партньори и др.?

При нас голям процент от клиентите ни идват от препоръки. Каналите, които най-често използвам, са Facebook и LinkedIn. Що се отнася до агенцията, в последните месеци имахме възможност да създадем и публикуваме няколко интересни Case Studies от работата ни с наши клиенти и партньори. Също така, през цялата година се стремим да създаваме полезно и интересно съдържание за блога на агенцията. Участваме на конференции и организираме събития като Digital4Plovdiv, Digital4Varna и тази година за пръв път Digital4Burgas. Също така, периодично създавам съдържание и за моя личен блог dyaksov.com.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Смятам, че бъдещето на хората, избрали професията дигитален маркетолог, е светло. Една от трансформациите, които настъпват, е че трябва все повече да се фокусираме върху данните, статистиките и резултатите, а не единствено върху криейтив частта. Все повече автоматизации, които са базират на Machine Learning и дори изкуствен интелект (AI) ще помогнат за подобрение на качеството на услугите.

Дигиталните маркетолози трябва да бъдат резултатно ориентирани, да разбират бизнес модела на своите клиенти, за да предоставят адекватна услуга и да ги консултират правилно. Така могат да се постигнат качествени и устойчиви резултати във времето и дългосрочни партньорства.


✊Подкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева  

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader