Интервюта . 2 минути

Велизар Величков, Grabo.bg: Влагаш ли 100% от себе си – трудно ще се провалиш!

Grabo, Велизар Величков

Велизар Величков е търговски директор и партньор в Grabo.bg и Trendo.bg. Той е част от екипа на Grabo.bg от 2010 година, когато компанията стартира. Оттогава е спечелил над 250 бизнес клиента, използващи платформата за колективни отстъпки за генериране на разпознаваемост на марката и продажби.

Може би сте го виждали на малкия и на големия екран, тъй като е завършил НАТФИЗ и често е част от различни постановки или сериали. Той ще бъде лектор на eCommCongress 2018.

Повече за себе си ще ни разкаже в следното интервю.

Кога за пръв път започна да се занимаваш с предприемачество? Първият успех?

За първи път по-сериозно през 2010-та година, при стартирането на Grabo.bg. Преди това също имам опит с Интернет, но далеч по-неинтересни проекти. Когато бях на 15 за първи път се докоснах до магията на Интернет със сайта mp3-bg.com, където помагах доста с организация на музиката, писане на новини и прочие. По това време, mp3-bg беше в ТОП 5 на България по трафик.

Как се стигна до създаването на Grabo.bg?

Grabo.bg е идея на Сребрин Ватралов. Прочете една статия в TechCrunch и малко по-късно ни събра. Статията показваше колко голям всъщност е този модел и колко бързо се репликира навсякъде по света. Започнахме да събираме материали и да проучваме бизнес партньори, докато през това време Никола Павлов и Петър Илиев правеха сайта.

В началото наистина беше много трудно, защото когато нямаш бранд и обясняваш, че трябва да ти дадат 50% намаление + значителен процент комисионна, направо искат да те изгонят от обекта си (усмихва се).

Според теб, какъв е ключът за успеха на един проект?

На първо място – желание и енергия.

Когато започвахме Grabo.bg, никой от нас не си даваше сметка колко всъщност голям бизнес може да направим. Всички обаче го правехме с много енергия  и желание, без бизнес планове, без финансови анализи и т.н.

Да, навярно поради липсата на горепосочените компоненти, направихме и много грешки, но в крайна сметка резултатът е налице.

Когато имаш желание и влагаш 100% от себе си, колкото и клиширано да звучи, трудно ще се провалиш!

Как синхронизираш предприемачеството с актьорството?

Трудно и поради тази причина вече трета година не съм играл в театъра. От време на време снимам някакви филми, което ме държи все още в актьорската професия.

Преди всичко аз съм търговец, та… актьорското майсторство ми е помогнало много. Търговията е изкуство, както и актьорската професия. Образованието ми в НАТФИЗ, както и опитът ми от театъра, ми помогнаха много. Особено в Grabo.bg.

Сега като се върнеш назад във времето има ли момент от живота ти, който би променил? Кой е той?

Със сигурност има много моменти, които бих променил, но те не биха ме научили на това, което знам в момента. Нали знаете – човек се учи най-добре от провалите, а не от успехите.

Какво би казал на младите хора, които се страхуват да пристъпят към осъществяване на проектите си?

Какво мога да им кажа… освен да скачат смело. Когато стартирахме Grabo.bg, бях на 23 г. На 23 няма особено какво да губиш.

Скачаш и действаш – това е най-важното.

Всичко останало е безкрайни разговори за startup средата, за поредната идея, която ще промени света, но… ако не действаш, светът се променя, а всъщност ти не участваш в тази промяна (усмихва се).

Какво да очакваме от теб на eCommCongress 2018?

Надявам се умни и мъдри неща за електронната търговия и за лоялността на потребителите през 2018-та.

Ако ли не… скучна лекция (смее се).

Виж също:

Алекс Божинов(Google): България се превърна в мой дом и най-любимо място

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader