Маркетинг и реклама . 1 минутa

5 основни модела за избор на целеви пазар

модели за избор на целеви пазар

След като те запознах с начините за избор на подходящите за теб пазарни сегменти от предишната статия за маркетинг и реклама на Neftelimov.com, сега ще ти представя моделите, които може да използваш при избор на целеви пазар, както и кои са техните предимства и недостатъци.

Да си изберем целеви пазар означава да определим кои и как от вече идентифицираните от нас пазарни сегменти да обслужваме.

#1 Съсредоточаване върху един сегмент – 5 основни модела за избор на целеви пазар

При този модел предимството е, че сме концентрирани върху по-доброто познаване на потребностите на нашите клиенти. Тази концентрираност ни позволява освен това и да подобряваме постоянно производството, дистрибуцията, промоциите, като по този начин реализираме по-висока рентабилност и конкурентоспособност.

#2 Изборна специализация

При този модел ние се съобразяваме с целите и ресурсите на нашата организация и съществува реална възможност да подберем и няколко подходящи сегмента. Освен че успяваме да си гарантираме добра конкурентоспособност благодарение на ресурсите (ноу-хау; технологии; маркетингови канали; компетенции и др.), които притежаваме, а също така и да диференцираме риска при евентуално западане на някой от сегментите, в които оперираме.

#3 Продуктова специализация – 5 основни модела за избор на целеви пазар

При този модел концентрираме усилията си и всички ресурси в изработката на един конкретен продукт, който доставяме в няколко различни сегмента. Ако изберем този модел, ние можем успешно да се позиционираме по качество или по други потребителски ползи.

#4 Пазарна специализация

При този модел ние се концентрираме върху обслужването (доставянето) на повече потребности, но само на дадена група потребители, в един пазарен сегмент. Предимството на пазарната специализация е, че изграждаме в дългосрочен план силна конкурентна позиция в даден пазарен сегмент.

модели за избор на целеви пазар

#5 Пълно покриване на пазара – 5 основни модела за избор на целеви пазар

При пълното покриване на пазара ние се опитваме да обслужваме всички групи клиенти (пазарни сегменти) с всички продукти, от които те имат нужда. Тази стратегия са в състояние успешно да прилагат супер големи фирми, които оперират в световен мащаб.

Избирането на точния целеви пазар, който да обслужваме е решение със стратегически измерения и възможности за развитие. Правилният избор на целеви пазар ни помага да развиваме по-добри умения и компетенции, по-добре да обслужваме потребителите си и да увеличаваме своята конкурентоспособност.

За да бъдем една крачка пред нашите конкуренти, прочети кои са ключовите фактори за пазарен успех

Източник: LinkedIn

Редактор: Цветелина Тодорова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Тодор Арсов

Тодор Арсов има богат опит в областта на Бързооборотните потребителски стоки и Услугите. Работил е за компании като Johnson & Johnson, Seagram, Martini & Bacardi Group и много други. Дейностите за маркетинг подпомагане може да видиш на Arsov Marketing. В своите статии Тодор ще разгледа най-важните концепции, методи и инструменти на Класическия маркетинг.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader