Разни . 1 минутa

Интегративно детско здраве: Как да имаме здрави и щастливи деца?

щастливи деца

На 11 и 12 юни 2022г, с медийното партньорство на Neftelimov.com, се второто издание на дигиталния фестивал, посветен на интегративното детско здраве. Събитието беше организирано от Фондация „За по-здрави деца“ в рамките на проект „Академия за детско здраве“. В рамките на тези два дни, над 20 лектори от различни области представиха пред настоящи и бъдещи родители отговори на въпроси, свързани с:

Психология на родителя и детето

Фестивалът по традиция беше открит от Д-р Галя Манчева – учредител и изпълнителен директор на Фондация „За по-здрави деца“. Събитието имаше за цел да помогне на осъзнатите родители в отглеждането на по-здрави и щастливи деца. И то по един лесен и хармоничен начин.

Не можете да отгледате децата си така, както са ви отгледали вашите родители, защото те са ви отгледали за свят, който вече не съществува.

Специален гост на събитието беше Д-р Райна Жейнова-Колева – педиатър и специалист по хомеопатия. Фокус на нейната лекция беше алергиите, като един от основните здравословни проблеми в нашето съвремие. Големия брой алергени затруднява лечението и диагностиката на тези заболявания. Подобряването на търговския вид и влагането на различни подобрители в храни, козметика, лекарства и др. спомага за повишаване проявите на алергии. А те от своя страна да доведат до поява или влошаване на други заболявания.

Първият панел, посветен на психологията на родителите и децата, продължи с темата на Цвети Христанова за позитивното родителство. Нейната философия е, че когато сме позитивни, сме способни на много повече. Това се отнася, както за родителите, така и за тяхното отношение към децата. Когато родителите са спокойни и щастливи, това се предава и на децата. Нормално е да имаме и лоши дни, като добрата комуникация в такива случаи е от особено значение.

Първата част на този панел продължи с интересните теми, свързани с ученето чрез игра в ранна детска възраст, вълнуващата лекция на Симона Донова за музиката, като част от развитието на децата, както и въпросите за често срещаните затруднения със съня при децата. Здравка Гъркова – ароматерапевт и специалист по Гемотерапия, представи на аудиторията алтернативни терапии за влияние при дисбаланс в нервната система на децата. А темата продължи с един наболял проблем – хранителните разстройства при тийнейджърите.

Втората част на панела за психология на родители и деца се фокусира върху въпросите за доверието на децата, емоционалната им стабилност и най-важните етапи от психологическото развитие на малките деца.

Методи и алтернативи в помощ на родителите и децата

Част от темите на събитието, освен психологическото и физическото здраве на децата, покриваха и други интересни аспекти от тяхното развитие. Една от тях беше влиянието на екранното време върху тяхното цялостно здраве и развитие. Темата беше представена от Александрина Георгиева, основател на Фондация Offline Kids. Както и всички други крайности, и прекомерното екранно време оказва негативно влияние най-вече върху децата. То може да доведе до забавяне в развитието, нарушаване на съня и различни способности, хиперактивност и агресия. Нищо не може да замени пълноценното време на родителите с техните деца. Темата доразви и следващия лектор с интересни аспекти на игровите модели при децата. Те могат да са от помощ за развитието на различни умения в тях.

Част от цялостното здраве на децата е и едно от уменията на 21-ви век – доброто управление на нашите финанси. То дава възможност да бъдем подготвени финансово за всяка житейска ситуация. Темата за развитие на финансовата култура в децата представи Цветелина Тодорова – консултант по лични финанси и финансово планиране.

Модулът продължи с вечният въпрос „Къде се крие щастието?“. Част от отговора даде Петя Косева – основател на Hera Career Consult. И той е да познаваме по-добре себе си и хората около нас. Когато открием начина по който функционира всеки, какво го движи, осъзнаваме какво правим и защо. Да се приемем такива, каквито сме, е ключът към щастието. А следващите лектори представиха и други нестандартни методи за подобряване на цялостното развитие на децата като калиграфското изкуство, работата с коне и диалога с вътрешното дете.

Втората част на модула беше открита от Маруся Маринова – лайф коуч и създател на програми за преодоляване на стреса и негативните емоции в живота ни. Част от нейната работа е свързана с биофийдбек апарат. С негова помощ могат да се подобрят способностите ни за фокус и концентрация. Изгражда нови умения и познаваме себе си по-добре. Следващите теми засегнаха връзката между психика и физика в здравето на деца и възрастни ползите от солна, хидро и ароматерапия, както и семейните консталации.

Превенция и грижа за тялото

Основната грижа на родителите и фокус е физическото здраве на децата и тяхното пълноценно израстване. В модула, посветен на превенцията и грижата за здравето, Кристин Калоянова ни запозна с въпросите, свързани със съхраняване на здраво и красиво тяло по време на бременност. Интересен аспект представи Йордан Георгиев – преподавател по източни бойни изкуства, за ползите от практикуването на карате.

Вторият ден на Фестивала беше открит от Д-р Валерий Шакола – иглотерапевт, специалист по Ци-Гун и традиционна китайска медицина. Той запозна участниците с метода за подсилване на имунитета чрез меридиана на белия дроб. Според Източната медицина, природата е създала човека като балансирана и саморегулираща се система. А здравият организъм може сам да се справя с болестите.

В следващите теми бяха разгледани ползите от баховата терапия при адаптирането на децата към детската градина, както и профилактиката на постоянните зъби в детска и юношеска възраст и ортодонтските корекции.

Интерес предизвика темата на ТЕС терапевта – Гергана Радович, за съня при тийнейджърите. Докато за тях е необходим 8-10 часа сън, тревожната статистика е че те не си набавят това количество. Различните причини за напрежение у децата – обстановката вкъщи или в училище, различни други фактори, могат да са причина за недостига на качествен сън. Поставянето на ясни правила, добрите условия за сън и ограничаването на стимулиращи храни и напитки могат да са решения на този проблем. Физическата активност по-рано през деня също може да бъде благоприятно за отпускане и предразполагане към качествен сън.

В рамките на фестивала се проведоха и различни работилници по темите в представените модули. Родителите получиха различни гледни точки и решения, които да приложат при решаване на ежедневните препятствия в пълноценното отглеждане на техните щастливи деца.

Не е важно какво ще оставим на децата си … Важно е какви деца ще оставим след себе си!

Организаторите, лекторите и родителите в това второ издание на Фестивала положиха една традиция на взаимна подкрепа в полза на осъзнатото родителство. Те показаха, че могат да бъдат отглеждани здрави и щастливи деца, без да жертваме от своето време и ресурси. Можеш да научиш повече за интегративното детско здраве и от предишното издание на Фестивала „Щастливи деца“ 2021.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Цветелина Тодорова

Цветелина Тодорова е личен финансов и кредитен консултант. Има богат банков опит и работи с хора, които искат да управляват по-добре парите си и да постигат по-лесно финансовите си цели.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader