Зелен бизнес . 14 минути

Как се живее в Барселона: Градът на Гауди

Как се живее в Барселона Градът на Гауди

В Neftelimov.com е време да опознаем един град, който е не само икономически и културен център в Югозападна Европа, а и лидер при висшето качествено образование. Основан е от римляните преди повече от 2000 години. Позна ли кой е? Разбира се, Барселона.

кула в Барселона 

красоти в Барселона 

Базиликата Sagrada Familia 44-годишния труд на Антони Гауди в Барселона
Базиликата Sagrada Familia (44-годишния труд на Антони Гауди) в Барселона

Нека започнем с малко история

Барселона (1 627 559 жители) е столицата на Каталуния (270.2 милиарда € БВП), автономна област в североизточната част на Испания със собствена култура и език. Каталонският език се говори от около 10 милиона души по света и е един от официалните езици на Барселона, заедно с испанския. Ако искаш да усетиш вкуса на каталунската култура, трябва да отидеш на пазара La Boqueria, един от най-големите и известни пазари в Европа. Там може да намериш всякакви храни – от пресни плодове и зеленчуци до сушени меса и морски дарове.

Барселона е град с богата история, датираща от преди повече от 2000 години. Според легендата градът е основан от гръцкия герой Херкулес, който плава до устието на река Лобрегат и съгражда град, който нарича Барка Нона (нова лодка), през 6 век пр.н.е.

Хубаво нещо са легендите, но истинското основаване на Барселона става по-късно, през 1 век пр.н.е., от римляните, които го наричат Барчино. Според Руфий Фест Авиен, латински поет, роден в края на IV век, Барселона и нейните околности са били дом на две иберийски села: едно на Мон Табер, чието име е неизвестно. Това селце е наричано Barcilo, Barcinom или Barkeno от различни историци и се смята че оттам e произходът на името Барселона. Другото селище се e казвало Laye, основано е на Монтжуик (хълм) и е обитавано от лайетаните.

Римляните нахлуват в района през 218 г. пр.н.е. и се установяват на Монтжуик, където построяват крепост. По време на управлението на Цезар Август (първият император), те се преместват в Мон Табер, където в момента е Plaça de Sant Jaume. По време на римската епоха Барчино се превръща във важен търговски и военен център. Колонията е имала около хиляда жители и е била оградена от отбранителна стена, чиито останки все още могат да се видят в стария град.

Първите известни селища в Барселона датират от времето на неолита.

В продължение на повече от 200 години Барселона е под мюсюлманско управление и след християнската реконкиста става графство на Каролингската империя и една от основните резиденции на двора на Арагонската корона. Плодотворният средновековен период утвърждава позицията на Барселона като икономически и политически център на Западното Средиземноморие. Готическият квартал на града свидетелства за великолепието, на което се е радвал градът от 13-ти до 15-ти век.

От 15-ти до 18-ти век Барселона навлиза в период на упадък, защото се бори да запази своята икономическа и политическа независимост. Тази борба приключва през 1714 г. Обсадата на градът продължава цели 13 месеца. От 25 юли 1713 г. град Барселона е обкръжен от силите на Бурбоните под командването на херцога на Пополи, но атаките са неуспешни поради недостига на артилерия. Бурбоните чакат подкрепление от 20 000 души, което пристига през април-май 1714 г. Под командването на херцога на Беруик, нападението е подновено въпреки усилията на каталунците да пробият обсадата чрез изпращане на войски зад вражеските линии. Благодарение на пристигането на френски висококалибрени оръдия, армиите на Бурбоните започват систематичното бомбардиране на града. След неуспешен опит да влязат в града на 30 август, те най-накрая триумфират на 11 септември, когато щурмът, започнал в 4:30 сутринта, е успешен!

Накрая каталунските лидери решават да се предадат и започват преговори за капитулация. Разговорите са забавени до следващия ден, поради желанието на Филип V да накаже населението без каквото и да е споразумение. Беруик обаче, страхувайки се от продължителна борба, формално приема да уважава живота на барселонците. Правата и привилегиите на каталунците са потиснати, а периодът на културно възстановяване започва в средата на 19 век с развитието на текстилната индустрия. През този период, който е известен като Renaixença (Рененсанс), каталунският си възвръща известността като литературен език.

Днес Барселона е космополитен, оживен и мултикултурен град с богата история и несравнимо туристическо предложение. Всъщност е една от най-важните туристически и бизнес дестинации в света. През 2018 г. градът е имал над 12 милиона туристи и 30 милиона нощувки в хотели, хостели, туристически апартаменти и жилища, използвани за туризъм (HUT). Най-често срещаните страни сред чуждестранните гости на хотел в Барселона през 2022 г. – приблизително 758 хиляди международни гости са от Съединените щати, докато други 628 хиляди са пътували до популярната испанска дестинация от Франция.

Любопитно: Туристическата такса е средно 5 € на ден в зависимост дали си отседнал в хотел или друг тип настаняване.

Улица La Rambla в Барселона
Улица La Rambla в Барселона

Ла Рамбла е живописна и пъстра улица. Някои казват, че сърцето на Барселона е именно тук! От двете ѝ страни са фасадите на едни от най-необичайните и дръзки сгради в града.

Как се живее в Барселона Градът на Гауди
Барселона Марина Порт предлага отлични съоръжения, разнообразни дейности и персонализирани услуги, 24 часа в денонощието.

центърът на Барселона площад Каталуния

Площад „Каталуния“ е голям площад, намиращ се в централната част на Барселона. Той се счита за центъра на Барселона. Самият площад е пресечна точка на няколко по-известни булеварда като Ла Рамбла, Рамбла де Каталуния, де Грация и др.

Музеят EL BORN CCM в Барселона
Музеят EL BORN CCM в Барселона

20-ти век поставя началото на широко разпространено градско обновление на Барселона, което достига кулминацията си в забележителния квартал Eixample, отличаващ се с каталунски „арт нуво“ или модернистични сгради. Улиците на този квартал са успоредни и перпендикулярни, за да се получат точни квадрати при застрояване на сградите. Интересното е, че сградите в квартал Eixample са скосени под 45 °C. По този начин има повече светлина, вентилация и се получават малки паркови пространства. Този иновативен дизайн е дело на Илдефонс Серда и Суниер.

Кой е Антони Гауди?

Антони Гауди е архитектът, който помогa на каталунската архитектура да спечели световна слава и репутация. Гауди е визионер и дизайнер със специална способност да синтезира собствената си традиция и смелостта за нови технически решения.

Защо е уникален?

Отговорът е прост: Гауди се вдъхновява от природата и красотата около него. Неговият органичен стил го отличава от другите архитекти, защото никой не може да влее природата в едно архитектурно творение, както Гауди. Всеки детайл се свързва с нещо ново, което прави всеки проект наистина уникален. Барселона е домакин на най-големите шедьоври на Гауди.

Той е проектирал сгради като Casa Milà (известна като La Pedrera), Casa Batlló, Casa Vicens Gaudi, парк Güell и църквата Sagrada Família, които са се превърнали в световноизвестни забележителности.

Casa Batlló
Casa Batlló
Casa Milà
Casa Milà
парк Güell
Парк Güell

Работата на Гауди е водена от неговите страсти.

Архитектура, природа и религия. Всеки детайл от сградите му е внимателно обмислен, а той включва керамика, витражи, ковано желязо и дърво.

Любопитното е, че известният художник Пабло Пикасо хич не е харесвал Гауди! Дори го е мразел, защото е виждал в него само религиозен фундаментализъм, а не неговата артистична дързост. Майсторът на сюрреализма Салвадор Дали (също каталунец) пък го е обожавал. Двамата определено споделят уникална гледна точка за своя занаят: не се подчиняват на традиционните правила на реализма и изглежда, че и двамата са изключително предпазливи към правата линия. Дали казва за Гауди:

Тези, които не са опитали неговия превъзходен креативен лош вкус, са предатели.

Звучи като комплимент от друга страна, но идвайки от Дали, това наистина е висока похвала. Той говори за Sagrada Família, възхищавайки се на нейната „ужасяваща и ядивна красота“, предлагайки тя да бъде държана под стъклен купол, за да се запази тази странна зашеметяваща сграда. Сюрреалистите ясно виждат очи в топящи се очи.

катедрала в Барселона 

Базиликата Sagrada Familia външен изглед
Базиликата Sagrada Familia – външен изглед
Базиликата Sagrada Familia вътрешен изглед
Базиликата Sagrada Familia – вътрешен изглед

Базиликата Sagrada Familia е църква в процес на изграждане в квартал Eixample. Това е най-голямата недовършена католическа църква в света, чийто строеж е започнал през 1882. Проектирана e от архитекта Антони Гауди (1852–1926). На 7 ноември 2010 г. папа Бенедикт XVI освещава църквата и я провъзгласява за малка базилика.

Наследството на Антони Гауди

Гауди посвещава остатъка от живота си на проекта и е погребан в криптата на църквата. На въпроса за изключително дългия период на строителство, Гауди е казал:

Моят клиент не бърза.

Когато той умира през 1926 г., базиликата е завършена между 15 и 25 процента. В момента строежът продължава и се очаква да бъде окончателно завършен през 2032г.

Задължително трябва да се посети една от сградите на Антони Гауди. Този световноизвестен архитект оставя незаличима следа в града с уникалния си модернистичен стил.

Иновации и предприемачество

Барселона е не само красив град за посещение, но и чудесно място за живеене и работа. През последните години се превръща в център за стартиращи фирми и иновации. Това е благодарение на инициативи като Barcelona Activa Business Model Canvas, която помага на предприемачите да валидират своята бизнес идея и Barcelona Startup Map, която свързва стартиращи фирми с инвеститори. Има и много coworking пространства, като Betahaus, където стартиращи компании могат да споделят идеи и да работят по своите проекти.

Ако се интересуваш от стартъп сцената в Барселона, не забравяй да разгледаш някои от най-популярните стартъп събития в града, като Barcelona Startup Week и 4YFN Mobile World Congress.

Всъщност повечето чуждестранни инвестиции в Каталуния са съсредоточени в Барселона – шестият най-добър град в света за бизнес. Качеството на живот и човешкият капитал са две от нещата, които се оценяват най-високо от чуждестранните компании, така и от различни международни класации.

Благодарение на дългата си бизнес и търговска традиция…

Барселона е един от най-важните градове в Европа за правене на бизнес.

Градът произвежда и привлича предприемачи и се утвърждава като европейски център за създаване на бизнес. Местните власти насърчават икономическата активност чрез установяване на стабилна, благоприятна за бизнеса рамка, която насърчава икономическия растеж. Друга забележима характеристика е създаването на бизнес клъстери в авангардни сектори като информационни и комуникационни технологии, медии, биотехнологии, енергетика, дизайн, социални науки, аеронавтика, космонавтика и мобилност.

Зелен град ли е Барселона?

Да! Природата е ключов елемент за града.

Парковете и градините са градските зелени пространства (28%), предоставящи незаменими екосистемни услуги. Тези оазиси на зеленината  позволяват да се изключиш, да подишаш малко чист въздух и да презаредиш батериите си. В тези открити пространства може да спортуваш, да се събираш с приятели или просто да се наслаждаваш на природата. В тези кътчета от растителност, вода и дива природа ще забравиш стреса и напрежението на ежедневието. За сравнение по-зелени градове от Барселона са Рим (39%), Единбург (49%) и Виена (50%).

Барселона е дом на сложна система зелена инфраструктура, включваща голямо разнообразие от компоненти, вариращи от естествени открити площи до вертикални градини, отглеждани върху разделителни стени и различни паркове и площади. Всички те осигуряват екологични стойности, които са жизненоважни за града. От 2018 г. Барселона работи по-усилено от всякога, за да намали емисиите на парникови газове, да увеличи производството на възобновяема енергия и да намали мобилността на моторните превозни средства, наред с други екологични действия.

Новият кмет на града Хауме Колбони, избран на 17.06.2023, стъпва в длъжност с думите:

Смирено, за да се справя с най-голямото предизвикателство в живота си и смело и с убеденост, за да работя в интерес на града и неговите граждани!

На кратко: Градското планиране на Барселона се развива в съответствие с историческите и териториалните промени на града и в съответствие с други определящи фактори на публичното пространство като архитектура, градска инфраструктура, адаптирането и поддържането на природни пространства, паркове и градини.

квартал Ciutat Vella в Барселона 

Ciutat Vella е квартал, номериран като Район 1. Името означава „стар град“ на каталонски и се отнася за най-старите квартали в град Барселона. Ciutat Vella е сгушен между Средиземно море и квартал Eixample („Разширението“).

А скъп ли е за живеене градът на Гауди?

Барселона е скъп град за посещение в Испания, но се смята за достъпен в Европа. Сравнявайки двете най-добри дестинации в страната – Барселона е по-скъп от столицата Мадрид.

Нека да погледнем как стои въпросът с месечните разноски, ако живеем там. Средните месечни разходи, включително наем, комунални услуги, храна и транспорт, варират от $1,690 – $6,310 (€1,470 – $5,390) на месец. Долната граница показва сумата на комфортния минимум за живот, а горната този за луксозен такъв. Истината е, че можеш да живееш и с 1000 € на месец в този град, но няма да имаш спокойствието на комфорта, a ще си под постоянно напрежение.

За сравнение Барселона е 2.8 пъти по-евтина от Сан Франциско, Калифорния. Там е практически невъзможно да изкараш месеца с 1700 $. Само месечният наем за апартамент е около 3 300 $.

Средната заплата в градът на Гауди е 3,147€ на месец (37 775€ за година).

Извод: Разходите за живот в Барселона са много по-ниски, отколкото в много други европейски градове. За сравнение в Рим ти трябват 2500€ за истински комфорт, в Париж 3500€, а в Барсeлона 2000€. Това го прави страхотно място за живеене, ако търсиш достъпно място, което да наречеш дом и в същото време да се наслаждаваш на високо качество на живот. В Солун също прекрасно ще си живееш с 2000 €. Въпросът е ти какво търсиш и предпочиташ.

Образование

Барселона е една от най-популярните дестинации в Европа за висше образование. Всяка година хиляди студенти идват тук по няколко причини:

  1. Някои искат да научат по-добре испанската култура, опитат типична храна и се насладят на оживен нощен живот.
  2. Други оценяват качеството на местните университети и атмосферата.

Градът на Гауди предлага широк спектър от висши учебни заведения, които може да избереш. Най-добрите и престижни са Universitat de Barcelona (164 място в световната класация) и Universitat Autonoma de Barcelona (149)!

Според QS World University Rankings 2023 тези университети са в топ 170. Като цяло всички университети са отворени за международни студенти. Всъщност повечето от курсовете се преподават на английски, така че не би трябвало да има проблем с комуникацията.

Таксите за обучение в държавните университети в Барселона варират, както следва:

  • Ако си студент от ЕС/ЕИП някъде между 2800 и 6600€ на година.
  • Ако си студент извън ЕС/ЕИП някъде между 5000 и 25 000€ на година.

И двата горепосочени университета са държавни и са много добре финансирани. Говорим за бюджет между 400 и 500 млн. € за година. Заплатите на преподавателите също са много добри. Диапазонът е в зависимост от позицията (асистент, доцент, професор), степента, стажа, курсовете и т.н. – от 2 400 до 6 400 € на месец.

Да си пък студент в Барселона ще ти струва минимално 900 € в месеца. За сравнение да си студент в Рим ти трябват минимум 1500 €.

Извод: Барселона е достъпен град за студентите, а заплащането за преподавателите е много хубаво.

Santa Maria del Mar

Много хора не знаят за тази красива църква. Аз лично научих за нея благодарение на романа „Катедралата на морето“ (2006) на колегата писател Илдефонсо Фалконес.

Историята около построяването ѝ е заслужила да бъде отразена не само в роман, а също и в мини-сериала на Netflix – Catedral of the Sea.

Накратко: Църквата е построена в периода 1329-1383 г. Тя е изключителен пример за каталунска готика, с чистота и единство на стила, което е много необичайно в големите средновековни сгради. Камъните за изграждането са били носени на гръб от работниците, т. нар. бастажи (bastaixos) от планината Монтжуик. Беренгер де Монтегут и Рамон Деспуидж са били архитектите. Отвън сградата създава впечатление за огромна строгост, която противоречи на интериора.

Заключение

Барселона е известна със своята уникална атмосфера, перфектна комбинация от история, архитектура, бизнес, култура и плажен живот. Градът е симбиоза на много култури, които са оставили своя отпечатък през вековете. Това е очевидно в разнообразието от архитектурни стилове, които могат да се видят из целия град – от римски останки до готически квартали и модернистични забележителности.

Барселона ме очарова със своята жизненост!

Независимо дали става въпрос за оживените улични изпълнители на La Rambla или цветните фестивали, които се провеждат през цялата година, в този град винаги се случва нещо вълнуващо.

Уникален и невероятен град, който те завладява.

Това, което наистина прави Барселона специална – са нейните хора. Местните са топли и приятелски настроени, винаги готови да посрещнат посетителите с отворени обятия. Независимо дали разглеждаш атракциите на града или просто се наслаждаваш на атмосферата в местно кафене, със сигурност ще се почувстваш като у дома си.

Барселона е град, в който има за всеки по нещо. Независимо дали си любител на историята, любител на храната или просто дошъл по работа – този град със сигурност ще открадне сърцето ти!

рибоците в Аквариума на Барселона 
Несравнимо удоволствие е да нахраниш рибоците в Аквариума
Квартал Eixample в Барселона
Квартал Eixample в Барселона
Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Симона Стоянова

Симона Стоянова е бакалавър по биомениджмънт и устойчиво развитие и магистър по екология от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2020 година защитава докторска степен с дисертация на тема „Стойност на зелените системи в община Севлиево – оценка и моделиране на екосистемни услуги“ в катедра „Екология и ООС“ към Софийския университет. През 2023 година завършва лятно училище по икономика и финанси в Полша (3SDS), организирано от полската икономическа мрежа (PLSE) и най-добрите университети в страната. Автор е на 12 научни публикации до момента в реномирани европейски и международни списания, включително на научната и коучинг книга „Стойност на зелените системи в община Севлиево„. Носител е на отличия и награди.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader