Зелен бизнес . 4 минути

Как се живее в Солун: Бялата перла на Егейско море

Как се живее в Солун Бялата перла на Егейско море

Преди време ти представих как се живее в Париж и в Рим, сега е време в Neftelimov.com да си поговорим за един хилядолетен пристанищен град и 2-ри най-голям в Гърция – Солун (Thessaloniki).

Малко история за Солун

Солун е столица на географския регион „Македония“. Разположен е в Термейския залив, в северозападния край на Егейско море. Населението на града е около 814 000 души за 2022 г., a площта – 19,31 км2 . Основан е около 315 г. пр.н.е. от крал Касандър Македонски, на или близо до мястото на древния град Терма и 26 други села. Кръстен е на съпругата му – Тесалоника, полусестра на Александър Велики и принцеса на Македония като дъщеря на Филип II. По време на царството на Македония, Солун запазва своята автономия и парламент и се развива, за да стане най-важният град в тогавашния свят. Важен метрополис от римския период – Солун е бил най-богатият град на Византийската империя. Той е завладян от османците през 1430г. и остава важно морско пристанище и мултиетнически метрополис по време на почти петте века владичество. Преминава от Османската империя в Кралство Гърция на 8 ноември 1912 г. Градът има разнообразна архитектура, включително множество палеохристиянски и византийски паметници, обект на световното наследство, както и няколко римски, османски и сефарадско еврейски структури. Основният университет е Солунският университет, който е най-големият в Гърция и на Балканите с близо 90 000 студенти.

Култура

Днес градът е известен със своите фестивали, събития (филмови, спортни и т.н.) и вълнуващ нощен живот. Възприет е като културната столица на Гърция. Солун е прочут със своите големи търговски улици, ресторанти в района на Лададика и оживени алеи. Улица “Цимиски”, “Митрополеос” и булевард “Коромила” са най-популярните търговски улици в града и са сред най-скъпите и изключителни главни улици в цяла Гърция.

Солун е изтъкнат надлъж и на шир със своята оживена градска култура, включително с най-много кафета и барове на глава от населението от всеки друг град в Европа. Постижение! Lonely Planet го нарежда сред „най-добрите купонджийски градове“ в света.

Има от всичко по много! А рибарите по крайбрежната внасят чар, опитвайки се да уловят някой голям сафрид, а ако имат късмет, може и лаврак.

Площад Аристотел в Солун
Площад „Аристотел“

Зелен град ли е Солун?

За съжаление, не е!

Активен пристанищен град с три уважавани университета и стабилна туристическа индустрия. Това е най-точното описание. Има гъста градска структура с ограничени открити и зелени пространства (системи). Просто не е известен със своите паркове.

Пристанището в Солун
Пристанището
Крайбрежната в Солун
Крайбрежната

Получават се едва 2.6 м2 зелени площи на жител, въпреки че има крайградска гора и 7 км брегова ивица. Абсолютно недостатъчно! За сравнение един малък устойчив български град (Севлиево) има повече зелени площи на глава от населението – 20 м2 (Stoyanova & Rangelov, 2022).

Зелена зона край Бялата кула в Солун
Зелена зона край Бялата кула

В тази връзка кметът на града – Константинос Зервас (от 2019 понастоящем) е възприел от предшественика си (Янис Бутарис) политики за подобряване качеството на живот и опазване на градските зелени площи (природната среда) включващи: засаждането на нови дървета, поставяне на цифрови идентификатори, насърчаване използването на велосипеди, тротинетки, споделена мобилност и др. Кметът Зервас е възпитаник на Солунския университет и на университета „Браун“ в САЩ. Определено има какво да се научи от него. Човек с богат опит и много знания. Инженер е и автор на книгата „Размисли за Солун и политиката“.

На кратко: Общината инвестира основно в градска екология, култура и събития (спортни, филмови и т.н.).

А скъп ли е за живеене Солун?

Нещо средно. За сравнение Солун е 49% по-евтин от Ню Йорк (без наема) и 26% от Токио. Ще ти бъдат необходими около 4 300 евро в Токио, за да поддържаш същия стандарт на живот, който може да имаш само срещу 2 900 евро в Солун!

Е, цифрите са достатъчно красноречиви. За Ню Йорк сумата става доста по-различна с близо 6000 евро на месец. Голямата ябълка е скъпа дестинация!

Основният разход, разбира се, е наемът на месец. За Солун можеш да си намериш хубав апартамент по крайбрежната или в историческия център само срещу €700-800. За сравнение наемът на един апартамент в Манхатън, Ню Йорк е – между 4000 и 5000 долара на месец.

Зона в историческия център на Солун
Зона в историческия център

Образование в Солун

Една от основните причини да учиш в Гърция е, че таксите за обучение са доста ниски. Студентите от ЕС, ЕИП и Швейцария не плащат никакви такси за обучение за бакалавърска програма в гръцките държавни университети. Повечето магистърски програми също са безплатни с изключение на бизнес, медицина и др., които могат да струват до €8000 на година. Например, Солунският университет предлага топла храна два пъти на ден и безплатно ползване на фитнес залата на всички свои студенти.

От друга страна всички неевропейски чуждестранни студенти – се очаква да плащат такси от около €1500 на година за бакалавърско обучение, което включва разходите за учебници. За магистърско обучение в държавните университети – таксите са около €1500-€2000 на академична година/семестър. Частните университети в Гърция струват 10 000 евро или повече годишно.

За да живеят в Гърция, студентите харчат средно между €450 и €700 на месец – настаняване, сметки, телефонен план, карта за обществен транспорт и т.н. Ако сравним това с други европейски дестинации, като Испания и Германия, тогава средната месечните разходи за живот могат лесно да нараснат до минимум €800, в зависимост от града. Да учиш в Рим, например, ще ти струва минимум €1500!

Не случайно българските университети са доста популярна дестинация за чуждестранните студенти. Получават качествено образование на изключително достъпна цена. Най-желани специалности са фармация, медицина и стоматология с такси от 5500 до 8000 евро на година. За сравнение във Великобритания сумата е – от 38 000 до 50 000 паунда на година.

Заключение

Солун е основен икономически, индустриален, търговски, политически и важен транспортен център. Вторият по големина град в Гърция, действа още и като център за иновации и развитие. През 2021 г. общината приема своя План за устойчива градска мобилност (SUMP) със следната визия „Предприемачеството и културното наследство на град Солун се подкрепят и насърчават в жизнена, устойчива и функционална градска среда както за жителите, така и за посетителите. Всеки може лесно да пътува с комбинирани алтернативни видове транспорт, наслаждавайки се на открития бряг на морето и зелените обществени пространства“.

Общината насърчава мултимодалността и инфраструктурата на нови видове транспорт чрез разработването на мултимодални центрове и станции за споделяне на електрически автомобили и велосипеди. Разгръщането на схема MaaS за целия град, включително услуги за обществен транспорт и споделена мобилност, е част от визията на града.

Солунският SMLL работи в града, следвайки екосистемния подход за разработване на техники за събиране, управление и валидиране на данни от множество източници.

Всеки град сам по себе си е една функционираща екосистема със съответните елементи. Солун не прави изключение!

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Симона Стоянова

Симона Стоянова е бакалавър по биомениджмънт и устойчиво развитие и магистър по екология от Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2020 година защитава докторска степен с дисертация на тема „Стойност на зелените системи в община Севлиево – оценка и моделиране на екосистемни услуги“ в катедра „Екология и ООС“ към Софийския университет. През 2023 година завършва лятно училище по икономика и финанси в Полша (3SDS), организирано от полската икономическа мрежа (PLSE) и най-добрите университети в страната. Автор е на 12 научни публикации до момента в реномирани европейски и международни списания, включително на научната и коучинг книга „Стойност на зелените системи в община Севлиево„. Носител е на отличия и награди.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader