Как ми се отрази COVID-19? . 4 минути

Как ми се отрази COVID-19: Иван Манев от Worddio

Как ми се отрази COVID-19 с Иван Манев от Worddio

Иван Манев е на 46 години, родом от София, но израснал в Плевен. От 10 години живее в столицата, но преместването му там не преминава без препятствия. На Иван се налага да научи бързо английски език, който му е бил нужен за кариерно развитие. Така, Иван се сблъсква с болката на учащите език на по-късен етап в живота им и след като не намира подходящо решение, което да му помогне, той създава Worddio.

Заедно с екипа му са преминали през всички фази на развиващ се стартъп – притеснения, подсигуряване на средства, фалити, съмнения и т.н. Така те стигат до продукт, който се харесва от потребителите и набира скорост на пазара. Днес Worddio има над 60 000 инсталации от над 170 държави и над 600 положителни ревюта в маркетите.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

През януари 2020г. завърших преакселераторската програма на Founders Institute и взех решението да напусна работа и да се отдам изцяло на проекта Worddio. Целите ни бяха до няколко месеца да си подсигурим финансиране и да стартираме развитието на проекта на международен пазар. COVID-19 обаче имаше друго на ум. Инвеститорите затвориха портфейлите си и преминаха в режим на изчакване. Инвестиции имаше само в проекти, свързани с моментната ситуация. Самата пандемия се отрази много добре на нашия проект. В дните на карантина, месечното потребление и интерес към Worddio се увеличиха с над 300%. Паузата на инвеститорския интерес ми даде време, което отделих на семейството.

А негативният ефект?

Негативният ефект беше в забавянето и ограничаването на финансирането. В крайна сметка успяхме и в края на юли спечелихме финансиране от Innovation Capital. За нуждите на развитието ни трябват още средства и в момента работим по въпроса. Въпреки положителния резултат по време на карантината за Worddio, решихме с това финансиране да заложим на по-бавни темпове на развитие, за да сме по-подготвени за евентуални кризи в бъдеще.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Човек се учи докато е жив, защото после няма смисъл.

Баща ми често шегуваше с тази крилата фраза, когато темата се насочваше към учене и развитие, но това не ми попречи, когато нещо ме интересува, да поглъщам информацията с интерес. Кризата ми даде малко повече време за четене и си намерих интересна тема за дълбаене. Целим се да изградим компания от 21-ви век. Различна, стъпила на основите на здравия разум, а не на правила. Да липсват отношения „работодател – служител“ и всеки човек от екипа да има дял в компанията и да работи за себе си. В момента чета няколко книги за компании от такъв тип и виждам, че идеите ни вече са се случили някъде и сме на прав път.

Как се промени твоят работен ден?

Както вече споменах, моят работен ден се промени още в края на януари и от тогава мога да работя от всяка точка на света, където има приличен интернет. Скоро това ще важи и за всички хора, които стоят зад проекта Worddio.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

Хората не спират да се развиват и езиковото обучение е силно заложено в плановете на съвременните хора, желаещи да пътуват и да опознават света. Пандемията им даде малко повече свободно, лично време и ние го усетихме веднага в положителен аспект. Разработихме специални програми, даващи повече безплатен достъп на потребителите и виждаме положителен ефект и от това.

Досега бяхме малко в сянката, докато развивахме продукта, но развитието му тепърва започва. Обичаме предизвикателствата и всичко, което правим до момента, е различно и иновативно. Започнахме с приложението, което е различно и все още единствено от типа си на пазара, разработихме и иновативни маркетингови решения, които са нови и липсват на пазара за дистрибуция на приложения, и ще завършим с изграждането на модерна компания от нов вид, стъпила на различна основа и ценности.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Към момента основните канали, които използваме са Facebook, Instagram, Twitter и Linkedin. Планираме сериозно увеличаване на имейл маркетинг и Push Notification в приложението. Започнахме интегрирането на CRM система и на machine learning алгоритми, чрез които да изградим индивидуални маркетингови пътеки за потребителите.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Моята професия е предприемач и тя е в основата на прогреса на обществото. Само това умно нещо ми хрумна като директен отговор на въпроса. По-скоро бих споделил какво е бъдещето на Worddio, това което мечтая да се случи:

Искаме да помогнем на учащите чужди езици по света да обогатяват езиковия си запас по правилен и лесен начин, като изградим приложение, адаптиращо се според индивидуалните им нужди и прогрес на учене. Това ще го постигнем, изграждайки различна компания, отговаряща на очакванията и разбиранията на съвременните хора за справедлива работна среда.

Какво е Worddio?

Worddio LogoWorddio е първото приложение за пасивно изучаване на думи на чужд език. Разполагаш с над 270 000 професионално записани аудио флашкарти на 34 езика. С него може да обогатяваш или опресняваш речника си на желания от теб език, докато правиш нещо друго, без дори да докосваш телефона си.

Стъпки за получаване на едномесечен безплатен достъп:

  1. Регистрирай* се в Worddio, като последваш линка или сканираш кода с камерата на телефона си.Neftelimov QR Worddio App Free Trial
  2. След успешна регистрация, свали приложението на телефона си.
  3. Влез със същото потребителско име и парола или социален профил, с които се регистрира в стъпка №1.
  4. Автоматично ще получиш 1 месец БЕЗПЛАТЕН достъп в Worddio.

*По-лесна и бърза е регистрацията със социален профил, т.к. не изисква потвърждение на имейла. И двата случая, единствената информация, която остава при нас, е имейла, който ползваш като user name в приложението.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader