Маркетинг и реклама . 1 минутa

Как да изберем привлекателните за нас пазарни сегменти?

Как да оценим и изберем привлекателните за нас пазарни сегменти

В предишната статия за маркетинг и реклама се спряхме на критериите, по които да направим избор на нашите канали за дистрибуция. В тази статия на Neftelimov.com ще разгледаме факторите, с които трябва да се съобразим при оценката и избора на подходящите за нас пазарни сегменти.

След като вече сме извършили пазарната сегментация, ние трябва да направим преценката в кои и в колко от тези различни пазарни сегменти да се прицелим. По-долу ще се спрем на средствата за оценка на пазарния сегмент.

Как да оценим и изберем привлекателните за нас пазарни сегменти

Най-важните фактори, с които да се съобразим при оценяването на пазарни сегменти:

#1 Размерът и растежът на сегмента

Най-важният въпрос, на който да дадем отговор, е дали потенциалният сегмент има подходящ размер и добри възможности за растеж.

По-важният от двата показателя за нас е сегментът да има добри възможности за растеж, защото след като се настаним в него ще разполагаме и с по-добри възможности за нарастване на продажбите и печалбата.

#2 Рентабилна привлекателност на сегмента

Друг много важен показател за оценката на сегмента е неговият потенциал за генериране на печалби.

Според Майкъл Портър има пет фактора, които определят дълготрайната рентабилна привлекателност на пазарни сегменти:

  1. Опасност от усилено съперничество в сегмента.
  2. Заплаха от навлизащи нови конкуренти в сегмента.
  3. Опасност от заместители на продукта.
  4. Опасност от нарастваща възможност за пазарене от страна на купувачите.
  5. Опасност от нарастваща възможност за пазарене от страна на доставчиците.

#3 Цели и ресурси на организацията

Дори и пазарният сегмент да е достатъчно привлекателен за нас по предходните показатели, ние трябва добре да преценим дали съответният сегмент отговаря на нашите цели и средства.

Как да оценим и изберем привлекателните за нас пазарни сегменти

Сегментът трябва да е в съответствие и със стратегическите планове и цели на организацията.

След това трябва добре да преценим дали притежаваме необходимите ресурси (финанси, компетенции, технологии, маркетингова стратегия и други), за да навлезем в този сегмент.

В заключение, всяка организация трябва да навлиза само в тези пазарни сегменти, в които може по най-добър начин да задоволява нуждите и изискванията на своите потребители.

Да им предлага повече добавена стойност. За да научиш повече в тази връзка, може да прочетеш също кои са ключовите фактори за пазарен успех.

Източник: LinkedIn

Редактор: Цветелина Тодорова

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Тодор Арсов

Тодор Арсов има богат опит в областта на Бързооборотните потребителски стоки и Услугите. Работил е за компании като Johnson & Johnson, Seagram, Martini & Bacardi Group и много други. Дейностите за маркетинг подпомагане може да видиш на Arsov Marketing. В своите статии Тодор ще разгледа най-важните концепции, методи и инструменти на Класическия маркетинг.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader