Интервюта . 4 минути

Натали Търнър: Иновациите са много повече от това да имаш идея!

Натали Търнър Иновациите са много повече от това да имаш идея

Натали Търнър е родом от Лондон, в момента живее в Малайзия, работи в Сингапур и пътува по света, вдъхновявайки хората да живеят според предназначението си и да постигат своя творчески потенциал. Международен лектор и автор на бизнес книгата Yes, You Can Innovate.
 
Тя е
CEO на The Entheo Network, със седалище в Сингапур. Работи и консултира водещи в света организации, в това число CISCO Systems, Singapore Airlines и LEO Pharma Asia, като им помага да изградят система за иновации, култура и професионални възможности и предлага нови идеи в посока разрастване на екипа и бизнеса.

Натали Търнър Иновациите са много повече от това да имаш идея
Натали Търнър е създател на модела 6 ‘I’s® of Innovation – „Шестте И-та на иновациите“. Това е цялостен подход към иновациите, който обединява дизайн-мисленето и развитието на организациите чрез уникални иновативни стратегии.

Повече за модела и за предстоящото си участие в Samodiva Mastermind Summit ще ни разкаже в следното интервю на Neftelimov.com.

Натали Търнър, всеки ли може да бъде изобретател? Какво е необходимо, за да си изобретател?

Изобретението и иновацията са две доста различни неща. Някой изобретява нещо много рационално, но не продължава процеса, не върви към комерсиализация и извличане на доход от изобретението. Подобен подход изисква умения, които повечето изобретатели и творци нямат. Така че говоря за иновации, които включват изобретения и находчиви решения като основна част от творческия процес. За да внедряваш иновации, са ти необходими доста практически умения и талант. Конструирах модел, който ги дешифрира. Нарича се „Шестте И-та на иновациите“ (6 ‘I’s® of Innovation).

Какво представлява този модел? Наистина ли можеш да определиш своето предназначение, като приложиш този метод?

„Шестте И-та на иновациите“ е интегриран модел, който съчетава индивидуално или колективно измерване на силните страни. Състои се от шест нива, подредени в окръжност:

  1. ИДЕНТИФИЦИРАЙ.
  2. ПРОБУДИ.
  3. РАЗСЛЕДВАЙ.
  4. ИНВЕСТИРАЙ.
  5. ИЗПЪЛНИ.
  6. ПОДОБРИ.

Натали Търнър Иновациите са много повече от това да имаш идея

Той съдържа и вътрешни триъгълници, които представят ПРОЦЕСА и КУЛТУРНАТА СРЕДА, от които се нуждае всяко едно ниво, за да заработи по-ефективно. В центъра на модела е ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО или целта. Философията е, че трябва да създадем и внедрим предназначението на иновациите, което също така е много близко до нашето личностно предназначение. Когато работим върху личностното предназначение, има различни пътища да открием какво би могло да бъде то. Моделът ,„Шестте И-та на иновациите“ може да помогне на хората да активират НАМЕРЕНИЕТО така, че то да може истински да заживее в света. Това е систематизирано в книгата ми Yes, You Can Innovate.

Коя е най-иновативната професия в момента според Натали Търнър?

Мисля че са много. Очевидно е, че хората, които работят в областта на дигиталните технологии, изкуствения интелект, личните данни, Интернет и областта на роботиката са доста търсени, понеже бизнесите се нуждаят от тях, за да се разрастват. Но има и нещо повече – наблюдава се нов подем на предприемачеството в много различни области и можем да кажем, че професията на предприемача е една от най-бързо разрастващите се и е необходимо екипите да бъдат обезпечени с професионалисти, които да реализират идеите. Иновациите са много повече от това да имаш идея.

Натали Търнър Иновациите са много повече от това да имаш идея

На какво учи жените във Women who Lead Натали Търнър? Каква е целта на ретрийтите, които организирате?

Идеята за Жени, които ръководят (Women who Lead), се появи от необходимостта жените да отделят време и да определят посоката, в която се развиват в професионалния си живот, като го съчетават с благосъстоянието си и начина си на живот. Провеждам два типа ретрийти. Единият е за жени, които желаят да си създадат представа коя е следващата им стъпка по пътя си като лидери, другият е използването на персонален/професионален инструмент, наречен Енеаграма, който помага да открият кое би могло да ги спира в развитието, как да използват предимствата си и да усилят присъствието си като лидери.

Естествено ли е жените да заемат ръководни позиции? Каква е спецификата и какво трябва да знае и може една жена, за да е на такава позиция?

Разбира се, че е естествено. Имало е има много жени, заемащи лидерски позиции в различните индустрии и бизнеси. Също така има значителен брой жени, притежаващи бизнеси и е факт, че тенденцията е те да стават все повече. Какво трябва да знае жената ръководител зависи от вида и обхвата на организацията, която ръководи, а и това са същите умения, които и мъжете трябва да притежават.

Натали Търнър Иновациите са много повече от това да имаш идея

Какво да очакваме от Натали Търнър на Samodiva Mastermind Summit?

Вярвам, че семинарът ще е трансформиращо преживяване за всеки, който присъства, за всички лектори също и за мен в това число. Няма нищо по-вълнуващо с целия си стремеж да се фокусираш върху това кой си и накъде вървиш в живота. Ролята, която ще изпълнявам е да помагам и подкрепям хората в тяхното пътешествие и да им дам практически напътствия как да се издигнат на своето следващо ниво в лидерството.

Самодива Mastermind Summit ще се проведе на 27 юни 2019 в Rainbow Plaza. Очакват се над 200 гости и 40 лектори. Това е първото по рода си събитие в България, в което всеки участник ще има възможност да сподели лично или професионално предизвикателство, да даде обратна връзка, съвет и като цяло, да е в помощ на останалите, за да могат всички да се развиват и израстват в различните сфери, които са застъпени.

Използвай промокод NEFTELIMOV15 и получи 15% отстъпка от цената на билетите.

Билетите вече са в продажба в сайта на събитието

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Мария Ненова

По образование – филолог, педагог, по вдъхновение – преводач, по призвание – изследовател. Имам 2 магистърски степени в областта на филологията – Български език, Руски език. Това, че се занимавам с преводи и съм преподавала повече от 23 години на млади хора, ме е стимулирало да съм в крак с новите неща и ученето е част от моето ежедневие. Процесът на обучение за мен е двустранен – аз уча учениците си, а те учат мен.
През 2005 година, благодарение на Словото, се запознах със Системата на Норбеков и от тогава съм част от екипа на Норбеков България. В момента съм преподавател по методиката на Норбеков, а от май 2014 година съм и в екипа на Издателско продуцентска къща ,,Жануа’98‘‘. Обичам да чета. Любознателен човек съм и непрестанно съм учила и сама, прочитайки много книги в различни области на знанието, и на различни курсове, семинари.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader