Личностно развитие . 4 минути

4 теории за постигане на успех. Коя е твоята?

4 теории за постигане на успех

Да бъдеш успешен означава да постигнеш желаната визия и планирани цели. Успехът може да бъде определен социален статус на просперирал човек, който също би могъл да спечели слава с добрите си резултати. Тълковният речник описва успеха като: „постигане на богатство, просперитет и/или слава“.

Всъщност когато говорим за успех, трябва да знаем какво също е провал (трябва да сме разбрали какво е провал), за да може да дадем точна дефиниция на двете понятия.

И така обратното на успех е провал, това е когато се провалиш в постигането на целите си.

#1 Успех в обществото и медиите

Обществото и медиите имат консуматорска представа за щастие и успех.

Медиите обичат да отразяват популярността и интригите около популярността. Те са склонни да изкривяват успехите в нещо, което се равнява на продажби, гледания, награди или гласове. Може да се каже, че медиите често насочват вниманието си към пробивните хора, постигнали постижения със съревнование и нахално поведение вместо с благородност и интелект.

Наградите са мерило за успех, ето защо медиите не пропускат да представят точно тази част от успеха, защото тя е най-бляскавата част от живота. Медиите всъщност не променят буквалното значение на думата ,,успех‘‘, те просто възнаграждават някои от най-грубите примери за сурова сила, господство или безстрашие над ценностите като търпение, постоянство и доброта.

#2 Определение за успех на практика

Робин Шарма е един от най-добрите специалисти по лидерство и развитие на личността в света. Той твърди, че успехът не е само печелене на пари. Истинският успех включва 8 елемента:

 1. вътрешен успех (позитивна нагласа за живота),
 2. уважение към себе си,
 3. вътрешен мир и силна духовна връзка с нас самите, крепко здраве,
 4. семеен успех,
 5. професионален успех,
 6. икономически (свързан с умението да акумулираме повече доходи),
 7. социален успех (да се изгради богата мрежа от ментори, интересни мислители и ценни приятели просто правят живота по-добър),
 8. приключенски успех, който се състои в желанието да се търсят различни предизвикателства в живота (напр. запознанство с непознати хора, поемане на нова професионална посока).

Най-важното за Робин е, когато сме успешни, да бъдем и полезни за себе си и за света, да успеем да въздействаме с нашите идеи на сърцата на хората.

Друга важна личност е покойният Зиг Зиглар, който беше един от най-уважаваните съвременни експерти за успех, мотивация и водене на балансиран живот. В книгата си ,,Born to Win!‘‘, той твърди, че успехът не може да се определи с едно изречение, а вместо това се състои от много неща. Може да се твърди, че определението зависи от човека.

Все пак той дава различни дефиниции за успех. Не всички от тях ще резонират с теб, но има вероятност поне няколко от тях да ти въздействат:

 • Успехът се състои в това да правиш най-доброто.
 • Успехът се състои в поставянето на конкретни цели.
 • Успех може да бъде мястото, в което се чувстваш като у дома си.
 • Успех е да разграничиш разликата между нужда и желание.
 • Успех е да вярваш, че можеш. Успех може да се нарече баланса между работата със страстта.
 • Успех е да се погрижиш за нуждите си като човек.
 • Успех е да можеш да казваш понякога ‘’не’’.
 • Успех е да знаеш, че животът ти е изпълнен с изобилие.
 • Успехът е да разбереш, че не можеш да задържиш това, което не даваш.
 • Успех е когато помагаш на другите да успеят.
 • Успех е да се научиш да даваш вместо винаги да вземаш е част от създаването на свят, в който всички искаме да живеем. Когато помагаш на другите, ти също създаваш среда, в която другите ти помагат на теб.
 • Успехът е празнуване на малки победи. Всички цели изискват първо да бъдат разделени на по-малки цели, така че всеки път, когато завършиш една, отдели време да оцениш труда, който си положил в нея.
 • Успехът е за всички, хората със силен дух са тези, които продължават в живота, дори и физически да не са съвсем здрави.
 • Успехът е да разбереш, че контролираш съдбата си. Съдбата ти се контролира от теб самия. Поеми отговорност за твоите действия и последствия и ще откриеш, че естествено ще станеш по-успешен.

#3 Статичен и динамичен поглед към успеха

Има два типа хора, такива които вярват, че успехът е даден само на талантите и такъв, в такива, които изграждат мислене за растеж. Този тип хора вярват, че усилията им имат значение. Вместо да мислят, че способностите им са фиксирани или статични, хората, които имат нагласа за развитие, вярват, че усилията и упоритата работа могат да доведат до градивен растеж.

Те научават нови умения. Когато са изправени пред предизвикателства, те търсят начини да развият знанията и уменията, които са им необходими за преодоляване и триумф.

Гледат неуспехите си като учебен опит. Хората с нагласи за растеж не вярват, че провалът е отражение на техните способности. Вместо това те го разглеждат като ценен източник на опит, от който могат да се учат и да се усъвършенстват. „Това не се получи“, може да си помислят, „затова този път ще опитам нещо малко по-различно.“

За да развият това мислене за растеж, хората трябва да развият емоционална интелигентност. Затова такъв тип хора наблюдават емоциите си. Такъв тип хора търсят здравословни начини да се справят с емоциите си.

Психолози изследват група деца в ранното им детство и установяват, че този тип деца имат воля и постигат успехи с голямо постоянство и търпение.

Впоследствие същата тази група деца я проследяват и виждат, че в зряла възраст, тези деца вече стават успешни възрастни.

Изводите до които стигат е, че засилването на волята може да се получи, като се поставят малки цели и се следват. Засилването на волята е свързано с вътрешната мотивация.

Мотивацията за успех на всеки е различна, предимно награди като пари, похвали ни вълнуват, но личното удовлетворение от успеха също играе важна роля в постигането на успеха.

Вътрешната мотивацията е водещ фактор за успеха, защото всяка една работа постигната със силна мотивация е добре изпълнена качествена работа.

Но не изключваме факта, че без външния мотиватор да го има, вътрешната мотивация може да не се появи.

#4 Успехът е в нас самите

Това, което е по-важно е да установим, че това, което ни прави щастливи, ни прави и успешни в живота.

Благосъстоянието не може да се измерва с пари, а с ценности, които да те правят щастлив – приятелство, връзки, семейство… Успехът, който ние определяме какъв ще бъде за нас.

Процесът да бъдеш успешен започва с поставянето на твои лични цели и стратегии.

Имай едно на ум, че успехът е следствие от това, че си спечелил поредица от постижения. Така че не забравяй да разделиш целите си на по-лесно достижими подцели.

Успехът може да се определи по много начини. Ако изпитваш щастие, любов или приключение в този момент, вече си успял. Продължавай все така!

А за теб какво е успехът? Ще се радвам да напишеш в коментарите отдолу твоята теория за успех.

Използвани източници:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Елица Димитрова

Завършила съм Френска филология в Софийски университет и Културно предприемачество в ЕСФАМ (висше фракофонско учебно заведение по администрация и мениджмънт). Привлечена от магията на изкуството още докато учех, създадох платформа за изкуство и култура заедно с мой приятел и увлекателен прозаист Иван Ганчев Creativitycocktail, в която пишех новинарски статии и поезия. За мен изкуството е начин на живот. То е нещото, което буди творческия ни потенциал да се развиваме и да бъдем несъвършени, но истински като изкуство. Насочих интереса си към теми свързани с личностно развитие, тъй като мечтата ми е да стана арт терапевт.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader