Личностно развитие . 3 минути

Какво е любовта според различните философски вярвания?

Какво е любовта според различните философски вярвания

В речниците може да открием определение за обич като дълбока, нежна и страстна привързаност към друг човек или чувство на топла лична привързаност или дълбока обич, например любовта към родител, дете или приятел.

Древногръцките философи идентифицират шест форми на любов:

  1. по същество семейна любов (на гръцки Storge),
  2. приятелска любов или платонична любов (Philia),
  3. романтична любов (Eros),
  4. любов към себе си (Philautia),
  5. любов към госта (Xenia),
  6. божествена любов (Agape).

Съвременните автори разграничават още нейни разновидности: безответна любов, празна любов, другарска любов, консумирана любов, влюбена любов, самовлюбеност и куртоазна любов.

Любовта в Библията

В Библuята любовта е описана като силна мощна енергия (‘’Любовта е многострадална, милостива…’’, която човек носи в сърцето и ума и в която един християнин прави в живота си чудеса от любов защото вярва силно в Божията любов. В Евангелието за истинската любов е важно да прощаваш и аз мога да допълня първо на себе си за болката, която имаш в сърцето си и след това да продължиш да обичаш вече неумърсен, затова ситуациите, в които изпадаш, трябва да търсиш начин да не изпадаш пак в тях, в тази болка, която те прави раним. Молитвите за безусловна божествена любов са тези, които пречистват съзнанието ни и ни доближават до чистата любов, която търсим. Чрез тях правим чудеса и засилваме вярата си в любовта.

 Какво не е любов?

„…Любовта не завижда, не се възвишава, не се гордее, не действа възмутително, не търси своето, не се дразни, не мисли зло, не се радва на неправдата, но се радва на истината; тя обхваща всичко, вярва на всичко, надява се на всичко, прехвърля всичко. “1. Кор. 13: 4-8

Тя не чака реципрочни чувства. Тя обича, защото иска да обича! Тя е свободна като птица!

Какво е любов в исторически план?

Историята я представя като широк спектър от емоции и поведения. В древността любовта се определя като емоционално привличане между отделни индивиди. Тя се изразява в естетическите удоволствия изкуство, танц, музика, живопис, скулптура и природа.

Смяташ ли, че хората по света са се влюбвали по начина, по който го правим сега?

Религиозни възгледи за любовта – любовта е уважение. Тя е даване на пространство за всички.

Любовта е равна на Бога, мислим за нея и олицетворяваме любовта, която търсим. За да процъфтява една връзка, стават важни взаимното уважение, пространството, голямата химия, качествената комуникация, сходните религиозни или духовни убеждения..

Биологичната основа на любовта – науката зад привличането

Любовта е химия – мозъкът ни може да освобождава цял набор от химикали, които могат да влияят на различни емоции. Любовта има силата да лекува – тялото ни търси любов и реагира положително на взаимодействието с любимите хора. Тя може да повлияе на здравето и благосъстоянието ни.

Според биологията в любовта има три основни движещи сили – либидо, привързаност и предпочитания към партньора. Известно е, че любовта споделя доказана химия с хормоните, което я прави биологичен процес, включващ повече наука, отколкото магия!

Какво е любовта в действителност? Какви фактори допринасят за намирането на истинската любов?

Любовта може да бъде завладяваща, вдъхновяваща и подкрепяща. Най-интензивната и лечебна форма е истинската и чиста любов. Тя е безусловна и те кара да се чувстваш видян и чут в най-голяма степен. Съществува ли безусловна любов? Да. Предлагам ти списък с признаци, които ще ти помогнат да разпознаеш „истинската любов“.

8 основни аспекта на истинската любов

Взаимно уважение: Уважението един към друг е най-важният аспект за поддържане на любовта. То не избледнява в трудни моменти. То дава достатъчно пространство за личностно развитие и израстване и вие се отнасяте един към друг като към равни.

Доверие: Връзката, в която липсва доверие, ще бъде посредствена. Когато се доверяваш на някого, ще имаш спокойствието да му се довериш. Доверието помага за изграждането на любовта.

Приемане: Когато се научиш да оценяваш качествата на другия и да проявяваш състрадание, преди да съдиш уязвимостта на партньора си, връзката ще бъде пълноценна. В истинската любов признаваш различията, вместо да се опитваш да промениш партньора си.

Безкористност: Любовта се състои в това да се грижиш за нуждите на партньора си толкова, колкото и за своите собствени. За да получиш истинска любов, трябва да умееш да държиш настрана егоистичните си желания и да се научиш да оценяваш отсрещните безкористни жестове към теб.

Заключение

Любовта се състои в това да имаме някого, който да споделя живота ни и да бъде на наша страна в трудни моменти. Когато искрено се харесвате и ви е приятно да прекарвате времето си заедно, споделяте общи ценности и възгледи, тогава връзката може да издържи проверката на времето. Чувствате се в безопасност един с друг.

Любовта е относително понятие, също както успеха. В коментарите по-долу моля сподели какво за теб е любов? Дали съществува истинска любов и какъв е пътят към нея?

Също по темата виж нашия Разказ за ЛюбовТА…

Използвани източници:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Елица Димитрова

Завършила съм Френска филология в Софийски университет и Културно предприемачество в ЕСФАМ (висше фракофонско учебно заведение по администрация и мениджмънт). Привлечена от магията на изкуството още докато учех, създадох платформа за изкуство и култура заедно с мой приятел и увлекателен прозаист Иван Ганчев Creativitycocktail, в която пишех новинарски статии и поезия. За мен изкуството е начин на живот. То е нещото, което буди творческия ни потенциал да се развиваме и да бъдем несъвършени, но истински като изкуство. Насочих интереса си към теми свързани с личностно развитие, тъй като мечтата ми е да стана арт терапевт.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader