Бизнес . 1 минутa

6 задължителни ресурса за успешен бизнес на село

6 задължителни ресурса за успешен бизнес на село

Когато се опитваш да създадеш малък бизнес е достатъчно трудно само по себе си да включиш всички нужни елементи на самия бизнес на село, включително лидерството и ежедневните задачи. Поради тази причина най-успешните предприемачи не просто планират ресурсите си в рамките на бизнеса, те стратегически събират екип, който да подпомогне компанията. Всъщност този набор от ресурси често е разликата между успеха и неуспеха. Точно за тези ресурси ще си говорим в следната статия на Neftelimov.com.

И така – от кого се нуждаеш в своя екип?

#1 Счетоводител – 6 задължителни ресурса за успешен бизнес на село

Няма нужда да се споменава, че освен ако не си данъчен експерт, ще се нуждаеш от такъв в твоя екип на всяка цена. Твоят счетоводител не само трябва да подготвя годишните ти данъци, но трябва да ти бъде от полза и по друг начин – да те тренира през цялата година (например да подпомага с определянето на точните тримесечни оценки, да те съветва за корпоративната структура и евентуално да ти помага в наемането на служители или независими изпълнители, наред с други проблеми) така че да намалиш данъчната тежест и правилно да структурираш бизнеса си.

Съвет: Свържи се с поне 5 счетоводители, които са се фокусирали върху малкия бизнес. Наеми този, който отговаря най-добре на изискванията ти, който е най-способен и най-заинтересован от твоя бизнес на село.

счетоводителят е задължителен ресурс за успешен бизнес на село

#2 Дизайн и поддръжка на уебсайтове

Изумява ме колко е трудно да се намери подходящия човек за уебсайт, когато има толкова много създатели в бранша. Не прави грешката да наемеш някого, който не изисква голямо заплащане или ти е бил препоръчан от приятел. Най-важното е първо да установиш изискванията си.

Дали ти трябва някой, който да създаде сайт от нулата, да го поддържа, да изгради потребителски сайт за електронна търговия, да работи с конкретна платформа?

Различните разработчици на уебсайтове имат различен опит и е от изключително значение първо да си изясниш какво ти е необходимо точно за твоя бизнес на село. След като си го изясниш, можеш да провериш за подходящ източник на разработчици. Сещам се за една, в която можеш да въведеш критериите си и да намериш най-подходящия разработчик за твоите нужди. Разгледай го!

Съвет: Намери уебсайтове в твоята сфера, които ти харесват, и обмисли дали да се свържеш с техните създатели. След като направиш кратък списък от кандидати, разгледайте тяхното портфолио от сайтове, свържи се с хора, които са ги наемали преди, за да се запознаеш по-добре с техния опит в сферата им на работа и от колко време тези разработчици на сайтове са в бизнеса. Със сигурност не би искал да наемеш някого, който уж започва твоя персонализиран сайт, но след това изоставя проекта ти наполовина, защото е намерил по-добро работно място. Случва се.

Друг вариант е сам да си създадеш сайт. Така ти поемаш целия контрол, зависиш изцяло от себе си и няма шанс някой да те напусне изневиделица. Да не говорим, че вече е супер лесно да си направиш сайт – както и да го поддържаш. Вече има платформи като Сайт билдър, които ти помагат да си направиш сайт за броени часове и то без технически умения. Всичко е с бутони и придърпване на елементите. Най-хубавото е, че можеш да го тестваш безплатно и да прецениш доколко ти харесва. Препоръчвам ти да пробваш!

#3 Маркетинг и реклама – 6 задължителни ресурса за успешен бизнес на село

Ако си като повечето предприемачи, сигурно обичаш работата си, но МРАЗИШ промотирането на твоя бизнес и себе си. За съжаление, ако не правиш хубава реклама, най-вероятно никога няма да получиш шанса да предлагаш най-качествените продукти и услуги. Малко по-трудно е да навлезеш в тази сфера, защото може да бъде изкушаващо сам да се справиш с тази задача или просто разчиташ на предаването от уста на уста на това, което си създал – това е фатална грешка.

Съвет: Ако нямаш значителен опит в маркетинга, избягвай да харчиш хиляди средства предварително за стратегически анализ и дългосрочна маркетингова подкрепа. Вместо това потърси по-малка фирма, най-добре да е ръководена от някого, който преди това е работил за голяма фирма, така че да получиш опита, който търсиш.

маркетингът и рекламата са задължителни за успешен бизнес на село

#4 Адвокат

Специалистът по право може да е от решаващо значение. Разбира се, адвокатът може да бъде полезен при първоначални насоки относно избора на тип юридическо лице, установяване на корпоративната структура, търговска марка и авторски права, GDPR, въпроси за правата и, разбира се, защита и иницииране на дело.

Съвет: Наеми си адвокат!

#5 Застрахователен агент – 6 задължителни ресурса за успешен бизнес на село

Въпреки че намирането на адвокат може би е очевидно задължение на всеки малък бизнес, откриването на правилния застрахователен агент не е толкова близко до ума на младите предприемачи – но също толкова важно. Не само, че трябва да се увериш, че твоят бизнес има достатъчна застрахователна защита, но може да не си наясно с допълнителните застрахователни изисквания, необходими на базата на твоя бизнес или индустрия. Много клиенти изискват да им бъдат показани застрахователни сертификати от всеки продавач, независимо от вида на услугата или размера на компанията.

Съвет: Вземи препоръки от колеги за добри и отговорни застрахователни агенти. Ако в твоя бизнес на село има повече риск (например включва физическа дейност, деца, капиталови инвестиции) или има друг вид риск, говори със застрахователен агент, преди да стартираш бизнеса си.

#6 Общност от хора, вярващи в теб и в твоя проект

Стартирането на бизнес никак не е лесно и доста често е стресиращо. Затова е от изключително значение да имаш група от близки, които те подкрепят. За много предприемачи пътят към успешния бизнес може да доведе до изолация, защото твоят партньор или приятели може да не споделят същата професия и няма да разберат стреса, който преживяваш. Много важно е да имаш група от съмишленици, с които ще обменяте опит, ще обсъждате идеи, ще ти предлагат инструменти и ресурси за разрастване на бизнеса или дори ще доведат нов клиент!

Съвет: Създай своя група по-рано и обмисли свързването с хора от различни сфери в бизнеса. Има толкова много сфери, от които предприемачите могат да се учат – дори когато бизнесите са доста различни един от друг. Всъщност понякога е по-лесно да работиш с някого от друг бизнес, тъй като не представлява конкуренция.

общността от верни хора е задължителен ресурс за успешен бизнес на село

В платформата, която сам създадох, Указател за професионалисти може да откриеш професионалиста, който ти е необходим за своя бизнес, или ти сам да си създадеш безплатно своя страничка, в която да опишеш цялата си професионална история и да достигнеш до потенциални клиенти!

Не пропускай да разбереш също защо да работим за себе си?

Източник: entrepreneur.com

Материалът е на Dana Brownlee и преведен на български от Анета Гергинова.

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader