Как ми се отрази COVID-19? . 3 минути

Как ми се отрази COVID-19: Николай Кръстев от CasinoWow

Как ми се отрази COVID-19 Николай Кръстев

Николай Кръстев е от Бургас и вече повече от година и половина живее в София. Занимава се от около три години с дигитален маркетинг и по-специално SEO, контент маркетинг и от части с PPC. Интересува се от психология и поведение на потребителите. Стреми се да разбира по-добре подбудите при търсене и желанието, с което потребителите се информират и конвертират.

Преди точно година завършва цялостното обучение по дигитален маркетинг DigitalPro, което затвърждава неговите виждания за насоката, по която трябва да се движи професионално, дава му кураж и стимул да се развива. Явно се справя добре, щом от различни места чува, че питат „Кой е #НикиКръстев?“.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

В началото на ковид кризата бях доста объркан от цялата информация и дезинформация, която се изливаше от всички страни – онлайн медии, телевизии, та дори и приказки от „запознати“ приятели и роднини.

Първите две седмици беше доста трудно за мен, като активен човек, който ходи пеша всеки ден и като цяло физически активен, цялото забавяне и стоене вкъщи ми беше трудно. Свикнал съм дори в почивните дни да върша разни задачи навън.

Впоследствие се стегнах, започнах да мисля по-трезво и се възползвах от ситуацията по възможно най-ползотворния начин. Започнах да повишавам квалификациите си, започнах и завърших всички курсове, обучения, семинари и материали, които бях отлагал последните месеци поради недостиг на време. Върнах се за кратко в родния ми град, като смяната на обстановката ми даде нови сили.

Николай Кръстев, а негативният ефект?

По-скоро ми повлия леко негативно периодът с ограниченията в съвкупност с повечето време за размисъл над различни аспекти в личния ми живот. Случиха се разни неща в личен план, над които имах доста време да помисля. На моменти усещах, че започвам да премислям отново и отново едни и същи неща и да се чудя дали съм постъпил правилно, дали взимам правилни решения.

Малко ми повлия и ограничението с излизането и възможността за спорт. Тренирах предимно вкъщи или на покрива на блока, в който живея, но липсата на кардио дейност си оказа леко влияние и калориите покрай Великден се натрупаха. Хубавото е, че вече ги поизчистих.

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Повиших си познанията по техническо SEO, като научих базово HTML, CSS и започнах да изучавам JavaScript. Имам желание да започна да навляза в повече детайли в backend процесите и системи зад определен уеб сайт/страница.

Черпих опит от обучения и семинари с добри практики от различни специалисти. Често се стремях да погледна на нещата отстрани, от потребителска гледна точка с цел улеснение и по-добро преживяване.

Как се промени работният ден на Николай Кръстев?

Първо да уточня – зает съм на пълен работен ден, като помагам отделно на няколко места. Официално работния ми ден не се промени особено. Продължих да си работя 10-18 всеки делничен ден, а в останалото време и почивните дни с ангажиментите си покрай допълнителните задачи.

Смея да твърдя, че работата от вкъщи ми помогна да съм по-продуктивен за определен период от време. В началото на моето развитие като маркетолог започнах като фрийлансър сега, няколко години по-късно, се върнах към същия ритъм. Не беше нещо непознато за мен. По-малко разговори, повече работа. Сега съм щастлив, че съм обратно в офиса, макар че ми се иска повече гъвкавост.

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

В началото на извънредното положение чух от доста места, че масово бизнесите си стягат здраво бюджетите, други направо изключваха дигиталните канали. След известно време хората започнаха отново да проявяват интерес и да търсят възможности за развитие на бизнесите си.

Не съм сигурен дали има пряко влияние от COVID-19 с търсенето и предлагането на моите услуги или по-скоро положително се отрази по-големия опит, в сравнение с преди година, например. В интерес на истината, след определен период усетих повишение.

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

Честно казано, не използвам. В момента съм зает и нямам особено време за започване на нови проекти. Положителни за последните клиенти и партньорства се оказаха познанства с хора, които имаха нужда и желание. Имам профили в UpWork, например, но и към момента нямам време за нови проект.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Няколко месеца след извънредното положение, смятам че хората в световен мащаб все повече усещат разликата и ползите от дигиталната ера и развитието на дигиталните инструменти/канали за комуникация.

Много хора са на мнението, че оптимизацията на търсещи машини започва да замира и тенденциите са към по-слабо търсене на услугите. Като потвърждение в тази насока е и амбицията на Google да засили рекламите над органичните резултати. Въпреки това, смея да твърдя, че в близките години това няма да се промени. Не и толкова рязко, че да се усети силно негативно. Дори и това да се случи, целта ми с диверсифицирането в различни сходни канали – SEO, съдържание, PPC по-скоро не би застрашило професията ми.


✊Подкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева  

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader