Интервюта . 6 минути

Любомир Атанасов, SEOMAX: Защо е важно да оптимизираме сайта си за Google?

Любомир Атанасов

Любомир Атанасов е роден в Пловдив, където в момента живее и развива своя бизнес. Управител е на IMG – Internet Media Group и основател на дигитална агенция SEOMAX. От 2011 г. насам създава и развива още четири собствени бранда. Освен това е организатор на конференциите Bulgarian Digital Week, HR Summit & Career Fair, Digital4Varna и Digital4Plovdiv, които имат важна роля за развитието на дигиталния бизнес в България. В следното интервю за Neftelimov.com Любомир ще ни разкаже в подробности защо е важно да оптимизираме сайта си за Google, както и няколко безплатни техники за SEO оптимизация за начинаещи.

Любомир Атанасов, кога беше първият ти досег с предприемачеството и търговията?

Първият ми досег с предприемачеството беше в началото на 2010-та година, когато реших да внеса продукт от Китай и да се опитам да го промотирам и продавам в България. Става дума за плюшени играчки. Макар че започна просто като експеримент, впоследствие нещата се развиха и всички играчки бяха изкупени. Така открих своя афинитет към маркетинга. Използвайки много маркетинг канали и методи за развитие на продукта и марката, започнах да се интересувам повече от тези теми.

Досегът ми с търговията се случи много преди това. Осем години работих в компания, която се занимаваше с продажба на черни и цветни метали. Моята работа беше свързана основно с връзка с клиентите. Оттам успях да изградя ораторски и комуникационни умения, които ми помагат и до ден-днешен.

Любомир Атанасов от SEOMAX говори пред публика за SEO оптимизация

 

Как се стигна до създаването на компанията SEOMAX, която помага да оптимизираме сайтовете си за Google?

Към средата на 2010 г. се включих като партньор в Internet Media Group. Част от дейността ни беше свързана с уеб дизайн и онлайн маркетинг. През 2015 г. звеното, което изпълняваше тези функции, нарекохме Дигитална агенция SEOMAX, за да бъде лесно запомнящо се и по-лесно да обясним на хората каква е нашата дейност. Като под SEOMAX не се визира единствено SEO оптимизация, а цялостни маркетингови стратегии за развитие на даден бранд и бизнес в интернет. Така създадох Дигитална агенция SEOMAX, екипът постепенно се разви и започнаха да се обособяват отдели.

През 2019 г. с конкурентна агенция от Пловдив – Tendrik решихме да обединим двете дигитални компании. Оттогава бизнес партньорът ми – Петър Дяксов влезе в екипа като управител и маркетинг директор. След сливането, брандът ни за вътрешния пазар остана SEOMAX, който продължаваме да промотираме и развиваме. Tendrik Europe е брандът, с който скоро планираме да излезем на международния пазар.

Любомир Атанасов и Петър Дяксов от компанията SEOMAX която помага да оптимизираме сайтовете си за Google

 

Любомир Атанасов, с какво SEOMAX се отличава от останалите компании, предлагащи подобни услуги?

С времето често прибягвах до benchmark техники, за да видя какво правят конкуренти фирми и да разбера с какво се отличаваме ние, и в какво те са по-добри. Много често съм намирал прилики и в един момент дори се учудих, че когато ние имаме проблеми с клиентите и те също имат такива проблеми. Самият бизнес е много еднороден.

А в какво смятам, че се отличаваме ние от останалите дигитални агенции – на първо място, с нашия екип.

Сърцето на SEOMAX са хората, които работят в агенцията. Затова най-често, нашите усилия за развитие са насочени към повишаване на уменията на екипа. Поддържане на добрите взаимоотношения и изграждане на една вътрешна екосистема, която да направи нашата фирма трайна на пазара.

От тази година стартираме услугата Digital Employer Branding, която дълго време сме правили за клиенти, но вече смятаме да поставим силен фокус върху тази услуга. Накратко тя е насочена към изграждането на положителен работодателски бранд, за да може компаниите да привличат и задържат в екипа си висококвалифицирани кадри, но чрез силата на дигиталните възможности, които предлага бизнеса. Това е още нещо, което ни отличава от другите дигитални агенции. Смятам, че ще имаме много добра позиция като лидери на пазара в този бранш и ще сме подходящ избор на водещи компании в България.

Любомир Атанасов от SEOMAX се награждава

В днешно време защо е важно да оптимизираме сайтовете си за Google? Кой има нужда от това?

Генерално смятам, че всеки бизнес, който е онлайн има нужда от SEO оптимизация. Защо казвам всеки? Защото рано или късно, всички стигаме дотам, че да търсим нещо в търсачката на Google. Тя работи на принципа на статистическа машина, на която задаваш въпрос, а тя показва най-добрия и най-логичния отговор. Тя избира кой да бъде този отговор спрямо определени сигнали, които следи. Дали един сайт е по-добър от друг – спрямо информация, която предоставя, дали тя е релевантна, дали е достоверен източник и т.н.

Всеки, който има нещо, което иска да каже на хората извън неговия офис, със сигурност има нужда от SEO оптимизация.

Това е канал, който съставлява около 60% от връзката на бизнеса с хората. Какво имам предвид? Ако продаваш дрехи, нормално е хората, които търсят твоя продукт да стигнат до теб чрез търсене в Google. Другият начин е чрез платена реклама в Интернет, но винаги каналът за SEO оптимизация е много по-успешен и евтин в бъдеще за даден бизнес. Защото там не влагаш пари за реклама, а излизаш органично в Google, когато клиентът зададе въпрос и ти му отговориш с:

Ето, това е моят продукт, който ще разреши твоя проблем.

Доверието е по-голямо в повечето случаи.

Как и колко може да се възвърне една инвестиция в SEO оптимизация?

Инвестицията в SEO оптимизацията се възвръща, когато сайтът има по-голяма видимост.

Тоест когато има повече индексирани страници в Google и когато създаде повече влизания чрез търсенията в Google, то тогава няма начин да не направиш и повече продажби и запитвания. Целта на SEO оптимизацията е да накара хората, които търсят дадения продукт, да влязат в твоя сайт конкретно. В Америка, SEO оптимизацията като стратегия влиза още в първия ден от правенето на маркетинг плана. Рано или късно, това ще се случи и в България и когато правиш маркетинг план на твоята компания, SEO ще бъде задължителна част от маркетинг микса, който трябва да използваш. Една подобна инвестиция може да се възвърне многократно, но това зависи и от бизнес нишата, и от самия проект. Каква възвръщаемост носи продуктът, който продаваш, също е от значение.

Но винаги оптимизацията излиза много по-евтино в бъдеще.

В началото тя изисква време и ресурс, но след това носи много стойност, защото не плащаш за това, че излизаш на предни позиции в Google. Разбира се, не бива да се забравя, че на една състезателна писта, каквато е бизнесът, има и други конкуренти, които се надбягват с теб. Затова SEO не е еднократно действие – изисква да бъдеш постоянно полезен за хората, а Google знае какво да прави от там нататък.

Любомир Атанасов от SEOMAX води курсове по SEO оптимизация

 

Любомир Атанасов, самото съдържание или как то е оформено е по-важно в уеб пространството?

Аз не бих посочил едното, или другото, а бих казал и двете. Самото съдържание според мен е около 70% спрямо 30% за визия.

Текстът при всички положения задържа вниманието на хората и те остават да прочетат, а това помага да се индексирате по-напред в резултатите от търсенето. Колкото по-добро, по-качествено и вдъхновяващо е съдържанието, толкова повече то помага на твоя бизнес. При всички положения оформлението и дължината на текста, шрифтът, снимките са от съществено значение. В тази връзка дизайнът на сайта и хостинг компанията са изключително важни за индексирането на предни позиции в Google.

От SEO гледна точка също е важно как ще бъде направена самата статия, за да бъде по-ясна за търсачката. Лесно да разбере каква е нейната цел, за да я показва на потребителите. При всички положения, човекът, който създава съдържание трябва да има познания по SEO оптимизация, за да знае как да оформи дадената статия.

Би ли ни споделил 4 безплатни инструмента за начинаещи в SEO оптимизацията, които и ти самият използваш?

Аз лично използвам Google, защото той сам по себе си е инструмент, който помага на SEO оптимизаторите и всички, които правим бизнес планиране и проучване. Там може да откриеш много информация за своя бизнес, сайта ти, бранша, в който оперираш, посещаемостта и т.н. Още по-хубавото е, че е тя е безплатна.

Още един инструмент, който използвам е Serpstat, който също дава полезна информация за ключови думи. Може да се използва и за проучване на конкуренцията.

Много често използвам и инструмента за дублирано съдържание Advego Plagiatus, който изчислява процента на уникалност на текста. Той също може да е полезен на начинаещите.

За базисни SEO одити използвам seotools.bg, който е също безплатен инструмент.

Любомир Атанасов на работа в компанията SEOMAX която помага да оптимизираме сайтовете си за Google

 

Какво би посъветвал Любомир Атанасов блогърите за създаването на съдържание?

Най-важното е да го правите от сърце и душа.

Старайте се съдържанието, което създавате, да бъде качествено и да засяга актуални теми – така ще привличате повече трафик към сайта си. Не разчитайте на това, че един текст директно ще доведе до продажба. За да развиете собствен блог, най-важното умение е да бъдете постоянни, което ще помогне да натрупате база от фенове и да растете. Никога не си позволявайте да крадете чужди текстове, може да ги използвате като източници, но уникалността на текста е много важна.

Също по темата не пропускай интервюто с Жанет Найденова, БЕА: Бъдещето на дигиталния маркетинг е „FOLLOW THE MONEY“

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader