Как ми се отрази COVID-19? . 5 минути

Как ми се отрази COVID-19: Десислава Иванова от Uspelite.bg и Trouble Bakers

Как ми се отрази COVID-19 Десислава Иванова от Uspelite.bg и Trouble Bakers

Десислава Иванова е главен редактор на най-голямата позитивна медия в България Uspelite.bg, книжна сладкарка и смълчанка (създател на Смълчания читателски клуб) в Trouble Bakers – инициатива, която подкрепя различни каузи и насърчава четенето чрез храната в художествената литература. Предприемач по душа (обича да предприема неща, а не в модерния стартъп смисъл). Майка Зайка на Игинатор на 2 години, спортен аматьор (или ентусиаст), светла вълшебница и още 573 неща. В зависимост от деня и настроението ѝ.

Каква положителна промяна оказа COVID-19 ситуацията върху теб в професионален и в личен план?

Най-важната промяна – спрях да се страхувам, че ще изпусна нещо. Страдам от ужасно FOMO (fear of missing out) и пандемията най-после ми позволи да се отърся от част от него. От една страна, защото в даден момент нищо не се случваше, а от друга – имах време да преосмисля философията си и дали трябва да съм винаги навсякъде. Все още искам да правя повече неща, отколкото физически е възможно, но имам напредък!

А негативният ефект, Десислава Иванова?

Не се сещам за дълготраен такъв, поне засега – бъдещето винаги е неясно (но някои хора сякаш чак сега го разбират).

Какви нови професионални умения придоби/реши, че искаш и ще е добре да развиеш?

Не съм имала някакъв грандиозен план – не смятам, че човек трябва да се чувства длъжен да научи 5 езика само защото е имал повече време. Но вярвам, че да бездействаш никога не води до нищо добро. Всеки преживява промените и се адаптира различно – аз винаги държа да подобрявам писането си, затова чета много. Колкото повече “свободно време”, толкова повече прочетени книги. Смятам, че трябва да повиша финансовата си грамотност – нещо, което на много хора сякаш липсва.

Как се промени работният ден на Десислава Иванова?

Никак. Осъзнавам каква късметлийка съм и в това отношение – и преди, и сега работя почти изцяло от вкъщи. Работата от вкъщи е най-страхотното нещо за мен – винаги мога да спя още 5 минути, защото дори да стана в последния възможен момент, няма да закъснея за работа. Имам свободата сама да подреждам деня си, което е страхотно. Особено като пиша и редактирам, имам нужда от спокойствие, а в офис трудно се намира уединение.

Десислава Иванова

Как се промени търсенето и предлагането на твоите услуги?

Още от първите дни на пандемията (и до днес) имаше сериозен скок в търсенето на позитивни новини. Дори “мейнстрийм” медиите започнаха да се оглеждат за позитивно съдържание. Бързо стана ясно, че хората имат нужда от светлина в деня си, имат нужда да виждат, че светът не е само коронавирус. Много се радвам, че лека-полека журналистите поглеждат извън обичайния медиен поток. А още повече се радвам, че ние в Успелите вече години наред правим само това – споделяме доброто, умножаваме го, разпространяваме го. И най-после и други са готови да ни последват по пътя на позитивните новини!

Какви канали използваш, за да развиеш собствения си бранд, да намериш нови клиенти, партньори и други?

По принцип, които и всеки друг бранд или бизнессоциалните мрежи, основно Facebook и Instagram. Но там информацията е твърде много, а филтрите на хората – твърде малко. Да се давиш в информация е точно толкова лошо, колкото и да нямаш никаква, защото възможностите за отсяване често отнемат време или са ограничени. Затова що се отнася до Trouble Bakers използваме нещо много старо – разчитаме на хората да разказват за нас на други хора. Засега са получава – след близо 3 години, десетки събития и каузи и 0 (повтарям – нула!) лева за каквато и да било реклама, хората ни търсят и намират. Дори на мен понякога ми е трудно да разбера как е възможно в 2020 година това да работи, но е факт. Нищо не може да се сравни с личното усещане на някого, когато разказва за нещата, които го вълнуват.

Какво е бъдещето на твоята професия според теб?

Светло и шарено! Засега на света има само две книжни сладкарки – бих казала професия, но то е призвание, което аз измислих, това сме аз и Пролет Трифонова. Затова пък работата е интересна – все пак включва четене и готвене (и ядене!) – очаквам да виждам още “измислени” професии, което е много вълнуващо!

Що се отнася до журналистиката, тя винаги е имала огромна роля, с която все по-трудно се справя в настоящата ситуация, но от нас, журналистите, зависи да променим това. Хората вече не се доверяват на медиите, за мен самата е почти невъзможно – затова трябва да изискваме повече, да спрем да следваме жълти, кафяви (и всякакъв друг цвят) неетични медии, да се стараем да НЕ разпространяваме фалшиви новини и да си спестим някое и друго споделяне на нещо, което ни е направило емоционални – това е пътят към промяната на медийна среда, това е светлото бъдеще, за което трябва да се борим.


Стиснат юмрук вдигнат във въздухаПодкрепи хората зад проекта #КакМиСеОтразиCOVID19: https://www.patreon.com/neftelimov

🔔Можеш да се абонираш за канала на поредицата: https://www.youtube.com/channel/UCAgmjXt1BFJWdyu5tuIFvXA

✅Последвай ни във Facebook: https://www.facebook.com/kakmiseotrazicovid19/

✅Блог на поредицата с допълнителна информация: https://neftelimov.com/kak-mi-se-otrazi-covid-19/

Автор на поредицата: Василена Василева

Copyright © 2020 Neftelimov.com

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Как ми се отрази COVID-19?

Поредица за COVID-19 от собственици на бизнес до фрийлансъри. Те ще ти споделят своите методи и опит как да срещнеш трудностите с успех. Цялата поредица ще откриеш ТУК.

Проект на Василена Василева, подкрепен от Neftelimov.com.

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader