Фантазията – най-добрата истина…

Като кажем фантазия и си мислим, че това е нещо неясно, митологично, библейско, приказно, нещо различно от истината. Но така ли е всъщност? Ще разберем сега в Neftelimov.com.

Всичко около нас е било фантазия в миналото.

Компютрите, телевизорите, колите… тогава са били нещо фантастично и нереално. Предците на колите са каруците. Колелетата им са били първо квадратни. Било е много трудно да се придвижват от едно място на друго. След това станали кръгли. В миналото хората си представяли, че земята се държи на костенурка и два слона, докато не дошла науката. Също така човек не си е представял, че като драсне кибритена клечка, тя ще пламне, ще гори. Просто фантазия.

Хората казват, че без факти не могат да повярват.

Те вярват, че Библията е свещена и написана от Бог, но няма факти за това. Вярват и в суеверия. Човекът казва, че като черна котка му мине път, ще му се случи нещо лошо. През нощта, когато всички котки изглеждат черни, значи, трябва да дойде края на света. Ада и Рая са две противоположни места, в които хората вярват, без съмнение, но пак без факти. Тази фантазия е около нас, но ние не я приемаме за реализъм.

Мечтите, сънищата, илюзиите… това са частите на нашата фантазия.

Какво са мечтите? Мечтите са фантастични мисли, които пробиват сивото и всекидневно прозорче на нашата реалност. С тях правим живота по-лесен. Те са ни необходими, за да бъдем щастливи, за да преживеем тъжните и самотни дни. Щастливи сме, когато видим, и най-големите ни мечти да се сбъдват. Но някой път, когато не ги контролираме, те могат да злоупотребят с нас. Когато сме самотни, отчаяни и страхът ни завладява, ние си представяме един наш свят, на който сме господари. После почва да става истински и оживява пред очите ни, като в огледало. И когато огледалото се счупи, измисленият свят се изгубва и ние пак оставяме сами. Хората казват:

Човекът е голям, колкото са му големи мечтите’’

Какво са сънищата? Сънищата са едни желани места, на които ходим, докато спим. И те като мечтите могат да се сбъдват.

Какво са илюзиите? Илюзиите са зли мисли, които всеки човек има в себе си.

Без фантазия не можеш да живееш.

Без нея животът е мрачен и невъзможен. През целия си живот човекът се стреми към нещо неизвестно и накрая с много вяра го постига, когато най-малко го очаква. Всеки трябва да намери фантастичното в себе си и да го опознае. Не е важно как изглеждаме на външен вид, а какво имаме вътре, в душата и сърцето.

Животът е едно фантастично и неизвестно преживяване.

Раждаш се малък, не можещ, безсилен, ням. После растеш, развиваш се. Почваш да учиш, докато можеш. Срещаш първата, втората, третата си любов, които да те омаят или закопаят в дълбока скръб. Започваш да работиш, докато ти се струва вече, че всеки ден се повтаря и повтаря. Жениш се за някое момиче, за което мислиш, че е най-красиво, но не е така. Тя не е единствената жена, но е единствената, която ти е влязла дълбоко в сърцето. След това двамата давате живот и ставате родители. И като се събудиш от тази прекрасна приказка, вече си пак без помощен, така както си се родил. Раждането, развитието, учението, любовта, даването на живот, това са все фантастични неща от нашия живот.

Виж също какво ми казва Дяволът, когато ми гостува?

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на Profesionalisti.info. Застъпник на положителната журналистика в Uspelite.bg и блогър в Jamba.bg. Организатор на Run2Gether Bulgaria. Ментор в ABLE Mentor. Изучава биотехнологии в Софийския университет. Посланик на Balkans Everywhere.

2 thoughts on “Фантазията – най-добрата истина…

  • 24.07.2016 at 1:40
    Permalink

    …На този етап истината няма значение. При този казус си имаме работа с възприятия и ни трябва агресивен план , за да манипулираме тези възприятия във ваша полза.

  • 17.02.2017 at 9:36
    Permalink

    Фантазията се явява ключ към навлизането в нови реалности. Защото не можеш да влезеш в новата, ако не се пуснеш от старата. Именно тук на помощ идва фантазията, която разкъсва връзките с реалността, прави я флуидна, податлива на промяна и ти позволява да се откачиш от нея и да закачиш осъзнаването си към другата.

Comments are closed.

Искаш нещо да кажеш?
 
Пиши ми.
 
Искаш нещо да кажеш?
+

Ако си прохождащ предприемач, последвай моята Facebook страница!

В нея споделям практическите съвети за предприемачество, бизнес, маркетинг, реклама, социални мрежи, човешки ресурси… и още много!