Образование . 1 минутa

4 стъпки за ефективно учене на всякаква информация без загуба на мотивация

4 стъпки за ефективно учене на всякаква информация

Как се учи ефективно и бързо? Има ли техника за научаване на всякаква информация без загуба на мотивация? На тези и други въпроси ще намериш отговора в тази статия на Neftelimov.com. Тук са описани подробно стъпките за ефективно учене, които трябва да предприеме човек, за да действа систематично в хаотичния свят. Надявам се да ти хареса.

Къде е разковничето на техниката по ефективно учене?

Учениците в България изучават предмети като философия, квантова физика, органична химия, стереометрия и други „приятни“ науки. И оценките на пръв поглед отразяват знанията на децата. Уви, ако беше това така, България щеше да е първа сила в света в сферата на технологията и иновациите.

Вината за този феномен я търсим във учителите, в учениците и техните родители, но истината е, че тя се пада на цялата образователна система. Но това твърдение сигурно сте го чували стотици пъти:

Системата е виновна за провала на поколението ни!

Добре де, и така да е, къде по-точно се провали системата? Къде се намира тази повратна точка, която обърна всичко надолу с главата?

Отговорът се крие в самия процес на ефективно учене. Никой не ни е казвал как да учим, а това е основата, на която се градят истинските знания. Това е проблем, на който нито се обръща внимание, нито се предлага някакво адекватно и просто решение. Затова управляващите в сферата на образованието просто решават да го загърбят. Докога ще бъдем безразлични към предпоставките за развитието на една нация, а именно образованието на подрастващото поколение?

Преди 2 години попаднах на една книга за изграждане на навици. Имаше хубави отзиви, затова реших да я прочета. И до ден днешен съм благодарен на съдбата, че натиснах бутона „Поръчай“ с последните ми 20 лева, които имах за момента. Съдържанието на тази книга засяга не само проблема с образованието и навиците, но и предлага цялостен модел за това, как следвайки стъпки можем да постигнем целите си в живота.

И всичко това се базира на 4 прости стъпки, които затварят един цикъл от последователни действия:

цикъл за ефективно учене

4 стъпки за ефективно учене на всякаква информация без загуба на мотивация:

  1. ЗНАК: Направи го очевидно!
  2. ПЛАМЕННО ЖЕЛАНИЕ: Направи го привлекателно!
  3. ДЕЙСТВИЕ: Направи го лесно!
  4. НАГРАДА: Направи го задоволяващо!

Те са философският камък за научаване на всякакъв вид информация. Ето го и тяхното приложение:

#1 Направи го очевидно!

Когато сме у нас, ние сме обградени от различни стимули, които подсъзнателно ни карат да вършим дадени действия-те ни НАПОМНЯТ да ги правим! Когато нещо ни е пред очите, то рано или късно ще бъде свършено! Ако и цялата си стая залепиш бележки, които ти напомнят, че трябва да учиш, сложиш учебниците си на различни места из стаята, то това ще ти напомня постоянно, че имаш да учиш и рано или късно ще започнеш. Ако обаче всичко си набуташ в шкафовете, не очаквай новогодишното желание да учиш повече, да се сбъдне…

#2 Направи го привлекателно!

О, да, можеш да го направиш. И то с един много готин трик: Обедини едно действие с друго – по този начин ще знаеш, че винаги, след като си извършил първото нищо, второто ще го последва. Например:

Винаги, когато пия кафе, трябва да уча 1 час по математика.

4 стъпки за ефективно учене на всякаква информация

Гледай да обединиш ученето с някакво действие, което вършиш всеки ден и не можеш без него. Когато го направиш си го напиши и го сложи на видно място: След като (нещото, което обичаш), трябва да (уча по…). Ако толкова ти е трудно да се накараш да учиш, преди да започнеш, направи нещо много лесно и приятно за теб, и след това започни. Ще се учудиш от резултата!

Не искам да звуча банално, но в каквато среда се намираш, ти ставаш част от нея. Нормално е след като всичките ти приятели пушат и ти да пропушиш, както е напълно възможно след като всички около теб имат желание да се развиват и ти да започнеш. Или с други думи:

Битието определя съзнанието.

#3 Направи го лесно!

Мързелът е смъртоносна болест. Той обаче може да бъде победен по хитър начин: чрез малки последователни стъпки. Както като започваш да правиш лицеви опори, стартираш с 10, после с 20 и накрая правиш 150 на серия, така е и при процеса на ефективно учене. Започни да учиш на малки интервали. Един много успешен метод за учене се нарича „Поморадо“, който се базира на къси интервали, в които учиш, последвани от кратки почивки. Така, с установяването на навика да учиш, ще бъдеш все по-концентриран, по-отдаден и ще усвояваш максимално много материал за кратко време.

О, и нека пак се върнем към средата. Но в този случай говорим за работната среда. Преди да започнеш да учиш премахни всички стъпки, които ти пречат да го направиш или те разсейват. Подготви се! Отвори си всички учебници 1 час по-рано, налей си вода, кафе, снабди се с храна, РАЗКАРАЙ си телефона от стаята и се захващай.

#4 Направи го задоволяващо!

На бебетата неслучайно им дават бонбони, като направят нещо правилно. От научна гледна точка, когато човек извърши дадено действие и в последствие получи награда за това, в мозъка му се отделя едно силно пристрастяващо вещество, наречено допамин. То ни кара да се чувстваме доволни и ни мотивира да продължим да повтаряме това действие. Така навикът да учим се повтаря и повтаря и накрая се затвърждава.

Винаги се награждавай с нещо, което обичаш, когато учиш. По този начин стимулираш мозъка си да запомня повече информация за дълъг период от време.

Много е важно да не прекъсваш този вече създал се цикъл от повторения. Ако не учиш 1 или 2 дни не е проблем, но ако си позволяваш по-често да не правиш нищо, навикът ти ще се разруши и всичко, което си градил досега ще е напразно. Затова си има поговорка:

Никога не прави същата грешка 2 ПЪТИ!

За твое щастие и за това има трик. Както вече споменах, ти не искаш да прекъсваш цикъла на учене всеки ден. Дори когато си супер зает и нямаш време за това, отдели поне 15 минути на ден да научиш нещо ново по дадения предмет. По този начин няма да изпуснеш нишката и навикът ти да се разруши.

Всеки ден след края на ученето отдели 5 минути, за да направиш равносметка. Това е малък ритуал, с който ще маркираш края на учебния ден и ще помислиш за резултата от положените усилия.

Може да направиш списък “Какво научих днес?” със съответната дата, като запишеш с няколко изречения или тирета основните тематични части, с които си се запознал. По този начин демонстрираш и уважение към собствения си труд, което ще ти помогне да оцениш по-високо положените усилия в процеса на ефективно учене.

Източник: LinkedIn

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Делян Стоянов

Да гледаш през очите на страха винаги е било много опасно. Казвам се Делян Стоянов и лично аз като студент по медицина реших да погледна през очите на науката и иновациите. Занимавам се с копирайтинг, създаване на съдържание, SEO и имейл маркетинг. Работил съм за OS Education в областта на стратегическото планиране и съм изнасял научни презентации в различни форуми и състезания, едни от които са European Researchers’ Night и Innovation Starter. Вълнувам се от актуалните теми в света на бизнеса, медицината и технологията и моята основна цел е да представям сложната информация на достъпен език за хора от всякаква възраст.

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader