Разни . 8 минути

Какъв е бил всъщност Най-великият шоумен (Финиъс Барнъм)?

Какъв е бил всъщност Най-великият шоумен Финиъс Барнъм

Може би знаеш или не, но аз следвам магистратура ,,Биобизнес и биопредприемачество‘‘ в Биологически факултет към Софийски университет. Та, по единия предмет от тази магистратура при проф. Яна Топалова имахме за задача да подготвим и представим презентация за най-любимата си личност. И аз си избрах да представя Най-великият шоумен (Финиъс Барнъм), който е и героят на тази статия в Neftelimov.com.

Ще започна малко по-отдалеч. От моя опит досега в различни проекти съм осъзнал, че е по-важно как продаваш дадено нещо, отколкото какво и за колко го продаваш. Че трябва да вярваш в своя продукт и неговите качества, за да може да предадеш тази енергия и на отсрещната страна, че той ще им помогне. Освен това важно е да подплатиш продукта с някаква история, за да ни заинтригува и да ни накара да го искаме.

Така например една обикновена бяла тениска не е нищо особено, но когато на нея има автографи от известни личности, вече става много ценна, и още повече, когато има кауза зад нея. Доказано е, че ние, хората не пазаруваме с разум, а със сърце. И не на последно място е факторът – забавление. Кой не иска да се забавлява в днешно време?

„Аз съм шоумен по професия“ Финиъс Барнъм

Затова избрах личност, която е от първите с подобни качества. А именно това е Финиъс Барнъм, който е американски шоумен, бизнесмен и актьор. Запомнен е с представянето на прочутите си мистификации и с основаването на цирка Барнъм и Бейли. Неговите успехи го правят първия шоубизнес милионер. Въпреки че Барнъм е автор на мемоари, издател, филантроп и политик, той казва за себе си, че е шоумен по професия. Неговата история, вдъхновила създаването на филма ,,Най-великият шоумен“, както и още три филма на миналия век.

Защо избрах Финиъс Барнъм?

Историята на Барнъм е класическа приказка за странен американски новатор, който сам се измъква от бедността, създавайки съвсем нов вид изкуство, и благодарение на усилията си става един от първите американски милионери и кръстник на масовите забавления, чиято цел е да задминат и най-смелите фантазии.

Финиъс Тейлър Барнъм през 1860 г.

Преди знаех за Барнъм единствено от филма ,,Най-великият шоумен‘‘, но след тази задача се запознах много обстойно с неговата личност, която още повече ме вдъхнови и ми показа още веднъж, че единствено в нас е преградата да осъществим мечтите си. И че единственото, което е важно за успешното осъществяване на дадено начинание, е това докъде сме готови да стигнем.

Каквото и да правите, направете го максимално добре.

Първите бизнес начинания на Най-великия шоумен

Барнъм е от бедно семейство, но това не го спира да следва мечтите си. Още на 12-годишна възраст започва да продава храна. На 21 години вече има собствен бизнес със седмичен вестник. На 24, вече семеен, се мести в големия град. В Ню Йорк се опитва да припечелва, като отваря магазин за зеленчуци и плодове и като продава библии.

160-годишна жена, някогашна дойка на първия американски президент Джордж Вашингтон

На 25 години започва да работи с въображението си и с разказването на истории, като купува възрастна афроамериканска робиня и я представя като 160-годишна жена, някогашна дойка на първия американски президент Джордж Вашингтон. Това му донася огромен успех и го кара да купи порутен музей на Бродуей в Манхатън, където събира чудновати хора от цял свят.

Плод на изкуството на препаратор и на въображението на Финиъс Барнъм

Или неговата Русалка от Фиджи, която според твърденията му била хваната в Тихия океан през 1817 година. Хиляди хора дават по 10 цента за билет, за да видят това странно творение на природата, което всъщност е плод на изкуството на препаратор и на въображението на Барнъм. Горната част от тялото на русалката била на маймуна, а долната на риба. В края на 1846 година музеят регистрира над 400 000 посетители годишно.

От разказване на истории до джудже-милионер

По този начин с разказването на измислени истории от изхвърлени от обществото хора, той ги прави важни и стойностни звезди. Така например Генералът джудже Том Тъмб, което заради здравословен проблем растежът му спира още в ранна възраст и израства до един метър височина. Том е причината Барнъм да бъде поканен в Бъкингам от кралица Виктория, която дори се снима с нисичкия артист. Фотографията обикаля света и славата превръща джуджето в милионер.

Защо днес американци и англичани наричат ,,джъмбо‘‘ продуктите с големи размери?

Барнъм вкарва един от първите слонове в цирка и го нарича Джъмбо, заради името му днес американци и англичани наричат така продуктите с големи размери. Бащата на шоубизнеса купува Джъмбо от Лондонската зоологическа градина и веднага го включва в програмата на цирка си. Но най-запомнящото се изпълнение на животното е извън арената. През 1883 година, при откриването на Бруклинския мост, Джъмбо повежда парад от 21 слона и 17 камили, които прекосяват и тестват успешно здравината на съоръжението, свързващо Манхатън и Бруклин.

Най-великият шоумен въпреки трудностите не се отказва

Барнъм търпи много трудности и загуби, но това не го спира и бързо се изправя. Така например Музеят му вече на два пъти е бил унищожаван от пожар. Но Финиъс не се предава и не зарязва шоубизнеса. И дори става основоположник на първия цирк, пътуващ с влак.

Финиъс Барнъм – инвеститор?

Бих го нарекъл и инвеститор, който вижда тенденциите за тогавашното време. Така Барнъм е първият собственик на цирк, придвижващ се с влак и първият купувач на собствен влак. По това време в Америка няма павирани магистрали и това се превръща в много хитър ход, който значително разширява полето на бизнес изява на Барнъм.

PR експерт

За мен той може да се нарече и изкушен PR експерт, защото историята ще го запомни и като шоумена, популяризирал операта в Щатите. Той извън цирка, държал да докосне сънародниците си до културни изживявания като театъра и операта, благодарение на шведската оперна певица Джени Линд. Популярна в Европа, но непозната в САЩ, Барнъм я прави известна още преди нейното стъпване на американска земя, провъзгласявайки я за Шведския славей. По този начин Сопраното се сдобива с мигновена звездна слава.

Истински политик в полза на обществото

Следващата си цел – театъра, той финансира с приходите от оперното турне на Шведския славей. Желанието на Барнъм е да промени обществените нагласи към театралния салон, приеман тогава за долнопробно изкуство. Предприемачът искал да го превърне в място за развлечение на средната класа, където тя да се забавлява, но и образова. И ето че скоро открива най-голямата и модерна за времето си театрална зала в Ню Йорк.

Не на последно място шоуменът е бил и истински политик в полза на обществото. Въпреки твърденията на Барнъм, че политиката винаги го е отвращавала, той е избран за член на сената на Кънектикът през 1865 година като републиканец и служи два мандата. На два пъти се кандидатира безуспешно за Конгрес на САЩ. През 1875 година Барнъм е за една година кмет на Бриджпорт и работи за подобряване на водоснабдяването и уличното осветление, също така въвежда закони за алкохола и проституцията. Барнъм е инициатор за създаването на болница в Бриджпорт, открита през 1878 година и е нейн първи директор.

Когато Финиъс Барнъм умира през 1891 година, Вашингтон Поуст го описва като най-известния американец, живял някога.

Използвани източници:

Ако тази статия е била полезна за теб? Сподели я, за да бъде полезна и за други:

Петър Нефтелимов

Основател на блога за Практическите съвети за бизнеса Neftelimov.com и съорганизатор на Предприемаческата програма на село Zero Start. Подвизавам се също като блогър, позитивен журналист в Uspelite.bg, предприемач, гост-ментор в няколко предприемачески програми, лектор на различни събития за предприемачество, доброволец в немалко проекти, по образование биотехнолог, а по свободно време с приятели – купонджия. Повече за мен на: Petar.Neftelimov.com

500+ Полезни материали за бизнеса

Безплатно е!

Виж тук

Може да харесаш и...

Практическите съвети за бизнеса • Facebook група

1200+
Членове
350+
Статии

Ако си прохождащ предприемач, тази група е точно за теб! В нея споделям полезни статии на доказаните професионалисти в България за предприемачество, бизнес, маркетинг, финанси и инвестиране, човешки ресурси… и още много!

ajax-loader